filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
BartekKw napisał/a:
Dlaczego np. w Limitedach tak nie ma ???
przejzralem swoje szkla i musze powiedziec ze na zadnym doslownie zadnym nie stwierdzilem idealnego wielokata, ale najgorszy wielokat jest na moim najtanszym szkle tj 17-70 - po prostu jajo - ale z drugiej strony kiedy uzywa sie przeslon w stylu f22 lub f32...

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
posypuje głowę popiołem...masz racje.
U mnie w dwóch Ltd też nie ma idealnego wielokąta... :-( ;-)

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
Hej,

sprawdziłem swoją "sigmę do zabawy" czyli 70-300 DG i mam idealnie równo. Wydaje się, ze to nie ficzer a w klasie Sigmy EX nie powinno mieć miejsca - czyli ja bym reklamował.
(sam się zresztą przymierzam do paru szkieł serii EX i wolałbym na coś takiego nie trafić)

Inną sprawą jest rzeczywisty wpływ na zdjęcie (jak pisał filorp) dla używanych najczęściej wartości: czyli pełna dziura do f8 max f16.

pozdrawiam,
Sinster

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
BartekKw napisał/a:
Załamałem się - obiektyw za 3299 pln i takie kwiatki.....

Trzeba kupować obiektywy po dwie stówki. Wtedy jak mają wady to można wybaczyć.
Ludzie po co wy kupujecie takie drogie obiektywy?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
żeby się katować :evilsmile:

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
sinster napisał/a:
Hej,

sprawdziłem swoją "sigmę do zabawy" czyli 70-300 DG i mam idealnie równo. Wydaje się, ze to nie ficzer a w klasie Sigmy EX nie powinno mieć miejsca - czyli ja bym reklamował.

To nie jest wada. Sam zauważyłem kiedyś coś takiego w jednym z moich szkiełek i martwiłem się że to się pewnie mechanizm przysłony sypie, ale znajomy fachowiec od obiektywów uspokoił mnie że wiele szkieł tak ma i to nie ma w ogóle wpływu na nic. Tzn. może inaczej. Czasami takie nierówno domykające się listki mogą być objawem problemu z mechanizmem przysłony, ale najczęściej nie są.

Ale wiadomo że ludzie lubią sobie wynajdywać problemy ;-) .

ClicoFantastico napisał/a:
Czasami takie nierówno domykające się listki mogą być objawem problemu z mechanizmem przysłony, ale najczęściej nie są.
a wiadomo po czym poznac kiedy jest to wynik uszkodzenia a kiedy jest to normalka? Jak np. pomachasz wajcha od przeslony i za kazdym machnieciem wielokat ma rozny ksztalt to to moze byc wynikiem uszkodzenia? Najmniej nierownomierny wielokat mam na 77 i 31ltd i ... na heliosie 44-6 po czyszczeniu u pana Zawadzkiego z Zielonej Góry!!!!

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
filorp napisał/a:
ClicoFantastico napisał/a:
Czasami takie nierówno domykające się listki mogą być objawem problemu z mechanizmem przysłony, ale najczęściej nie są.
a wiadomo po czym poznac kiedy jest to wynik uszkodzenia a kiedy jest to normalka? Jak np. pomachasz wajcha od przeslony i za kazdym machnieciem wielokat ma rozny ksztalt to to moze byc wynikiem uszkodzenia?

No jak za każdym razem na inny kształt to rzeczywiście coś może być nie tak, albo jak się za wolno domyka, albo zacina się. Dopóki nic z tych rzeczy się nie dzieje a tylko kształ jest nierówny przy f/22 to nie ma się czym przejmować.

dzieki clicofantastico, jeszcze pytanko do posiadaczy sigmy: na photozone obiektyw ten pod canona na 200mm i f2.8 wyszedl kiepsko na nikonie jest juz ok, a jak to sie ma z mountem na pentaxa? na pentaxforum.com sa na ten temat podzielone opinie jedni mowia ze jest nie do odroznienia od tamrona (oprocz lekko cieplejszej barwy) a inni ze jednak jest slabszy na wezszym koncu, jak to jest? ze zdjec na poczatku tego watku trudno cos wywnioskowac ze wzgledu na rozne punkty zlapanej ostrosci omawianych obiektywow...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Rany, trzeba się chyba na prawdę ciężko nudzić, żeby sprawdzać takie rzeczy. Ja rozumiem jakby ktoś na zdjęciach zobaczył niepokojące efekty (rezultaty źle pracującego mechanizmu przysłony) to i owszem, ale tak? Po co? Bo to chyba nawet nie jest ciekawość, tylko jakaś forma obsesji? Nie mam pojęcia jak to wgląda w moich szkłach i nawet mi się nie chce tego sprawdzać, nie widzę takiej potrzeby. Szanuję jednak ludzkie obsesje i życzę powodzenia w doszukiwaniu się kolejnych "wad" i "nieprawidłowości".

opiszon zgadzam się z twoją lakoniczną acz IMHO trafną diagnozą

(gs)  Dołączył: 14 Lut 2009
Odświeżam temat, bo mnie mary senne od pewnego czasu zżerają i żyć nie dają.

Czy ktoś mądrzejszy ode mnie mógłby poratować informacją, czy istnieją jakiekolwiek prognozy co do zachowania się cen obiektywów po nowym roku/w I kwartale 2010? Od dłuższego czasu poluję na Sigmę 70-200 HSM II i jak widzę obecne ceny w porównaniu do zeszłorocznych, to mnie trafia, że tyle zwlekałem. Więc jak? Rynek szkieł jest kompletnie nieprzewidywalny, czy może da się z pewną dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że to obecne 3300 zł jakoś się zmieni (oby w dół)?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ceny szkieł wzrosną

OK, a jakieś szczegóły? :) Z czym to jest związane? Czytałeś gdzieś o tym, twierdzisz tak na bazie własnych obserwacji?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wypatruje plam na słońcu :-P
a na serio - nie widzę możliwości aby ceny spadły - dystrybutorzy zacierają ręce - bo zdecydowani i tak kupią szkła

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
filorp napisał/a:
dzieki clicofantastico, jeszcze pytanko do posiadaczy sigmy: na photozone obiektyw ten pod canona na 200mm i f2.8 wyszedl kiepsko na nikonie jest juz ok, a jak to sie ma z mountem na pentaxa

Miałem Tamrona, Współpracowal z K20D. Optycznie nie miałem żadnych zastrzeżeń, AF też nie był ślamazarny (napęd z korpusu). Celność uzależniona chyba od body. Teraz mam Sigmę pod Nikona i jakoś nei widzę znaczącej różnicy w jakości generowanego obrazka, no może ciut cieplejsze kolorki. Sigma jest solidniejsza , lepiej wykonana ale nie jest to jakaś przepaść. AF jeżeli chodzi o prędkość to jakoś dużej różnicy nie widzę, jeżeli chodzi o celność to chyba już sprawa puszki bo praktycznie nie doostrza.

Fafniak napisał/a:
dystrybutorzy zacierają ręce - bo zdecydowani i tak kupią szkła

Okrutnicy. :mrgreen: No to trzeba będzie sięgnąć głębiej do kieszeni, bo pora wyjść z mroków ciemności f4-5. ;)

Idąc za ciosem - może miał ktoś (nie)przyjemność używania tej Sigmy z dedykowanymi telekonwerterami x1.4 tudzież x2.0 i mógłby opisać subiektywne wrażenia?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Fafniak napisał/a:
nie widzę możliwości aby ceny spadły
Jest jedna. Pentax ma zapowiedzeć wycofanie się z rynku DSLR i wtedy po czasie będą wyprzedaże po 1PLN jak to miało miejsce jakiś czas temu w FJ.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
JackDeJack napisał/a:
Pentax ma zapowiedzeć wycofanie się z rynku DSLR

Jakieś konkrety??

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
(gs) napisał/a:
... może miał ktoś (nie)przyjemność używania tej Sigmy z dedykowanymi telekonwerterami x1.4 tudzież x2.0 ....

Według tej tabelki chyba nikt.

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Witam :]
Chciałbym zapytać co do k200d byście mi poradzili. Czy sigmę 70 200 czy Tamrona 70 200?
Tamron będzie zauważalnie wolniejszy od wyżej wymienionej sigmy na moim body?

Jak użytkownicy oceniają swoje sigmy i tamrony? Każda opinia cenna :)
Pozdrawiam

Skocz do: