whitesloope2009  Dołączył: 25 Lis 2009
Problem: PHOTTIX PT-04 + lampa PENTAX 540 FGZ
Witam,
Dziś otrzymałem wymieniony wyżej zestaw.
Niestety nie mogę z nich w pełni skorzystać, może coś robię źle - najlepiej przedstawię całą sytuację:
aparat: canon 5d
lampa błyskowa: Pentax 540
i tak:
Po włączeniu odbiorników i nadajnika chyba zachodzi pomiędzy nimi do reakcji. Przyciskając przycisk testowy na nadajniku oba odbiorniki reagują zapalająca się na czerwono diodą.
po zamontowani na sanki aparatu zachodzi identyczna reakcja - czyli diody w obu odbiornikach reagują czerwonym światłem.
Po założeniu lampy na odbiornik - sytuacja jest taka sama -czyli diody sie zapalają, kiedy naciskam spust migawki.
problem jest, że żaden z odbiorników nie jest w stanie odpalić lampy!!!!
Czy sa jakieś konkretne warunki w ustawieniu aparatu lub lampy aby urządzenia zadziałały?
W specyfikacji urządzenia widnieje info, że zestaw obsługuje w/w lampę Pentaxa..Czy ktoś miał podobne doświadczenie?Jak je rozwiązaliście.
Wielkie dzia za pomoc i sugestie.
Pozdrawiam

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Mam Phottixa PT-04 II. Też masz wersję II? Lampa (podpięta pod odbiornik) powinna odpalić po wciśnięciu przycisku testowego w nadajniku.

Druga sprawa, to u mnie fabrycznie nie dało się uzyskać czasów synchronizacji krótszych niż 1/25sek. Pomogło "umasowienie" obudowy stopki lampy w odbiorniku, czyli połączenie jej z minusem zasilania. Możesz spróbować to zrobić u siebie.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ustaw czas 1/30s lub dluzszy, powinno zadzialac.
Po sprawdzeniu takiego zestawu mojego i Micha doszedlem do wniosku, ze cos jest chyba nie tak z FGZ540, chyba ta lampa jest bardzo wymagajaca pod jakims wzgledem. Nawet polacznie masy niestety nie pomoglo, tzn. pomoglo ale na krotki czas, potem w plenerze znow cos sie porobilo :-/ . Byc moze jest tam jeszcze jakis zimny lut, albo inne cholerstwo. W kazdym razie, PT-04 + FGZ540 dziala na czasie 1/30s i dluzszym, natomiast PT-04 + zwykla tyrystorowka dziala spokojnie do 1/180s.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Sebastian napisał/a:
Po sprawdzeniu takiego zestawu mojego i Micha doszedlem do wniosku, ze cos jest chyba nie tak z FGZ540
A może coś jest nie tak z tym modelem. Używam 540 z zestawem innej firmy i jeszcze nie miałem problemu. Wali na 1/180 sek. Ile producent dał.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Niezbyt dobrze sie chyba wyrazilem, sorry. To nie o to chodzi, ze 540 jest jakas skopana czy zla, mam po prostu nieodparte wrazenie, ze jest zbyt wymagajaca dla tego taniego chinczyka :-/

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
argawen napisał/a:
Używam 540 z zestawem innej firmy i jeszcze nie miałem problemu. Wali na 1/180 sek. Ile producent dał.

A możesz podać, jaki to wyzwalacz?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
argawen napisał/a:
[...]Używam 540 z zestawem innej firmy i jeszcze nie miałem problemu. Wali na 1/180 sek. Ile producent dał.

Można wiedzieć z jakim zestawem?

DarekK, romeoad, Elinchroom Skyport.

argawen, dzięki za informację.

whitesloope2009  Dołączył: 25 Lis 2009
Dzieki koledzy za kilka wskazówek. Jednak żadna z porad nie przyniosła rezultatu. Może sam robię coś nie tak w ustawieniach - dla pewności małe studium przypadku:
Instaluje nadajnik na aparacie - ustawiam program manual.
Instaluję odbiornik na lampie - synchronizuje kanału np: 1 - nadajnik , 1 - odbiornik.
"Na sucho" wciskając test nadajnika zachodzi reakcja pomiedzy nadajnikem a odbiornikiem - zapalają się diody w obydwu urzadzeniach - wiedzy chyba działają OK.
Włączam lampę - ustawiam ją na tryb manualny - ustawiam czas w trybie manual 1/30 s. i testuję w obie strony (większam i zmniejszam czas) i .... nic się nie dzieje.
Czy cuś robię nie tak, czy raczej to wina konfiguracji urządzeń lub lampy?
Dzia za pomoc!!!

whitesloope2009 napisał/a:
Włączam lampę - ustawiam ją na tryb manualny - ustawiam czas w trybie manual 1/30 s.

Spróbuj dłuższy czas niż 1/30, np. 1/25 lub 1/10.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Ja miałem ten problem, i do rozwiązałem.
Zarówno 360-tka jak i 540-tka mają ten problem.

Trzeba w odbiorniku połączyć w środku minus baterii ze stopką wyzwalacza. (kawałek drucika, i sobie poradzimy). Wszystko robimy w środku, bez mechanicznej ingerencji. Działa.

argawen, znalazłem takie zdjęcie odbiornika:

http://www.elinchrom.com/...p_id=33#content

jak podpinasz pod niego 540-tkę?

Przez kabelek i kostkę zapewne.

Mnie zastanawia, do czego służą przyciski +/- z symbolem żarówki na nadajniku.

Zestaw kosztuje mniej niż jeden PocketWizard2, różne źródła zeznają że ma zasięg do 100m, można dokupić odbiorniki i w przeciwieństwie do PT04/Cactus V2(s) wyzwala wtedy, kiedy powinien.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
luhso napisał/a:
Trzeba w odbiorniku połączyć w środku minus baterii ze stopką wyzwalacza. (kawałek drucika, i sobie poradzimy). Wszystko robimy w środku, bez mechanicznej ingerencji. Działa.

Miałem ten sam problem. Zrobiłem dziś to zwarcie i hula jak ta lala :mrgreen:

[ Dodano: 2009-11-27, 15:57 ]
romeoad napisał/a:
w przeciwieństwie do PT04/Cactus V2(s) wyzwala wtedy, kiedy powinien.
możesz opisać szerzej ten problem?

DarekK napisał/a:
jak podpinasz pod niego 540-tkę?
Kostka i kabelek. Ale kupiłem set, taki jak w linku:
link
Firma Milso sprzedaje w Polsce.
Milso
Coś na temat tego wyzwalacza.
http://www.michaldulemba....amp-blyskowych/

Nie wiem czy powinienem, bo znam go tylko z relacji w sieci.

Ogólnie wygląda na to, że PT04 czasami nie zadziała. Na youtube jest kilka filmów gdzie człowiek naciskając test nagrywa reakcję kilku odbiorników, i co jakiś czas któryś z nich nie reaguje na sygnał.

romeoad, bo po prostu są za blisko siebie :!: W komentarzu ktoś już mu wytknął ten błąd ;-) Ja ze swoim Phottixem nie mam problemów.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
romeoad napisał/a:
Mnie zastanawia, do czego służą przyciski +/- z symbolem żarówki na nadajniku.
Cytat
+/- Buttons to change flash power settings of RX units and to switch Modelling lamp on/off, without using a computer.
Czyli do sterowania mocą lamp i światłem modelującym.

Gwiazdor napisał/a:
Czyli do sterowania mocą lamp i światłem modelującym.
Ale tylko w lampach Elinchroom RX

Skocz do: