Kunegunda  Dołączyła: 30 Lis 2009
  [K200D] Karta pamięci czy aparat, oto jest pytanie.
Nie wiem czy temat ten pasuje do tego działu...
Mam pewien drażniący i nie wygodny problem:

Gdy włączam aparat (k200d) na ekraniku pojawia się komunikat: Brak karty pamięci. Rzecz w tym, że karta pamięci (SDHC 4GB) jest w aparacie... Wyjmowałam ją, wkładałam, zablokowywałam, odblokowywałam i... nic. Bróbowałam jeszcze trzech rzeczy:
1) Włożyłam moją kartę pamięci do aparatu (jakiś Nikon) znajomego. Wszystko było ok.
2) Włożyłam kartę pamięci (też jakaś SD) mojej koleżanki do mojego Pentaxa. Wszystko ok.
3) Usunęłam wszystkie zdjęcia na laptopie (miałam ich 2,50GB na karcie) i włożyłam do aparatu. Znów komunikat: Brak karty pamięci.

Nie wiem co jest nie tak. Kartę mam od połowy września 2009. Całe te 3,5 miesiąca karta dobrze się dogadywała z aparatem. Zero problemów. Aż do dziś.
Chyba się pokłócili... ;[
Ale czemu?

Bardzo proszę o jakąkolwiek hipotezę. Z góry dziękuję.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Kunegunda napisał/a:
Nie wiem czy temat ten pasuje do tego działu

Teraz pasuje ;-)

Kunegunda, spróbuj jeszcze sformatować kartę w aparacie, a jeśli nie ma dojścia do tej opcji - na kompie.

Formatowałam na komputerze. (bo aparat jej w ogóle 'nie czuje')
I znowu to samo.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
Kunegunda, aparat widzi inne karty -dobrze. sprawdż karte w aparacie koleżanki jeżeli ok to dobrze. podaruj ją jej a sobie kup inną wiekszą sprzęt musi być jak radomski mauser- niezawodny.

czyli, że mam kupić lepszą?
i czy karta pamięci może tak po prostu ni z gruchy, ni z pietruchy zaprotestować?

+ znalazłam w internecie kartę pamięci moją (w jakimś sklepie internetowym) http://www.eltkom.pl/towa...isk_sd_4gb.html

Lethal  Dołączył: 06 Sie 2009
Miałem przez moment tak samo. Trochę inna karta, ale tez 4GB. Pomogło... polizanie styków karty przed wsadzeniem do aparatu :mrgreen:

Widzę, że jesteś bardzo kreatywny ; D
Też spróbuję.

+ u mnie nie działa. ; p

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Moim zdaniem to wada karty. Reklamuj :mrgreen:

Lethal  Dołączył: 06 Sie 2009
No to chyba wszystkie możliwości wyczerpałaś. Pozostaje reklamacja, jak kolega wyżej powiedział.

no to w takim razie ją zareklamuję...
chyba, że się stanie jakiś cud ; ]

Dzięki wielkie.

Skocz do: