grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
[K20D] pułapka ostrości w K 20
w instrukcji jest 4punk uzyj wężyka spustowego CS-205 i naciśni spust migawki do końca" Pytanie czy wężyk posiada blokade czy wystarczy nacisnąć i zapomnieć.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Wężyk posiada blokadę.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
la[MCsubi, laik jestem wjęcej informacji

Mam K200A, ale w K20 jest chyba podobnie.
A więc tak:
- musisz mieć stary obiektyw manualny (podobno działają też takie, na którym jest wyłacznik AF), np. na obiektywie kitowym ta funkcja nie działa
- na body ustawiasz przełacznik na AF.S
- ostrzysz na punkt, w którym pojawi się obiekt
- wciskasz migawkę do końca i przytrzymujesz (lub blokujesz przycisk wężyka)

W momencie, gdy obiekt pojawi się w miejscu, na które ostrzyłeś, migawka zostanie zwolniona.

Jeżeli przestawisz przełacznik autofokusa na M migawka zaczyna pracować normalnie, funkcja pułapki ostrości się dezaktywuje.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
grzegorzgr, potwierdzam za MCsubi, to samo dla K10D.

boober  Dołączył: 28 Wrz 2009
Zauważyłem też u siebie, że jeśli stosujemy szkło na m42, to jeśli nie ma dziurki na bolec (nie zatrzaskuje się) to obiektyw musimy przekręcić nie do oporu ale do położenia takiego jakby tę dziurkę posiadał, czyli do pozycji "środkowej" eeeee - nie zagmatwałem za bardzo, wszystko zrozumiałe? W innym przypadku, jeśli jest do końca dokręcony (skala przysłon/ostrości po lewej stronie) to pułapka nie działa. Przynajmniej u mnie. Ktoś jeszcze tak ma?

U mnie nie ma żadnych problemów na M42, przypuszczam, że może to mieć związek ze zwieraniem styków (moje przejściówki zwierają styki, podobnie jak obiektywy Pentax serii M i K).

Skocz do: