darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
sculptor, tia

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Szkoda, że na apatycznych.pl nie zaznaczyli takiego niuansu... No chyba, że tego nie doczytałem. :oops:
Ma ktoś jakieś sample? :-)
Będę wdzięczny. :-)

rafalartur  Dołączył: 04 Wrz 2008
Czy ten Falcon zaokrągla, czy tak jak sigma 10-20 koryguje zniekształcenia ?

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
rafalartur, skoro fisheye to "zaokrągla"

Stało się... kupiłem. :-) Pierwsze wrażenie pozytywne. Jak porobię jakieś fotki to podzielę się szczegółami. Póki co, tylko pierścień ostrości nieco za ciężko chodzi.
No i jak zobaczyłem w wizjerze ten magiczny fiszajowy świat to już nigdy nic nie będzie takie jak dawniej. :-)

karabud  Dołączył: 10 Kwi 2009
Miałem ostatnio jakieś pół godzinki na testy i całkiem pozytywnie oceniam tego fisha:

No ja takich sampelków wyczesanych nie mam... na razie. :-)
Tak na szybko coś pstryknąłem. Robione na jpg, delikatnie podniesiony tylko kontrast i troszeczkę wyostrzone w gimpie.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Znacie jakiś dobry program, co by tego Fisza prostował ? ;-)

karabud  Dołączył: 10 Kwi 2009
Hemi fisheye prostuje bardzo dobrze.

marcinp  Dołączył: 29 Lis 2009
Może ktoś wrzucić fotki obiektywu pod mocowanie Pentaxa od strony bagnetu i pierścienia przysłon?

Jak jest z rozrzutem jakości poszczególnych egzemplarzy? Czy prawidłowo naświetla w trybie auto? Przymierzam się powoli do kupna tego cudu koreańskiej myśli technicznej :)

marcinp napisał/a:
Może ktoś wrzucić fotki obiektywu pod mocowanie Pentaxa od strony bagnetu i pierścienia przysłon?
marcinp, a po co Ci te zdjęcia? Jeśli można wiedzieć.

marcinp napisał/a:
Jak jest z rozrzutem jakości poszczególnych egzemplarzy?
Mam jeden egzemplarz i wydaje się być OK. Ale nie wiem czy inne są lepsze czy gorsze. U mnie przyzwoita ostrość jest od 5.6. Niestety 3.5 to jednak trochę miękko jest. Ale to już wcześniej potwierdziły testy, więc wychodzi na to, że tak ma być.

marcinp napisał/a:
Czy prawidłowo naświetla w trybie auto?
O jakim trybie "AUTO" piszesz? To w lustrzankach jest taki tryb? :shock: :evilsmile:

Tryby Tv, Av, Sv, P i "zielony" to raczej automatyka, czyli wszystko co nie jest M. Chcę zobaczyć jak wygląda dźwigienka przesłony i czy jest :) , żebym mógł ustawiać ją z korpusu i jak wygląda pozycja A na pierścieniu ostrości, którą mają podobno obiektywy w wersji P.

marcinp, jest dźwigienka. :-) Przysłoną sterujesz z puszki, więc nie ma problemu. Naturalną konsekwencją jest więc pozycja "A" na pierścieniu przysłony. :-) Jakby Ci te zapewnienia nie wystarczały to jak jutro będę miał chwilkę to pstryknę Ci tyłek mojego fiszka. :-)

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
marcinp napisał/a:
Tryby Tv, Av, Sv, P i "zielony" to raczej automatyka, czyli wszystko co nie jest M. Chcę zobaczyć jak wygląda dźwigienka przesłony i czy jest :) , żebym mógł ustawiać ją z korpusu i jak wygląda pozycja A na pierścieniu ostrości, którą mają podobno obiektywy w wersji P.

Działa i wygląda tak jak każdy inny obiektyw z pozycją A na pierścieniu i bagnetem pentaxa, nie ma żadnych dziwnych rozwiązań ;-) .
Co do jakości poszczególnych egzemplarzy, to ja swojego również nie używam na f3,5 bo faktycznie jest miękko. Ale za to na wyższych przesłonach szkiełko zaskakuje! No i ustawienie takiego f5,6 pozwala zapomnieć o pierścieniu ostrości.

marcinp, i jak? Zdecydowałeś się na zakup? :-D

Zamówiłem "filmowego" Samyanga, bo to nowsza wersja. Mam nadzieję, że pierścień przysłony będzie solidny, nie odklei się guma od pierścienia ostrości, nauczyli się go już składać, mają lepszą kontrolę jakości i futerał nie śmierdzi rybami :lol: Jutro dostawa, jak uchwycę coś przyzwoitego to wrzucę linka.

Edit: Już go mam, wszystko pięknie, poza tym że faktyczna nieskończoność znajduje się na skali pierścienia ostrości gdzieś pomiędzy 0,3 a 0,4 m, może nawet na 0,3. Od oznaczonych 0,4 do oznaczonej nieskończoności obiektyw "ostrzy" poza nieskończoność. Więc mam obiektyw nie tylko stałoogniskowy a również tzw. fixed-focus, jak w prostych analogowych kompaktach :) Najpierw myślałem, że pierścień jest założony odwrotnie, ale nie da się uchwycić ostro bliskich przedmiotów, więc jednak "przeostrza". Zobaczymy co na to Foto-Tip.

Płynna przysłona daje niezłe efekty na filmach w połączeniu z blokadą ekspozycji i ustalonym balansem bieli. Żeby w pełni wykorzystać możliwości filmowe obiektywu trzeba 2 ludzi, jeden do kadrowania, drugi do przysłony, w filmowej 85 Samyanga trzeba jeszcze trzeciego do ostrości :)

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
Zakupiłem i ... jest przyjemnie :)
Falcon 8mm ( bo lepiej się wymawia i gwarancja 5 lat )

Szkło bardzo ładnie rysuję no i szybki AF to jest to... podchodzisz i już masz wszystko ostre :D

PS macie jakies www ze zdjęciami z rybich oczu ? albo jakieś ciekawe kadry na rybie oko aby jak najbardziej szkło wykorzystać ?

- ja już jedno wymyśliłem - portrety. :]

piotrek0001, zrobiłem kilka portretów, ale trzeba uważać. Robiłem tak dla eksperymentu i tylko i wyłącznie jako dodatek do wcześniejszych stałkowo-portretowych fotek. :-) Umieszczenie obiektywu względem modela/modelki ma kolosalne znaczenia jak przy żadnym innym obiektywie. Musisz ocenić, gdzie zniekształcenia będą najbardziej korzystne lub najmniej niekorzystne... :-)

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
sculptor napisał/a:
piotrek0001, zrobiłem kilka portretów, ale trzeba uważać. Robiłem tak dla eksperymentu i tylko i wyłącznie jako dodatek do wcześniejszych stałkowo-portretowych fotek. :-) Umieszczenie obiektywu względem modela/modelki ma kolosalne znaczenia jak przy żadnym innym obiektywie. Musisz ocenić, gdzie zniekształcenia będą najbardziej korzystne lub najmniej niekorzystne... :-)

Dobrze mówisz. Jednak na razie chce wyjść w miasto. Może to mi się dzisiaj uda przed zachodem.

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
Też zrobiłem kilka portretów jak jeszcze miałem to szkiełko. Jednak z szacunku dla osób na zdjęciach nie będę ich pokazywał :evilsmile:

Skocz do: