kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
Kodak Portra professional vc i nc
Mam dwie roli kodaka portry 160vc i 160nc i teraz uwaga uwaga pytanie. Którego jak uzywać? Słyszałem, ze vc jest bardziej do studia gdzie blyska sie flashem i na plener przy slonecznej pogodzie, a nc?

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Według specjalnego numeru Foto o filmach jedyna róznica to taka, ze VC daje wyższe nasycenie kolorów. Reszta jest taka sama: duża tolerancja naświetlania, znakomite oddanie szczegółów w światłach i cieniach, specjalne przystosowanie do skanowania, wierne odwzorowanie kolorów skóry, szczególnie polecane do portretu i fotografii ślubnej w warunkach studyjnych oraz do fotografii reklamowej/katalogowej, mody, architektury, medycznej i naukowej. Nie wymagają trzymania w lodówce, Efekt Schwarzschilda nie występuje dla czasów 1/10000 s do 10 s.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
djack napisał/a:
Efekt Schwarzschilda nie występuje dla czasów 1/10000 s do 10 s.

Naprawde z tymi 10s? ... bo tekst zasadziles jak marketoid kodaka ;-)

a jakieś swoje personalne odczucia macie? :)

kosafwc napisał/a:

Kocham moją dziewczyne i psa. Nie lubie Busza.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat

Przejadłem się barszczu i mi nie teges. Ale sam barszczyk - erste klasse.

O tak, zdeptać swierzaka ;]

Ty lepiej alkos powiedz czemu Pies Kosmosu ;)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
kosafwc napisał/a:
Ty lepiej alkos powiedz czemu Pies Kosmosu

Nie wiesz? Bo wszechswiat cieszy.

;-)

dz.

Cytat

To tak egzystencjalnie.

Byl sobie, zapomniany już przeze mnie, wiersz zapomnianego polskiego poety z międzywojnia, pod tym wlasnie tytulem...

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
alkos napisał/a:
djack napisał/a:
Efekt Schwarzschilda nie występuje dla czasów 1/10000 s do 10 s.

Naprawde z tymi 10s? ... bo tekst zasadziles jak marketoid kodaka

To może tak? Fujichrome Provia 100F Professional - Efekt Schwarzschilda nie wystepuje dla czasów ekspozycji od 1/4000 s do 128 s. :mrgreen:

dzerry napisał/a:

Nie wiesz? Bo wszechswiat cieszy.

<merda> Hah! Musze spamietac! <ciagle merda>

Cytat
To może tak? Fujichrome Provia 100F Professional - Efekt Schwarzschilda nie wystepuje dla czasów ekspozycji od 1/4000 s do 128 s.

Ty chyba chcesz zeby cie fuji zatrudnił :-P :-P :-P

a ogolnie to jakie pro filmy do portretu plecacie w studio i w plenerze?

alkos napisał/a:
<merda> Hah! Musze spamietac! <ciagle merda>

Ciag skojarzeniowy duzo mniej romantyczny niestety ;-) Wszechswiat cieszy to chyba najbardziej frapujace haslo reklamowe, jakie slyszalem. Tak bylo reklamowane najlepsze polskie piwo, zabite przez browar, tfu, Zywiec. Te gwiazdki mnie naprowadzily ;-)

Prosze zbytnio nie zwracac uwagi na tekst na etykiecie - to reklama z 1999 roku ;-)

dz/

[ Dodano: 2007-04-06, 00:10 ]
kosafwc napisał/a:
a ogolnie to jakie pro filmy do portretu plecacie w studio i w plenerze?

Ja zawsze bylem zadowolony z Portry 400 NC w plenerze. 400 VC fajnie wychodzilo przy chmurkach - przy sloncu kolory szly za bardzo w kosmos. Robilem na Portrach plenery slubne i o wiele bardziej mi pasowaly niz legendarne Fuji NPH, co wg miejskiej legendy na 320 trzeba naswietlac. No i jeszcze mam slabosc do Kodaka ProFoto 100 (tani jak barszcz) - praktycznie z kazdej rolki tego filmu bylem zadowolony - i w sloncu i z lampa.

dz.

a to niby na jakims czasie najlepiej naswietlac tego portra?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
[OT] Najlepsze piwo północnej polski
dzerry napisał/a:
najlepsze polskie piwo

Bez przesady, "najlepsze produkowane w pólnocnej polszcze" :-P
Cytat
zabite przez browar, tfu, Zywiec

Jak to, czyżby konkurencja :?: , jakość (wątpię):?: , zawiść (wątpię):?: rynek :?:
Swoją drogą, jak bywałem nad Naszym PIęknym Bałtykiem, to było TO.

rychu napisał/a:
Jak to, czyżby konkurencja :?: , jakość (wątpię):?: , zawiść (wątpię):?: rynek :?:

Cos jakby wroge przejecie. Najpierw EB kupilo browar gdanski, potem Zywiec kupil EB i zamknal browar, a produkcje przeniosl do Braniewa, a potem do Elblaga. Hevelius od tamtej pory to nie to samo piwo - zreszta nie moze byc, bo w Gdansku byl robiony na wodzie kredowej z najglebszego ujecia w 3miescie. Zreszta nie wiem, czy jest jeszce produkowane - chyba tylko Kaper, ktory w wersji Zywca wali spirytusem. Ot taki lokalny patriotyzm przeze mnie przemawia ;-)

dz.
kosafwc napisał/a:
a to niby na jakims czasie najlepiej naswietlac tego portra?

To zalezy do przyslony ;-)
dz.

Rumpel  Dołączył: 08 Lut 2007
Co do piwa, to EB było niechlubnym wg. mnie wątkiem w historii browarnictwa :-D . Heveliusa pijałem, tylko nie wiem z jakiej edycji :-P . Moje szare komórki cenią zwłaszcza moc tego najcięższego z jasnych piw - Kapra :mrgreen: .
Ja uwielbiam małe lokalne browary, jest co pznawac jeżdząc po Polsce. U mnie np. jest Brackie z Cieszyna ( też należy do Żywca , ale tradycyjnego procesu produkcji nie zmienili - ponoc unikalny). A plątając się między Iławą a Ostródą mile wspominam piwo Specjal ( nie pamiętam jakiego browaru ) oraz piwo Jurand :-) .

Sorki za offtop, ale temat piwka zawsze dla mnie godny pociągnięcia :mrgreen:

Rumpel napisał/a:
mile wspominam piwo Specjal ( nie pamiętam jakiego browaru )

Zywiec, dawniej EB ;-)

dz.

Rumpel  Dołączył: 08 Lut 2007
No - to piwo udało się EB , bo zwykłe EB jakoś w smak mi się nie wstrzeliło, tak jak popularne wtedy 10,5 :-) . Dobra ale koniec o tym piwie już ;-) .

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
djack napisał/a:

To może tak? Fujichrome Provia 100F Professional - Efekt Schwarzschilda nie wystepuje dla czasów ekspozycji od 1/4000 s do 128 s. :mrgreen:

To teraz tylko znaleźć modelkę, co tyle wytrzyma nieruchomo pozostaje...

Skocz do: