Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
argawen napisał/a:
o rany

Tak, o rany, bo z tego porownania widac ze FA 50mm 1.4 to totalne mydlo jest vs Planar.... :evil: Coz, moze 43 sie okaze nawet lepszy ale to na spokojnie sie porowna za jakis czas moze, zobacze jak sie wiele spraw ulozy

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Alek, - patrzyles jak zmienia sie obraz przy zmianie przeslony?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Alek napisał/a:
argawen napisał/a:
o rany
Odnosiło to sie do twojego, dla mnie, bełkotu. Czegoś nie rozumiem, wciąż chwalisz Zeissa i Contaxa( nota bene świetne szkła), to przejdź na nie i kropka.

Fafniak napisał/a:
Alek, - patrzyles jak zmienia się obraz przy zmianie przeslony?

Patrzylem, w zasadzie sie nie zmienia...... :-( Wiec chyba jednak cos nie tak z AF....Ale czemu robione na AF a nie w manualu..... bardzo precyzyjnie?
Ja jak bede porownywal Zeissa szkla ze swoimi roznymi to zapewne na KOdaku GX albo Provi, nawet po kilka zrobie ale raczej jakie real fotki ze statywu w plenerze, architektura w tle, drzewa , liscie itd a potem znajomy zeskanuje na Minolcie 5400 a ja na Nikonie 4000dpi, oczywiscie ten sam slajd sie przelozy z jednego do drugiego body. Co do ostrosci dla np 1.4 czy 2.0 to mnie az tak nie interesuje, to tez przy takich przyslonach moze kreowac bledy dosc latwo w inyterpretacji wynikow, wiec najbardziej jestem ciekaw dla od f4 do 8 do krajobrazu ale zapewne cos dla 2.0 sie zrobi tez. Byc moze tez zrobie porownanie bokeh jak sie uda. Coz, mam nadzieje ze takie porownanie bedzie dosc sensowne i wiarygodne, skan na 5400dpi o takiej rozdzielczosci daje w 300dpi 40x60cm wiec potezne zdjecie przy zerowej interpolacji, mozna tez porownac surowe skany (wiadomo ze beda miekkie dosc i to jest najwieksza wada porownan cyfry bs slajd, skan jest zawsze miekki co nie znaczy ze nie ma rozdzielczosci wysokiej) jak rowniez z np "szarpnieciem" ala USM 500/0.3-0.4/0
Al

[ Dodano: 2007-04-05, 18:35 ]
argawen napisał/a:
Alek napisał/a:
argawen napisał/a:
o rany
Odnosiło to się do twojego, dla mnie, bełkotu. Czegoś nie rozumiem, wciąż chwalisz Zeissa i Contaxa( nota bene świetne szkła), to przejdź na nie i kropka.

Nie mam za bardzo teraz czasu na takie porownania ani osoba co me je, moze sie nia wybiore w skalki podkrakowskie bo wiem ze ma zrobic troche fotek pod wydawnictwa itd, moze wtedy wlasnie pofocimy i wtedy bede miec pewne zdanie o tym wszystkim. Moze jak bede miec 43 (oby), to tez sie pewne sprawy wyklaruja, moze sie okaze np lepszy od 50mm co mam....?Nie wiem, moze byc nawet ciekawsza opcja od wlasnei obecnych 50mm co sa na rynku. Poki co nie chce niczego sie pozbyc, wiem ze sprzedac jest b latwo a odkupic coraz trudnie, tym bardziej w takich cenach jak dalem za wiekszosc szkla. A woel wlasnie cos ze szkla kupic, kolejne slajdy poki sa jeszcze, bo cyfra zawsze bedzie i coraz lepsza a chemia coz, roznie moze byc z nia, dostepem, wywolaniem itd. zwlaszcza w Kraju Nad Wisla.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Alek napisał/a:
mozna tez porownac surowe skany (wiadomo ze beda miekkie dosc i to jest najwieksza wada porownan cyfry bs slajd, skan jest zawsze miekki co nie znaczy ze nie ma rozdzielczosci wysokiej)

Zmniejszyc rozmiar w px o 50% i dopiero wtedy porownywac.

