pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Uwaga to tylko część tego co wypuścił ZSSR i Rosja.Jest dużo jeszcze równie ciekawych modeli.Zakłady optyczne to były zakłady wojskowe chyba że produkowano dany model już wiele lat i wysyłano do demoludów kontrola jakości w tym wypadku prawie nie istniała.Zakłady Wojskowe w Umeniu to było coś.Jeśli justowali i produkowali na zamówienie było czym się bawić.Na początku lat dziewiędziesiatych W szafie miałem około setki nowej optyki z Umenia wspaniałe filtry pryzmatyczne i nie tylko w liczbie może pół tysiąca.I czyba trzy futra z karakułowe leżało to pół roku aż przyjeczał gość z upowaznieniem aby to zabrać.Z tego okresu mam optykę do Kieva 60 pięknie zjustowaną dobraną mechanicznie.Zrezygnowałem tylko z długich obiektywów bo sławetnej 300/2,8 z bagnetem Nikona, świetnej konstrukcji radzieckiej tam nie było a te modele lekkie z bagnetem Pentakona nie spełniły moich oczekiwań.Za to rybie oko to poezja.Obecnie to wszystko lezy w szafie i czeka na lepsze czasy nigdy tego nie sprzedam.Wszelkie próby skierowania uwagi fotografujących na produkty rodem z ZSSR kończyły się określeniem człowieka jako homo sowietikus.Najwięcej krzyczeli Ci co najwięcej doili Matkę Komunę a więc z optyką nalezało poczekać do następnego pokolenia może to czas aby szeroko otworzyć oczy.Pragnę na koniec porównać cenę dostępnego u nas modelu Zenita 12Xp ok 120-135 rubli a Kieva 15 do którego produkcji i tak dopłacali -700rubli.Pozdrawiam

pwjot  Dołączył: 20 Lut 2007
Chcę go sprzedać - nie mam Pentaxa, nie mam też możliwości przetestowania. Chciałbym zwrotu kasy, którą dałem za niego. Mieszkam na Podkarpaciu, jeśli ktoś chciałby pstryknąć próbne fotki. A najchętniej zamieniłbym na Wołnę 2,8/50 M42. Mogę wystawić na Allegro.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Wydaje mi się że wołna 9 będzie droższa od niego-chociaż.Pozdrawiam też jestem z Podkarpacia z Tarnobrzegu.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawel1967 napisał/a:
Obecnie to wszystko lezy w szafie i czeka na lepsze czasy nigdy tego nie sprzedam.Wszelkie próby skierowania uwagi fotografujących na produkty rodem z ZSSR kończyły się określeniem człowieka jako homo sowietikus.

Lepsze czasy są teraz, przynajmniej jeśli chodzi o M42. Ludzie, którzy się wyczerpali finansowo na zakup nowych DSLR szukają dobrych stałek na M42. Na optykę z ZSRR nie narzekam, mam w domu pożyczony mikroskop stereskopowy MBS-10; Nikon czy Olympus to nie jest, ale za taką cenę nic lepszego się nie znajdzie - lepsza jakość = 10 razy wyższa cena. Ja bym pewnie dalej używał na co dzień Zenita 122 gdyby nie zacinająca lekko się migawka przy najkrótszym czasie (1/500) (ciemne pionowe smugi na lawendowych polach w Prowansji :evil: ) i kapryśny światłomierz. A Jupitera (200/4) to tak naprawdę dopiero teraz chcę pomęczyć. I z tego co widziałem, na allegro ceny wyższe niż pół roku temu.

Skocz do: