omegakg  Dołączył: 22 Lis 2009
[ K10D] komunikat F__
Witam co jakiś czas wyswietla sie komunikat F__ nie moge zrobić zdjęcia- zaznaczam że komunikat pojawia sie tak w ciemnych pomieszczeniach jak i przy dobrym oświetleniu na zewnatrz. Pokretło przysłony obiektywu ustawione jest na A. Po pokreceniu obiektywem F__ znika po chwili sie pojawia. Przestawienie na inne zakresy pracy nie pomaga. Zmiana z AF
też nie pomaga. Raz moge pstryknąć a raz nie. Pzdr.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
spróbuj przeczyścić styki w obiektywie jak i na bagnecie aparatu

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Na moje oko komunikat ten mówi, że body wykrywa iż obiektyw nie ma ustawionej przesłony na pozycję A. Moze to sprawa styków w body lub obiektywie - dobrze by sprawdzić na innym obiektywie jak się aparat zachowuje - i wskazać przyczynę czy w lezy w body czy w obiektywie. Pamiętaj by zrobić zdjęcie na innej pozycji niz A musisz w menu na to pozwolić (domyślnie chyba jest zabronione - wtedy właśnie blokowane jest zrobienie zdjecia które opisujesz)

omegakg  Dołączył: 22 Lis 2009
Dzieki za podpowiedz zaraz bedę działał. Na body mam założony obiektyw 17-35 spróbuję
z innym. Pzdr

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Podobnie mam tak w Sigmie 70-300 APO.
Sporadycznie, co prawda, ale jednak.
Styki czyściłem i nie pomogło.
Myślę, że to problem z pierścieniem przysłon - nie styka dobrze w położeniu "A".

Na razie, to przypadki marginalne, ale jeśli się nasilą - rozkręcę drania !

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Norma u Sigmy. Mam 70-300 (bez APO) i miewam podobnie (szczególnie często przy 70mm). IMHO to po prostu objaz zużycia. Materiał się wytarł i jakiś czujnik nie zawsze styka. Tak niestety bywa z tanimi szkłami.

Skocz do: