Canon ma pewniejszy AF. Sprawiedliwie trzeba jednak dodać, że puszki Pentaksa pewniej ostrzą z firmowymi szkłami, chociaż z Sigmą też tragedii nie ma z celnością.
  Canon ma pewniejszy AF. Sprawiedliwie trzeba jednak dodać, że puszki Pentaksa pewniej ostrzą z firmowymi szkłami, chociaż z Sigmą też tragedii nie ma z celnością.

Pentax k20d + S 17-70 + S 50-150 2.8 + + Samyang 8 mm 3.5 + Metz 58 AF-1
Pentax k2 + P-M 50mm 1.4 + Star-D 135 2.8 + Tokina MC 24 mm 2.8
http://www.hobbyipasja.blogspot.com
 fajny namacalny pomysl
    fajny namacalny pomysl    

Cytatzachował się EXIF
 ostatnie zdania
   ostatnie zdania  

Strona a tu PentaxGallery
GX20+18-55II, T 28-75, S 150-500, GOLDPHOTO
                Dołączył: 19 Mar 2008tanthalos napisał/a:gdy jest ciemno łatwiej na APS-C uzyskać większą głębię.
 AF myszkuje, każdy to zna.
  AF myszkuje, każdy to zna.
 To była pierwsza próba, ale dwie kolejne dały równie dobry efekt, jeśli chodzi o celność. Ale próbowałem w gorszych warunkach również i dawało radę wyostrzyć.
  To była pierwsza próba, ale dwie kolejne dały równie dobry efekt, jeśli chodzi o celność. Ale próbowałem w gorszych warunkach również i dawało radę wyostrzyć.
 Samsungiem można było robić zdjęcia z dłuższymi o 2EV czasami, przez co na przykład obniżyć ISO albo trochę przymknąć.
  Samsungiem można było robić zdjęcia z dłuższymi o 2EV czasami, przez co na przykład obniżyć ISO albo trochę przymknąć.
bobek napisał/a:PS. dsk albo przeoczylem albo dopisalesostatnie zdania

Dołączył: 19 Mar 2008 Może później napiszę coś więcej, teraz muszę wyjść z domu.
  Może później napiszę coś więcej, teraz muszę wyjść z domu.

kierdel napisał/a:Czy na FF tych cegielek nie bedzie mniej niz na zdjeciu z kropa z obiektywem o ekwiwalentnej ogniskowej?
 ) jak widzisz raczej zoom wtedy (zreszta te 4,1 mm tu widac zakladam ze byl statyw)
   ) jak widzisz raczej zoom wtedy (zreszta te 4,1 mm tu widac zakladam ze byl statyw)Strona a tu PentaxGallery
Cytat- wydaje się, że na APS-C trzeba mieć zapas prawie dwóch działek, żeby uzyskać podobne rozmycie co na FF.

Yesterday is history, tomorrow is a mistery but today is a gift. 
That's why it's called "present".
                Dołączył: 19 Mar 2008 Fakt, z tą sztachetką trochę widać różnicę, jak zauważyłeś. Ale nie ruszyłem się z miejsca, mogłem się trochę inaczej pochylić, bo musiałem jednak wyjąć drugi aparat z torby naramiennej i schować drugi.
  Fakt, z tą sztachetką trochę widać różnicę, jak zauważyłeś. Ale nie ruszyłem się z miejsca, mogłem się trochę inaczej pochylić, bo musiałem jednak wyjąć drugi aparat z torby naramiennej i schować drugi.  

W każdym razie więcej niż jedna przysłona, niestety (niestety dla amatorów portretów). W sumie można zrobić obliczenia, dla jakich przysłon GO jest identyczna w obu przypadkach. Może wyjdzie akurat 1,5EV? Policzę to chyba z ciekawości.
  W każdym razie więcej niż jedna przysłona, niestety (niestety dla amatorów portretów). W sumie można zrobić obliczenia, dla jakich przysłon GO jest identyczna w obu przypadkach. Może wyjdzie akurat 1,5EV? Policzę to chyba z ciekawości.
 tak czy siak wiecej niz 1EV   co ciekawe spardzilem z ciekawosci olympusa i roznica do aps wynosi 0,8EV    czyli to ma sie tak   4/3 - f2    ->aps- f2,5  -> FF -f4  oczywiscie zrobilem to z ciekawosci, i oswiadczam ze wole robic zdjecia niz bawic sie cyferkami itd itp
     tak czy siak wiecej niz 1EV   co ciekawe spardzilem z ciekawosci olympusa i roznica do aps wynosi 0,8EV    czyli to ma sie tak   4/3 - f2    ->aps- f2,5  -> FF -f4  oczywiscie zrobilem to z ciekawosci, i oswiadczam ze wole robic zdjecia niz bawic sie cyferkami itd itp  
i właśnie o to chodzi... APS-C 30/1,4 daje głębię ok. 6 cm, 50 na FF głębię 6 cm będzie miało na @3,2. Czyli 2 1/3 EV.dsk napisał/a:Zgadzam się, że Sigma jest szersza i z tego względu mniejsze rozmycie daje
 .
  . Dołączył: 19 Cze 2009
denvi napisał/a:Gdybyś zrobił tak: 50 na obydwu korpusach,
FF odległość 1m @2
APS-C odległość 1,5m @1,4
NIEbobek napisał/a:cos chyba pomieszales
 Ja też jestem złośliwy i nie będę Ci tłumaczył
  Ja też jestem złośliwy i nie będę Ci tłumaczył   .
  . Dołączył: 30 Gru 2006
                Dołączył: 30 Gru 2006CytatPorównujesz 50mm do 45mm (30x1,5), stąd też jest różnica w rozmyciu, bo robiłeś z tego samego miejsca, więc Samsung zarejestrował szerszy kadr.
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
denvi napisał/a:nie będę Ci tłumaczył .
 ale dwa rozne miejsca, dwie rozne przyslony dwa rozne katy widzenia obiektywow.. co tu porownywac? skoro sie zmieni to co widzimy
    ale dwa rozne miejsca, dwie rozne przyslony dwa rozne katy widzenia obiektywow.. co tu porownywac? skoro sie zmieni to co widzimy