andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
kierdel napisał/a:
Czyli blysk leci po czasie potrzebnym na podniesienie lustra, domkniecia obiektywu i opuszczenia pierwszej kurtyny. Interesuje Cie dokladnie ten czas?

Dokładnie!

anatol1 potrzebne mi to jest do skonstruowania urządzonka, które będzie mogło wyzwalać lampy błyskowe dla dowolnego czasu naświetlania (z pewnymi ograniczeniami, oczywiście).

Ponieważ dla czasów powyżej (czyli krótszych) niż 1/180 sek. brak jest na stopce sygnału wyzwolenia błysku, to pomyślałem (i co się potwierdziło), że można wykorzystać do tego sygnał spustu migawki, który pojawia się na gniazdku wężyka - zawsze, niezależnie ustawionego od czasu migawki.

Więc po naciśnięciu spustu wystarczy tylko odczekać odpowiednią ilość czasu, aż migawka się całkiem otworzy i wyzwolić błysk. No więc, jak zmierzyć ten czas?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Przy czasach krótszych niż synchro migawka całkiem się nie otworzy.

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
andrusz....nie usiłujesz aby odkryć trybu HSS :?:

[ Dodano: 2009-11-20, 21:56 ]
cyt: ... brak jest na stopce sygnału wyzwolenia błysku...

To co w takim razie wyzwala błysk :?:

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
andrusz napisał/a:
Ponieważ dla czasów powyżej (czyli krótszych) niż 1/180 sek. brak jest na stopce sygnału wyzwolenia błysku, to pomyślałem (i co się potwierdziło), że można wykorzystać do tego sygnał spustu migawki, który pojawia się na gniazdku wężyka - zawsze, niezależnie ustawionego od czasu migawki.

OK, ale tak jak napisali przedmowcy: przy krotszych czasach pierwsza kurtyna nie zdazy opasc i juz rusza druga, wiec tak naprawde przelatuje tylko waska szczelina, tym wezsza im krotszy czas. Wiec chyba probujesz skonstruowac jakiegos HSS :D

anatol1 napisał/a:
andrusz....nie usiłujesz aby odkryć trybu HSS :?:

Pentaksowy HSS musi wspierać lampa - nie da się tego zrobić zwykłą.

anatol1 napisał/a:
cyt: ... brak jest na stopce sygnału wyzwolenia błysku...
To co w takim razie wyzwala błysk :?:

W trybie HSS korpus i lampa komunikują się cyfrowo.

Chłopaki skupcie się na problemie głównym. Może jakieś nowe pomysły? ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
Więc po naciśnięciu spustu wystarczy tylko odczekać odpowiednią ilość czasu, aż migawka się całkiem otworzy i wyzwolić błysk.

Ha! Błąd. Powyzej czasu synchronizacji migawka nigdy sie calkowicie nie otwiera :-P Zeby to bylo takie proste :-P

alkos napisał/a:
Powyzej czasu synchronizacji migawka nigdy sie calkowicie nie otwiera :-P Zeby to bylo takie proste :-P

alkos to przecież oczywiste dla każdego, kto mniej więcej zna zasadę działania migawki szczelinowej :-P Chyba nie sądzisz, że zabierałbym się za to bez opanowania podstaw ;-) W każdym razie mam kilka pomysłów, które muszę sprawdzić w praktyce...

andrusz napisał/a:
Chyba nie sądzisz, że zabierałbym się za to bez opanowania podstaw

Sądzę po twojej wypowiedzi:

andrusz napisał/a:
urządzonka, które będzie mogło wyzwalać lampy błyskowe dla dowolnego czasu naświetlania

andrusz napisał/a:
Więc po naciśnięciu spustu wystarczy tylko odczekać odpowiednią ilość czasu, aż migawka się całkiem otworzy i wyzwolić błysk.

alkos napisał/a:
Sądzę po twojej wypowiedzi:

andrusz napisał/a:
urządzonka, które będzie mogło wyzwalać lampy błyskowe dla dowolnego czasu naświetlania

Oczywiście "niechcący" nie zaznaczyło ci się " (z pewnymi ograniczeniami, oczywiście)."

Jak ja lubię takie "wybiórcze cytowanie" :-P

W każdym radzie dziękuję za zwrócenie uwagi na podstawy.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
andrusz, też tak to zrozumiałem. Może napisz w końcu co chcesz zrobić żeby nie było wątpliwości.

andrusz napisał/a:
Jak ja lubię takie "wybiórcze cytowanie" :-P

Przeciez ja nie jestem zlosliwy, po prostu tak to napisales. Jakbys wyjasnil, co znacza "pewne ograniczenia", tobysmy wszyscy wiedzieli o co chodzi.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
andrusz napisał/a:
urządzonka, które będzie mogło wyzwalać lampy błyskowe dla dowolnego czasu naświetlania z pewnymi ograniczeniami, oczywiście.

...

aż migawka się całkiem otworzy i wyzwolić błysk.

czyli prostymi słowami mówiąc te ograniczenia to nie otwarcie się migawki do końca, czyli drugie zdanie jest nieprawdziwe :-P

Panowie prosiłbym o trzymanie się tematu głównego! Jak ktoś chce, to niech założy temat dot. synchronizacji z krótkimi czasami - tam sobie wszyscy o tym podyskutują :-P

andrusz napisał/a:
Panowie prosiłbym o trzymanie się tematu głównego! Jak ktoś chce, to niech założy temat dot. synchronizacji z krótkimi czasami - tam sobie wszyscy o tym podyskutują :-P

Dziekujemy, mamy dosc moderatorów.

Poza tym czego ty wlasciwie chcesz?

andrusz napisał/a:
potrzebne mi to jest do skonstruowania urządzonka, które będzie mogło wyzwalać lampy błyskowe dla dowolnego czasu naświetlania (z pewnymi ograniczeniami, oczywiście).

alkos napisał/a:
Dziekujemy, mamy dosc moderatorów.

To już nawet nie można mieć kontroli nad swoim własnym wątkiem?

alkos napisał/a:
Poza tym czego ty wlasciwie chcesz?
andrusz napisał/a:
potrzebne mi to jest do skonstruowania urządzonka, które będzie mogło wyzwalać lampy błyskowe dla dowolnego czasu naświetlania (z pewnymi ograniczeniami, oczywiście).

Dokonałem pomiaru czasów trwania błysku lampy AF 360 FGZ: trwa on od 0,1ms do ok. 4ms. Czasy migawki to np. 1/500 = 2ms, 1/1000 = 1ms

Czyli gdyby wyzwolić błysk o długości 4 ms przed otworzeniem migawki, to trwałby on wystarczająco długo, aby zrobić w miarę dobrze naświetlone zdjęcie (część błysku się traci).

Urządzenie testowe:

Nie jest łatwo zsynchronizować błysk z szybką migawką, ale tu przykład, że można (czas 1/500):

Link to pełnej wersji z EXIF-em:
http://www.pbase.com/jedrek777/image/119608200

W każdym razie dziękuję ci moderatorze! Widzę, że nie ma co szukać tu inspiracji. Spadam na inne fora internetowe :-P

Super, oprocz tego że sadzisz fochy jak dziecko, to nie bedziesz mial kontroli nad mocą błysku. Powodzenia na tych innych forach, mam nadzieję że tam będziesz wyrażał się jaśniej, drogi użytkowniku.

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
andrusz napisał/a:
Nie jest łatwo zsynchronizować błysk z szybką migawką, ale tu przykład, że można (czas 1/500)

ale ta synchronizacja to taka nie do konca, bo zdjecie jest nierowno naswietlone (gora ciemniejsza niz dol)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
andrusz, nie denerwuj się tak, ja też, czytając twojego posta na górze tej strony, zrozumiałem, że chodzi Ci o moment, kiedy migawka jest całkowicie otwarta przy czasach krótszych od czasu synchronizacji. Po prostu niejasno się wyraziłeś.

[ Dodano: 2009-11-22, 19:42 ]
I jeszcze jedno:
andrusz napisał/a:
Dokonałem pomiaru czasów trwania błysku lampy AF 360 FGZ: trwa on od 0,1ms do ok. 4ms. Czasy migawki to np. 1/500 = 2ms, 1/1000 = 1ms

Czyli gdyby wyzwolić błysk o długości 4 ms przed otworzeniem migawki, to trwałby on wystarczająco długo, aby zrobić w miarę dobrze naświetlone zdjęcie (część błysku się traci).

Mały błąd w rozumowaniu - czas migawki 1/500 czy 1/1000, to nie jest czas przelotu szczeliny migawki przez całą klatkę, tylko czas w którym dany punkt matrycy znajduje się w szczelinie. Czas przelotu szczeliny przez całą klatkę będzie dłuższy (i pewnie stały dla wszystkich czasów).

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
andrusz napisał : Dokonałem pomiaru czasów trwania błysku lampy AF 360 FGZ: trwa on od 0,1ms do ok. 4ms. Czasy migawki to np. 1/500 = 2ms, 1/1000 = 1ms

Coś mi się zdaje, że te rozważania dotyczą migawki centralnej, bo jeśli chodzi o migawkę
szczelinową, to ta naświetla JAK DLA 1/500, a nie 1/500

Poza tym już wymyślono coś, co pozwala naświetlać z czasem np. 1/10 000, 1/100 000 sek
a jest to odpowiednio mocny reflektor, lub....prozaiczne słońce.
Wszelkie kłopoty z synchronizacją odpadają :mrgreen:

Chyba lepiej poświęcić się wynalezieniu żródła światła pozwalającego na oświetlenie
błyskawicy światłem błyskowym :lol:

Wyjaśniłem po co mi to, bo nikt nie miał żadnych pomysłów na problem z pierwszego postu. Dalej nie ma. Zaczyna się krytykowanie tego, co robię... Więc, nie dziw się, że pomysłów poszukam gdzie indziej :-P
alkos napisał/a:
Super, oprocz tego że sadzisz fochy jak dziecko

Z grzeczności nie będę komentował, kto i jak się zachowuje.

Skocz do: