dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Manualne kundle 24 i 28mm ze stykami
Czy macie doswiadczenie i mozecie polecic jakies szerokatne kundle ze stykami? Na razie widze glownie Cosiny pod roznymi nazwami i Sigmy. Jesli faktycznie na to zasluguja, to prosze tez o kandydatury na goly bagnet K. Szukam czegos taniego i wygodnego, 28 lub 24 mm.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
ja mam 28mm A f 2,8 soligora, daje radę, rewelacji nie ma ale daje radę

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Miałem i używałem Sigmę mini-wide II macro 28/2.8, świetne, solidne i przyjemne w ostrzeniu szkiełko ze ślicznym bokehem.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Miałem Sigmę super wide II A przez jakiś czas. Bardzo sobie ją chwalę. Nie pasował mi w niej tylko pierścień przysłony. Ciężko było przeskoczyć o jedną pozycję. Za duże miał tarcie statyczne, a za małe dynamiczne, że się tak wyrażę. :) Sprzedałem, bo mam Tokinę 24/2.8 K/M a nie potrzebuję styków. Tokina też jest spoko. Gorzej działa pod światło niż Sigma.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
A ja miałem Exaktę 28mm/2,8 - był świetny z wyjątkiem pracy pod światło. Ostry od pełnej dziury.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Miałem Sigmę 24mm/2,8 macro (czy jakoś tak). Fajne szkło, choć pod słońce sprawowała się fatalnie. Z pewnym żalem się jej pozbyłem - ZTCP to chyba dagio ją ode mnie przejął. Teraz mam SMC A 24/2,8 i już wiem o co chodzi z tą pisaniną, że obiektyw jest "ostry" ;-)

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Sigma Super-Wide 24mm f/2.8 (ta sama o której pisze matb). Z testów na photodo wynika że to chyba najostrzejsza 24-ka jaką kiedykolwiek zrobiono. Pobiła Nikkora, Zeissa i Leitza :shock: . Na photozone też ją chwalili (wersja AF). Ma bardzo ładny, kremowy bokeh i bardzo małą minimalną odległość ostrzenia. Mam ją (niestety MF, ze stykami) i faktycznie na 2.8 jest żyletka. Inna sprawa to praca pod światło, trzeba uważać. Cały czas poluję na wersję AF :-) .

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ClicoFantastico napisał/a:
Sigma Super-Wide 24mm f/2.8

Mam wersje AF. Pod swiatlo zle, ostrosc w centrum powala, na brzegach juz nie :-P Cala afryke na niej zrobilem, jesli mowimy o zaufaniu do sprzetu.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Sigma od matb trafiła do dagio, potem była u mnie i sprzedałem ją (ja jednak nie daję rady bez AF'a), komuś z forum :) Faktycznie bardzo ostra ale pod światło się nie nadawała.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Miałem Sigmę 24mm f/2.8 Af i polecam bardzo fajne szkło. dzerry jak za przeproszeniem goły bagnet K Ci nie wadzi poszukaj czegoś w stylu 28/2 Elicar, Kiron, Panagor chyba był również Vivitar, fantastyczne szkło.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja mialem vivitara - wad - praca pdo swiatlo ale ladny obrazek

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Miałem Sigmę 24/2,8 "A" - ostrość w centrum - świetna, z cyfrówką (APSC) na brzegach w miarę, ale na filmie brzegi były tragiczne (zakładam, że potrzebujesz do filmu). Odradzam Tokinę RMC i Hanimexa - ogólnie kiepskie. Doszedłem do K24/2,8 i stwierdzam, że to najlepszy wybór - fakt, sigma w samym centrum, w pełni otwarta była lepsza, ale we wszystkich innych parametrach wygrywa Pentax

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A mozecie mi na przykladzie tego zdjecia odniesc sie do klasyfikacji "slaby pod slonce". To znaczy tu jest slabo, czy nie? Zdjecie zrobilem jakims klonem Cosiny 24 chyba. Costa, jak to czytasz, to podpowiedz co to za szklo ;-)

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
jest ok jak dla mnie - nie ma dyskwalifikujących zdjęcie blików, kontrasty zawsze można podciągnąc. Natomiast - co do pracy pod światło - nieraz zauważyłem że robiąc zdjęcie podobne temu, gdzie słońce znajduje się w kadrze, jest znośnie. NAtomiast kiedy słońce umieszczę tuż poza kadrem, gdzieś z boku, wygląda ono fatalnie, jak kupa (terminu użył znajomy po obejrzeniu jednej z takich fot)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
dzerry, jest ok. Mi nawet nie wszystkie blinki przeszkadzają, ale w sytuacji gdy słońce nie jest w samym kadrze, a tuż poza niektóre szkła potrafią totalnie stracić kontrast, jakbyś oglądał negatyw przez warstwę mleka czyli mam podobne doświadczenia jak korkotrampek. To wg mnie dyskwalifikuje szkło do robienia pod światło.

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
dzerry, Exakta 24mm 1:2.8 MC MACRO, firmy "Lens made in japan" :)

Pod słońce wychodzi różnie, uzależnione od kąta padania. Czasami jest to akceptowalne, czasami nie.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
costa, drugie wymiata :-D

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
dzerry, potwierdzam opinie na temat Sigm (mialem 28/2.8, ateraz mam 24/2.8) tylko szukaj wersji II bo pierwsza byla gorsza. ostre sa niesamowicie, ale pod swiatlo roznie sie zachowac potrafia (warto kupic w komplecie z oslona)

Apocalypse  Dołączył: 19 Kwi 2008
hanimex 28/2.8 - przyzwoity, ale pod słońce kiszka.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Miałem przez pewien czas równolegle SMC K24 f2.8 i Tamrona Adaptall-2 24mm f2.5. SMC było nieznacznie ostrzejsze i zdecydowanie lepiej mi się nim ostrzyło - w Tamronie przy silnych kontrastach (np. biała tabliczka w słońcu na tle ciemnego lasu) pojawiał się taki rodzaj "leica glow" przez co trudniej się ostrzyło (dodatkowo pierścień miał większy opór niż SMC), choć na zdjęciu było chyba tyle samo szczegółów co z K24. Pod światło nie zauważyłem większej różnicy - jak się odpowiednio ustawić to z jednego i drugiego pojawiały się bliczki (ale na pewno nie takie coś jak na drugim zdjęciu Costy). W sumie polecam - z adapterem ze stykami można kupić w podobnej cenie jak SMC bez styków.

Skocz do: