anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Gdzieś wyczytałem (czort wie gdzie :?: ) że niewskazane jest formatowanie karty
w komputerze. Powinno to się robić w sprzęcie, w jakim karta pracuje, czyli w aparacie,
bo skutek może być taki, jak kolega powyżej przedstawił.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Może karta za duża do aparatu ;) Nie zapominajmy, że puszka ma już trochę czasu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
TomaSzSz napisał/a:
Pojawił się kolejny problem, aparat nie czyta mi karty, na komputerze działa, w kamerce też a w aparacie mijają 2 sekundy zanim sie uruchomi i wyskakuje, błąd karty pamięci i nic sie nie da zrobić, kartę formatowałem na komputerze i nic ;/ problem z pentaxem k200 i adata16gb class 6

Takie coś miałem z Kingstonem, udało się go sformatować dopiero w jakiejś małpce Canona.

Adata nie jest firmą ukochaną przez sprzęty Pentaksa.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
MMM napisał/a:
Może karta za duża do aparatu ;)

Raczej nie.

Prawdopodobnie rację ma plwk, mówiąc o nieodwzajemnionej miłości Pentaksa i Adaty ;-)

adrian  Dołączył: 06 Mar 2007
anatol1 napisał/a:
Gdzieś wyczytałem (czort wie gdzie :?: ) że niewskazane jest formatowanie karty
w komputerze. Powinno to się robić w sprzęcie, w jakim karta pracuje, czyli w aparacie,
bo skutek może być taki, jak kolega powyżej przedstawił.

Proces formatowania jest zależny od zastosowanego na karcie systemu plików.
Dla Fat32 - taki system jest na kartach najczęściej musi on być zgodny zarówno w aparacie jak i w komputerze. Oprócz tego aparat tworzy sobie pod siebie foldery na karcie w których przechowuje zdjęcia. Ale to jest operacja, która przebiega już po formatowaniu. :-)

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
MMM, Karta działała i nagle przestała. Zna ktoś jakiś program umożliwiający naprawę , format ?

Skocz do: