Marysia  Dołączyła: 03 Sty 2007
[K10D] Źle naświetla
Moja "kadyszka", wierna towarzyszka "łowów" od ponad 20 000 tysięcy strzałów, ostatnio zaczęła strajkować...

Otóż od wieków używam niemalże wyłącznie trybu P, jako najwygodniejszego z mojego punktu widzenia. Zazwyczaj ustawiam sobie w nim przysłonę, czasem zostaję na pełnym automacie. No i zawsze było dobrze.

Od jakiegoś czasu dostaję takie zdjęcia:

(pomijam już kwestię ostrości, którą potwierdził centralny punkt AF...)
No więc przy pierwszym takim zdjęciu pomyślałam, że to ot, wypadek, wpadł gdzieś jakiś promień światła, albo gdzieś nie doleciał i dlatego.

Ale sytuacja się powtarza i obok takich zdjęć:

zaczęłam dostawać też takie:

(pierwsze f5.6, 1/125s, drugie f5.6, 1/1500s - prawidłowy czas naświetlania w tamtych warunkach to 1/750s).

Ostatnio na 15 zdjęć miałam 7 źle naświetlonych :cry:

Przy tym światłomierz pokazuje dobrze i jak ustawię czas i przysłonę ręcznie, to jest ok. No ale jakby.... nie o to chodzi...

Czy ktoś ma pomysł, co mogło się stać? Czy da się to jakoś naprawić? Czy słać do serwisu? Warto w ogóle?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może być wina zarówno body jak i obiektywu. Czy sprawdzałaś z różnymi obiektywami?

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
A nie przestawił Ci się tryb pomiaru? Np. na punktowy?

[ Dodano: 2009-11-23, 21:00 ]
Cytat
Przy tym światłomierz pokazuje dobrze i jak ustawię czas i przysłonę ręcznie, to jest ok.
Ustawiałaś to w trybie manualnym? Jak nie, to sprawdź jak aparat mierzy w różnych warunkach w tym trybie, spróbuj postawić aparat np. na statywie, albo na stole i przy pomocy zielonego przycisku zmierz światło i porób zdjęcia.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Faktycznie w EXIFach jest
Cytat
Metering Mode = spot (3)

No tak, rzeczywiście był ustawiony punktowy :oops: :lol: tak to jest, jak się ojciec bawi moim aparatem :evil:

Wracam na matrycowy i mam nadzieję, że nie będzie więcej niespodzianek :-B
Tylko wstyd, że sama na to nie wpadłam :shock: :oops: Jesteście niezastąpieni! :-B

(a poza tym tak, robiłam różnymi obiektywami i tak, powyższe na automacie)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Patrząc po samplach obwiniałbym bardziej włączony auto bracketing niż spota.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: [K10D] Źle naświetla
Marysia napisał/a:
ponad 20 000 tysięcy strzałów ... używam niemalże wyłącznie trybu P, jako najwygodniejszego z mojego punktu widzenia.
Kobiety są cudowne. :mrgreen:

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
Marysia napisał/a:
ponad 20 000 tysięcy strzałów ... używam niemalże wyłącznie trybu P, jako najwygodniejszego z mojego punktu widzenia.

Dlatego w mojej pracy uwielbiam sprzedawać kobietom aparaty :mrgreen:

Tak, może i ten ma stabilizację ale ten jest taki śliczny różowy :-P

Pentagram napisał/a:
Marysia napisał/a:

No BA! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

BolzZ  Dołączył: 26 Paź 2009
:-) może lepiej pójść krok 'dalej' i kupić porządną małpę, zamiast targać kilogramy i tłuc na automacie -mieć aparat wielkości telefonu o zakresie ogniskowych o ekwiwalencie 28-300mm.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
ignoranci - nie doceniacie trybu P bo nie umiecie go sprawnie używać :-P

Tak jest! :evilsmile:

BolzZ napisał/a:
:-) może lepiej pójść krok 'dalej' i kupić porządną małpę, zamiast targać kilogramy i tłuc na automacie -mieć aparat wielkości telefonu o zakresie ogniskowych o ekwiwalencie 28-300mm.

No dobra. Teraz zrobiło mi się przykro.

W trybie P mam trzy tryby - priorytet czasu, przysłony i tryb sportowy (bo tak sobie ustawiłam). I mogę między nimi przeskoczyć jednym ruchem palca, nie odrywając aparatu od oka. Po cóż miałabym ustawiać sobie Av na pokrętle? W 95% przypadków używam priorytetu przysłony (i było tak także wtedy, kiedy robiłam nieco bardziej ambitne zdjęcia niż robię teraz). Ale czasem wygodniejszy jest dla mnie pełen automat, a czasem priorytet czasu, czy to przestępstwo, że chcę się móc do nich dostać w najwygodniejszy i najszybszy sposób? To znaczy, że mam się przesiąść na małpę? Hm...

Pozdrawiam
Marysia
http://fotografia-przyrod...a.php?autor=146
http://plfoto.com/6949/autor.html
http://una.net.pl/
http://una1.blox.pl/html

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Marysia, nie przejmuj się. Chłopaki czasem lubią pokazać, jakimi to oni są profesjonalistami :evilsmile:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Nie ma sie czego wstydzic.

Tylk facetom moze sie wydawac, ze uzywajac M lub Av sa bardziej profi i robia lepsze zdjecia.

:-P

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Ot i solidarność... ;-)

mygosia napisał/a:
Tylk facetom moze sie wydawac, ze uzywajac M lub Av sa bardziej profi i robia lepsze zdjecia.

:-P

No tak, czyli robiąc to zdjęcie jestem totalny amatorem z różowym aparatem, który powinien się przesiąść na małpkę (tryb P, AF), robiąc to jestem półprofi (tryb M, AF), a robiąc to jestem ful-wypas profesjonalistą (tryb M, MF).

To może wróćmy do zenitów 8-) po kija nam te wszystkie udogodnienia? :shock:

Marysiu, w każdym razie ja nie miałem nic złego na myśli, pisząc że kobiety są cudowne. Wręcz przeciwnie, uważam że tak jest, dosłownie. :->
Natomiast co do używania trybu "P". Uważam, że każdy może używać takiego trybu, jaki jest mu najwygodniejszy, aby osiągać takie zdjęcia, jakie lubi. Bo moim zdaniem, fotografowanie ma dostarczać przyjemności, a nie problemów.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
mygosia napisał/a:

Czyżbym nie był facetem jeśli dla mnie liczy się efekt końcowy?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
bix napisał/a:
Czyżbym nie był facetem jeśli dla mnie liczy się efekt końcowy?

Wskaz prosze gdzie cos takiego napisalam.

Skocz do: