mcgyver napisał/a:Przecież nie widać bo to było w ciemnym klubie na ciemnym stole - ciemność wyszła
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Pentax, szkło, lampy, tło i co?
Pentax, szkło, lampy, tło i co?
3xs napisał/a:Co do rozmycia to nie bardzo rozumiem co chcecie udowodnić? Bo to, że 30mm mniej rozmywa tło niż 50 jest oczywiste bez testów.
Cytatgdy fotografujemy obiektywem o tej samej ogniskowej
CytatTo nieprawda - wyszłoby podobne zdjęcie
dsk napisał/a:wyszłoby podobne zdjęcie, tyle że na cropie byłby to wycinek kadru
Cytatzdjęcia z FF i APS-C zrobione tym samym obiektywem i z tego samego miejsca różnią się tylko szerszym kątem widzenia aparatu FF?
Benek napisał/a:dsk, wiem co to crop. Ale pewnie oprócz ciebie i mnie nikt zapewne na tym forum o tym nie wiedział, a więc dziękuję w imieniu innych użytkowników forum za wyjaśnienie tego złożonego problemu (co to crop).
Twój autorytet badacza, pewność siebie i spore doświadczenie w przeprowadzaniu eksperymentów z zakresu optyki jest oczywiście wsparta eksperymentem, który dowiódł, żedsk napisał/a:wyszłoby podobne zdjęcie, tyle że na cropie byłby to wycinek kadru?
Bo nie uwierzę, że napisałbyś coś, czego nie sprawdziłeś w praktyce.
Przedefiniuję pytanie, aby osiagnąć równie profesjonalny poziom jak twój tutejszy wątek - laboratoryjnie stwierdziłeś, że zdjęcia z FF i APS-C zrobione tym samym obiektywem i z tego samego miejsca różnią się tylko szerszym kątem widzenia aparatu z matrycą FF?
?Cytatniby-mądrej
Benek napisał/a:Co dziwnego w tym, że obiektyw 30 mm daje prawie 2EV mniejsze rozmycie niż obiektyw 50 mm?!
Benek napisał/a:Przepraszam dsk, czym cię uraziłem
rozumiem ze mozesz poczuc sie urazony wypowiedzia na temat "niby - madrej"rzeczy, choc bez przesady . Odczuam jednak ze przez takie zachowanie, ze wcale nie masz ochoty na sensowna rozmowe...sadze ze odpowiednie agumenty z Twojej strony pozwola w tym watku w jasny sposob rozwiazac dosc banalny choc dla mnie nie pokazywany zbyt czesto poblem czyliBenek napisał/a:Twój autorytet badacza, pewność siebie i spore doświadczenie
denvi napisał/a:Benek, No trudno...dsk, ma taką radochę z nowego sprzęta
denvi napisał/a:NIE Ja też jestem złośliwy i nie będę Ci tłumaczył
Strona a tu PentaxGallery