Alek napisał/a:
jak rowniez z np "szarpnieciem" ala USM 500/0.3-0.4/0

Mocne to szarpniecie. To tak jakby ktos zahaczyl paznokciem o TGV bijacy rekord predkosci. Skutki mocno wyrazne.

Zmniejszyc rozmiar w px o 50% i dopiero wtedy porownywac.
Czemu?

Alek napisał/a:
jak rowniez z np "szarpnieciem" ala USM 500/0.3-0.4/0

Mocne to szarpniecie. To tak jakby ktos zahaczyl paznokciem o TGV bijacy rekord predkosci. Skutki mocno wyrazne.[/quote]
Ok, ale o ile na 100% cropie bedzie ziarno, to niekoniecznie na wydruku, wiem z dosw ze calkiem inaczej sie "szarpie" slajd a cyfre takie ustawienia na cyfrza powoduja juz znaczne skutki na wygladzie , b niedobre. Na slajdzie jak zrobilem jeszcze inaczej, skan na maxa, pote, 16 bit Neat Image. usuwam lekko ziarno przy malej stracie na ostrosci, i potem PS, obrobka, na koniec odpwoeinie ostrzenie w PS ale inaczej niz pewnie wiekszosc to robi (nie chodzi mi o ustawienia USM) ale to scisla tajemnica jak , potem USM i koniec.
Po prostu 100% sie ma nijak do wydruku, ja jak widze ze na mniej niz 46% nie ma praktycznie ziarna na kompie to w druku bedzie tak jak wlasnei widac dla okolo 40% w print size. Co ciekawe, idac od 46% okolo w gore nagle sie pojawia ziarno ktore jest nieladne ale nei widac na wydruku wiec bez znaczenia. Inna sprawa ze b male, wrecz minimalne ziarno nie ma znaczenia w odbiorze jak tylko zdjeice jest b ostre itd. Co wiecej, nie daje wrazenia takiej sztucznosci jak cyfra a skan slajdu jest inny niz kolory z cyfry, to nie jest rtez tak jak z negatywem gdzie nastepuje odwrocenie kolorow itd, to jest transparentny material no i kolor nie jest tak interpolowany jak z cyfry i matryc obecnych, to nie sa 3 warstwy tylko jedna i praktycznie 2 z 3 kol sa interpolowane na podstawie obliczne, bo ptzrcez kazdy pix nie ma swojego koloru

Alek, robisz slajdy, skanujesz, drukujesz... a mowisz jakbys byl nieswiadomy roznicy w rozdzielczosci moniotra a dobrego wydruku. Na wydruku ziarno zawsze jest mniej widoczne niz w na moniotrze...

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Alkos, a może taki Planarek Cię zainteresuje :-) ? Nie mam nic wspólnego z tą aukcją ani ze sprzedającym, tak tylko przypadkiem wypatrzyłem. Nawet nie wiem czy cena jest sensowna, bo nie orientuję się po ile te Zeissy chodzą.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ClicoFantastico napisał/a:
Alkos, a może taki Planarek Cię zainteresuje :-)

Niestety, to najsłabszy z systemu. Zreszta mam juz 45 i 28, nie tesknie za posrednim :-) Gdyby to był...

... za te pieniadze... ;-)

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
alkos napisał/a:
Gdyby to był...

... za te pieniadze... ;-)

Alkos, weź mi nie pokazuj takich rzeczy, bo jeszcze zachoruję na Contaxa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Wystarczy że zaraziłeś mnie wirusem Limited, mało Ci :-P ?

...

Kurcze, ostatnio wywołałem pierwszy w życiu film ... taki Contax to nie byłby zły pomysł, na nową, ciemniową drogę życia :mrgreen: :-P .

Wystarczy że zaraziłeś mnie wirusem Limited, mało Ci :-P ?

Idz w Contaxa, taniej wyjdzie ;-)

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Co prawda to prawda, Zeissy do Contaxa G sa podobne mechanicznie do Limitedow (no moze minimalnie slabsze za to plastikowe cos przy srubokrecie AF), absolutnie nie gorsze optycznie a kosztuja na tyle taniej, ze w cenie Ltd dokupimy spokojnie jeszcze do nich korpus G1 albo nawet G2 :-D

P.S. Juz pewnie czeka na mnie banan za trollowanie :-P

Cytat
P.S. Juz pewnie czeka na mnie banan za trollowanie

Nie, bo to czysta prawda :-)

Za tamtego 31/1.8, co go juz nie mam, kupilem swojego kontaksika, tzn. body i dwa znakomite szkła :-)

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
No bo kazde szklo do G jest jak limited, w dodatku teraz za takie smieszne ceny... A focenie z korpusem G to duza przyjemnosc... Mowie Ci, jak sie odkuje to wroce do tego tematu ;-)

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
Ach ta kropla drąży skałe!

dan napisał/a:
Alek, robisz slajdy, skanujesz, drukujesz... a mowisz jakbys byl nieswiadomy roznicy w rozdzielczosci moniotra a dobrego wydruku. Na wydruku ziarno zawsze jest mniej widoczne niz w na moniotrze...

Wiem o tym. To jest jeden sposob, drugi to taki ze po prostu sie przygotuje dokladnie do wydruku tak samo 2 zdjecia i druknie, dla mnie to jest najwazzniesjze.
Tak, oczywiscie, porownywanie 100% cropow moze dac roznice w riozdz ale co najwazniejsze, jak sie bedzie to mialo na odbitkach od 30x45 do 40x60cm

[ Dodano: 2007-04-06, 15:42 ]
alkos napisał/a:
Wystarczy że zaraziłeś mnie wirusem Limited, mało Ci :-P ?

Idz w Contaxa, taniej wyjdzie ;-)

Dokladnie, ja chyba tez na lato zakupie Contaxa system, ale lustrzankowy. Mi AF nie potrzebny jest i myslalem o 28 i 50mm MM wersje z 167M, w sumie to przy adapterach do EOS a nei sa to glupie zakupy. Tzn nawet jak sie skoncza slajdy, beda obledne szkla do cyfry na spokojne focenie o b dobrych osiagach.
W zasadzie przy dzisiejszych cenach Pentaxa szkla, zakup Contaxa to "okazja wieku"..... :mrgreen: Jak mi dobrze wyjda testy tych szkiel i Contax pokaze klase, to na start mozan zamiast K systemu miec, dzis 30mm to pewnie w cenie 28 Distagona, 28 i 50mm K bedzie na 50mm, 105mm K na 135mm a 135mm K na Sonara albo dolozyc do 85mm, ta 1.4 MM musi byc boska. Coz zaraz sie okaze ze duza ilosc z nas ma Contaxa system.... :mrgreen:

[ Dodano: 2007-04-06, 15:48 ]
sylwiusz napisał/a:
No bo kazde szklo do G jest jak limited, w dodatku teraz za takie smieszne ceny... A focenie z korpusem G to duza przyjemnosc... Mowie Ci, jak się odkuje to wroce do tego tematu ;-)

Koniecznie!
Sylwek, jak sie foci systemem G, jakos te lunetkowe mnie nie przekonuja, ale z reki to mozna piekne czasy trzymac.....Inna sprawa ze 167MT ma boskie tlumienie tez.....

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Alek - czy Twoim jedynym problemem w zyciu jest slabosc szkiel K i wizja tego, ze T* sa lepsze :?: Czy jakosc serii K nie pozwala Ci "rozwinac skrzydel" :?:

Nie lepiej cos porzadnego pofocic zamiast testow :?: :mrgreen: A jeszcze lepiej pokazac na co ida te wielkie pieniadze - czyli swoje foty :?: :lol:

Naprawde czasami jak widze takie wypowiedzi to jedyne lagodne okreslenie ich sensu jest jak dla mnie: "pierdzielenie w podniebienie"... :evilsmile:

Pzdr
Spinner :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zrobilem swoj wlasny tescik - nie wiem na ile walnalem sie z ostroscia.... ale jak ktos chce to podesle mu RAW-y :-P

Fafniak, ale co przetestowales?

Fafniak napisał/a:
ale jak ktos chce to podesle mu RAW-y

Moze dasz z siebie jeszcze troszke i wkomponujesz je w ladna tabelke, fafniaczku?

:-P :-P :-P

Skocz do: