malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Czy komuś udało się odpalić Lightrooma przez Wine? Jakąkolwiek wersję, choćby i 1.0. Może i źle zrobiłem, że przyzwyczaiłem się do tego programu, ale po prostu nie mogę zdzierżyć innych produktów. Lightroom dla mnie ma po prostu w sam raz opcji, idealną ergonomię, automatykę, wszystko, co potrzebne mi do sprawnej pracy. Najbliżej chyba jest RawTherapee, ale to nie to samo.. Przez dwa tygodnie próbowałem nauczyć się sprawnie nim operować i nie powiodło się. Chyba jestem zmuszony na VirtualMachine..

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Odkopuję wątek!
Może napiszecie jakie programy używacie do obróbki filmów z K7 pod linuchem? :evilsmile:

A tak nawiasem pisząc, fajnie że RawTherapee otwiera bez problemu PEFy z K7. :-)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
A nie lepiej wyjdzie jeśli przestawisz K7 na DNG? Ponoć GIMP czyta DNG.

romeoad, PEFy też. Trzeba tylko mu pomóc zewnętrznymi programami do RAWu, dcraw lub ufraw. W Ubuntu robisz to wpisując:

apt-get install dcraw gimp-dcraw
lub
apt-get install ufraw gimp-ufraw

Powyższe informacje podał forumowicz kilkanaście postów wcześniej. Podaje tak dla przypomnienia. :-)

Po zainstalowaniu nakładki z dcraw PEF otwiera nam się bezpośrednio w okienku Gimpa. Natomiast, kiedy użyjemy ufraw otwiera nam się osobne okienko programu ufraw, a po naciśnięciu "OK" obrobione zdjęcie pojawia się automatycznie w okienku Gimpa. Oczywiście w obu przypadkach PEFy otwieramy w Gimpie.
Jednakże profil kolorów w przypadku PEFów z K7 nie jest jeszcze dobrze zczytywany. Nie próbowałem jeszcze DNG, ale w wolnej chwili porównam. Teoretycznie powinno być lepiej.
Szkoda tylko, że ten nowy program Pentaxowy PPL-4 nie działa pod wine. Poprzedni mi chodził w miarę OK, ale w nim nie mogę otworzyć PEFów z K7. Aktualny co prawda instaluje się pod wine, ale nie może się uruchomić. Trzeba poczekać na jakieś aktualizacje.

[ Dodano: 2009-11-28, 11:26 ]
Dwa linki do informacji o tworzeniu filmów poklatkowych. Może komuś się przyda. :-)

http://linuxnews.pl/tworz...c-poklatkowych/

http://thecamels.org/2008...c-poklatkowych/

Mullah  Dołączył: 25 Sie 2009
Witam wszystkich na początek :-)

Czytam forum od już od pewnego czasu, no i właśnie przyszedł czas na pierwszy post.
Od paru dni jestem użytkownikiem K-x, a od dawna Linuxa. Do katalogowania i obróbki
zdjęć używam Digikam. Obróbkę RAW zostawiam sobie na później, na razie kombinuję
jak rozchodzić korekcję obiektywów. Digikam używa do tego biblioteki lensfun,
ale problem polega na tym, że baza danych tej biblioteki jest bardzo ograniczona
i moich szkieł nie zna :-( Ma ktoś może profil przede wszystkim do SMC-DA 18-250 ?
Do tego korekcja jest naprawdę potrzebna ;-)
A może istnieje jakiś inny program ?

Pozdrawiam,

Piotr.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mullah napisał/a:
Ma ktoś może profil przede wszystkim do SMC-DA 18-250 ?

Szukałeś może profilu do Tamrona 18-250 bo to jest ten sam obiektyw.

plwk napisał/a:
Mullah napisał/a:
Ma ktoś może profil przede wszystkim do SMC-DA 18-250 ?

Szukałeś może profilu do Tamrona 18-250 bo to jest ten sam obiektyw.

Szukałem...

Pozdrawiam,

Piotr

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A Hugin ? Może potrafi skorzystać z bazy http://sourceforge.net/pr...ens%20Database/ choć to stare i pewno mało obiektywów . 18-250 jest w bazie PTLens , który działa pod wine .

gezeb napisał/a:
A Hugin ? Może potrafi skorzystać z bazy http://sourceforge.net/pr...ens%20Database/ choć to stare i pewno mało obiektywów . 18-250 jest w bazie PTLens , który działa pod wine .

Spróbuję Hugina, dzięki. Ale jeżeli używa tej bazy, którą podesłałeś, to nic z tego - wydaje mi się, że tam są dokładnie te same obiektywy, co w lensfun.
No a PTLens jest płatny, oczywiście wolałbym coś darmowego ;-)

[ Dodano: 2009-12-10, 21:49 ]

Spróbowałem. No i niestety to ta sama baza obiektywów :-(

[ Dodano: 2009-12-11, 23:05 ]
No to sam sobie odpowiem :-P
Ściągnąłem wersję trial Bibble i tam są dane obiektywów w .txt. Wystarczy przepisać
do formatu lensfun i gotowe :)

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
Witajcie !!

Jak miło że,są tu sympatycy linuxa :-) Kupiłem nowy monitor LG W222OP i mam pewien problem ,otóż dzieje się tak ,że na chwilkę obraz robi się czarny ,po sekundzie wraca ,czasami coś kliknę i robi się czarny , nie ma żadnego klucza wg którego by się wygaszał ,przynajmniej nie zauważyłem, czasami kilka razy w ciągu krótkiego czasu a innym razem może być 15 minut spokoju. Na windowsie XP niczego takiego nie zauważyłem , stąd wnioskuję że to chyba nie będzie wina monitora , ale ja się nie znam .

Kartę graficzną mam Radeon 9200 Gigabyte do tej pory na CRT było wszystko ok, nawet przez kilka dni miałem inny lcd ale o dużo mniejszej rozdzielczości i był ok.

System PClinuxOS mam zaktualizowany dziś , przed aktualizacja działo się tak samo jak i po.

Po tym co napisałem powyżej byłem długo na wXp no i zdarzyło się raz ale nie wiem z jakiego powodu , włączyłem kilka aplikacji i zawiesiłem komputer może to było przyczyną ,tak po za tym nie dzieje się nic.

Mam możliwość oddania w razie czego , choć mam nadzieję że nie będę musiał , bo ktos mi potwierdzi że to może być to co podejrzewam najbardziej czyli sterowniki ati.

Pozdrawiam

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Ja bym obstawiał sterowniki pod Linuksem. Mam ten sam monitor i taką samą kartę i zarówno pod XP i pod Ubuntu pracuje bez problemów. Sprawdź też ewentualnie ustawienia zasilania.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Jeśli to wina sterownika ATI , to na chwilę zmienić w xorg.conf - Section "Device"> Driver na vesa i obserwować czy kłopot zniknął . Albo zmienić sterowniki ATI bo chyba są dwie wersje .

Ja u siebie wywaliłem sterowniki xorg przed zakupem monitora. Więc może coś faktycznie jest na rzeczy.

dzięki za szybką reakcję :-) niestety nie jestem aż tak dobry w obsłudze linuxa jak Wy :-)
na razie przejrzałem opcje zasilania coś tam odznaczyłem ,ale nie było tam nic co by mogło powodować wyłączanie ,choć czasami jakaś funkcja nie związana może z tym powodować taką reakcję.

jak zmienię na vesa to ekran jest jakiś taki dziwny , wygląda jakby rozdzielczość była mniejsza mimo że pokazuje dobrą .

w centrum sterowania mam do wyboru jak by dwie grupy sterowników
vendor i xorg domyślnie ustawia się vendor /ati / ati radeon x1950 and earlier

a ja zmieniłem na xorg/ati wygląd pulpitu jest taki sam ,poobserwujemy czy czarny ekran będzie się jeszcze pojawiał.

j@m@l napisał/a:
poobserwujemy czy czarny ekran będzie się jeszcze pojawiał.

Przyszło mi też do głowy, że możesz mieć w opcjach zasilania ustawiony schemat dla laptopa. To by miało sens (mam podobnie w laptopie pod Ubuntu właśnie).

właśnie wszystkie takie opcje powyłączałem ,ale chyba to nie to bo nic się nie zmieniło a jeszcze do tego dzieje się tak jak przy demagnetyzowaniu monitora crt tylko w bardzo minimalnym stopniu ,obraz sobie tak skoczy raz w prawo i za chwilkę w lewo w bardzo szybkim tempie.

ściągam Ubuntu tylko tam jest Gnome o ile się nie mylę

ps jak wywalić sterowniki xorg po instalacji Ubuntu ?? jakieś pułapki w czasie instalacji o których lepiej abym wiedział wcześniej ??

j@m@l napisał/a:
ściągam Ubuntu tylko tam jest Gnome o ile się nie mylę

Jest też KDE jeśli wolisz.
j@m@l napisał/a:
jak wywalić sterowniki xorg po instalacji Ubuntu ?? jakieś pułapki w czasie instalacji o których lepiej abym wiedział wcześniej ??

Najpierw zainstaluj i zobacz czy działa. Potem możesz kombinować. Pułapek żadnych nie było.

krótko bo późno ...
zainstalowałem ,zaktualizowałem , chyba z dwa razy się powtórzyło jeszcze ,ale jest inna masakra nic nie jest prawie włączone a procek chodzi cały czas na prawie 100 % ,wszystko się tnie i nic nie idzie robić :( może jakaś inna instalka ??
Teraz piszę z xp i jest ok,mam włączoną Mozille z 45 kartami ,to zabiera mi 600 mb pamięci i do 30 % procka.

j@m@l, a repozytoria podmieniłeś?
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=37494

no niestety nie :oops: teraz to już za późno co ?? skoro namieszane w systemie ....

Skocz do: