Adiemus  Dołączył: 16 Lis 2009
  Jesteśmy dumni z Nikona?
aż słów braknie... rzućcie okiem na listę sponsorów tej "gry"
http://www.sfwidaho.org/S...ator_Derby.html

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Adiemus, Nikon to marka, w dupie ma co się dzieje, byle by się zareklamować.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Nikon produkuje rowniez lornetki i inny sprzet optyczny...

chociazby
http://www.airguns.pl/opt...-16x50-tactical

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
perl, zgadzam się, ostatnio testowałem lornetki Nikona, Są wyśmienite, bezpośrednio testując z tanią lornetką nie ma porównania. W cenie też nie.. ;-)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
No cóż jak wyraził się kiedyś jeden z forumowiczów Nikon ma swoje dobre strony ale ma też i słabsze . Uszczelnienia w modelach 300 i 700 nie są tak dobre jak w K7 , K10,K20 . Balans bieli nie jest według mnie mimo zapewnień Nikona tak skuteczny . W K7 też nie ale lepszy niż w D300. Po za tym niestety wyprzedza w sprawach zasadniczych . Szczególnie praca z lampą to bajka

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
pawel1967 napisał/a:
Po za tym niestety wyprzedza w sprawach zasadniczych
Następny sfrustrowany posiadacz Pentaksa ?

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
pawel1967 napisał/a:
Szczególnie praca z lampą to bajka

a dokladnie to o co chodzi ze taka bajka?

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
grabber napisał/a:
a dokladnie to o co chodzi ze taka bajka?
Miała być "Królewna AFka", a wyszedł "Kopciuszek".

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Naciskam w trudnych warunkach strzał migawki AF w punkt zanim jeszcze pomyśli o ustawieniu ostrości wysyła wzorek i jest przy tym bardzo skuteczny . Pentaxy niestety zastanawiają sie zanim wyślą pomoc w postaci wzorka . Lampa czy kontrast czy biały motyw wszystko naświetlone idealnie . P-ttl nie zbliża się dotakich wyników , po prostu niedoświetla . Ciut lepiej jest w K7 ale jest to związane z prześwietlaniem tego modelu . Suknia Panny Młodej po strale z Pentaxa ucina błysk . Po strzale z SB900 plus D300s jest równo naświetlona a zdjęcia właściwie bez obróbki mogłyby iść do druku .

[ Dodano: 2009-11-21, 13:30 ]
Jednak balans bieli nie jest tak dobry jak w Pentaxsie

[ Dodano: 2009-11-21, 13:32 ]
Szczególnie światło mieszane jakaś żarówka . Trzeba uzywać filtrów na lampie i to nie daje pewnych efektów .

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pawel1967, wątków nie pomyliłeś :?:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Adiemus napisał/a:
rzućcie okiem na listę sponsorów tej "gry"

Nikon produkuje celowniki do sztucerów, żeby nie było.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
alkos napisał/a:
Adiemus napisał/a:
rzućcie okiem na listę sponsorów tej "gry"

Nikon produkuje celowniki do sztucerów, żeby nie było.
Podobnie jak Pentax, Zeiss i całe mnóstwo innych.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Jejku ludzie nie zaczynajcie wojny.

Zaraz będą głosy ze lunetki do sztucerów Nikona są celniejsze bo szybciej AF ustawiają.

Nikon produkuje bardzo dobre lornetki, podobnie jak Zeiss i paru innych producentów.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Thadeus napisał/a:
Nikon produkuje bardzo dobre lornetki, podobnie jak Zeiss i paru innych producentów.
Pentax ma rownie dobre lornetki - praktycznie ta sama polka. Pentaksy sa bardzo cenione wsrod birdwatcherow. Moze Nikony maja wieksza estyme wsrod birdkillerow ;-)

A z optycznego sprzetu, to ja mam tez lupe do slajdow Pentaksa i jest jakosciowo na poziomie najlepszych Schneiderow, a nawet lepsza, bo srednica pozwala spokojnie ogladac slajdy 645.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Pentax ma też kolonoskopy! I te jaki im tam - te fajne urządzonka ... o - tachimetry laserowe!

Owszem, firmy reklamują się wszędzie gdzie się da, ale przedewszystkim, tam gdzie dane miejsce/impreza ma jakieś powiązania z branżą w jakiej firma działą. alkos już napisał, co Nikon produkuje prócz aparatów i raczej dziwić nas to nie powinno że na tej imprezie też się lansują.

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Z kolei jedyny mikroskop optyczny na jakim pracowałem i który był fatalny (zarówno ergonomicznie jak i optycznie) był mikroskop Nikona (nie pamiętam modelu). Zdecydowanie wygodniej i precyzyjniej liczyło mi się krwinki na starych polskich mikroskopach PZO jakie bywały czasem w podstawówkach.

ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
Cytat
Pentax ma też kolonoskopy!

I bronchoskopy i masę innych rzeczy.
A ostatnio w pracy natknąłem sie na filtr Hoyi załozony na kolposkop.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Kumplowi ostatni optyk zaproponowal szkla Nikona do okularow:)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Specsavers w IE sprzedaje głównie Pentaxy...

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Powiem mu zeby sobie zmienil bo on ma K10

Skocz do: