andrzejo  Dołączył: 16 Lis 2009
[K100D] Uszkodzona stabilizacja K100D Super
Witam,

Mam podejrzenie że w mojej ka-setce padła stabilizacja. Nie widzę żadnej różnicy pomiędzy zdjęciami włączoną i wyłączoną. Jak mogę to sprawdzić?

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
a jakie parametry ekspozycji ??

jesli czas bedzie odpowiednio krotki to nie zauwazysz roznicy ;)

pzdr
paw

Różnicy nie widać zarówno na czasach krótkich jak i troszkę dłuższych
Zdjęcia są poprostu poruszone... Zdaję sobie sprawę że stabilizacja nie zniweluje większych wstrząsów, ale powinna chyba wychwycić małe ruchy ręki?

pokaż fotki - najlepiej z exif

pzdr
paw

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ktoś kiedyś proponował taki test:
1. Przyczepić na górze aparatu wskaźnik laserowy - przykleić na sztywno np taśmą, tak, by świecił na wprost.
2. Przy słabym świetle wycelować w ścianę i zrobić z ręki fotkę na długim czasie z SR i bez
3. Bez SR plamka wskaźnika powinna być nierozmazana, z SR - rozmazana (odwrotnie niż tło).

bEEf napisał/a:

3. Bez SR plamka wskaźnika powinna być nierozmazana, z SR - rozmazana (odwrotnie niż tło).

a nie na odwrót??

wlasnie nie :-)

Jesli stabilizacja dziala to bedzie poruszac matryca zeby zapobiec rozmazaniu ekspozycji. A ta jest przeciez dynamiczna, ale porusza sie zgodnie z ruchem body.

Odwrotnie byloby gdybys fotografowal scene statyczna - np. celownik laserowy na statywie.

Pzdr
Paw

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
andrzejo napisał/a:
a nie na odwrót??

Nie, zastanów się. Jest tak, jak pisze pawgra. Laser masz przymocowany do aparatu, a nie obok. W ogóle:

1. Jakim obiektywem robisz?
2. Jakie parametry ekspozycji (głownie czas)
3. Poka foty ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
bEEf napisał/a:
3. Poka foty

pics or it didn't happen ;-)

też mi się wydaje, że to może być raczej problem "mentalny" niż sprzętowy ;-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
bEEf napisał/a:
Laser masz przymocowany do aparatu, a nie obok.

Może trzeba było napisać, że ten laser jest przymocowany do korpusu aparatu a nie do matrycy.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
Może trzeba było napisać, że ten laser jest przymocowany do korpusu aparatu a nie do matrycy.

:?: :shock:
nie czepiasz się za bardzo :?:
przecież napisał:
bEEf napisał/a:
1. Przyczepić na górze aparatu wskaźnik laserowy - przykleić na sztywno np taśmą, tak, by świecił na wprost.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Nie zrozumieliśmy się, nie czepiam się, chodziło mi jedynie o doprecyzowanie punktu 3:
bEEf napisał/a:

Dla andrzejo stabilizacja matrycy była tożsama ze stabilizacją korpusu, a przecież aparat nie "majta" całym korpusem razem z zamocowanym na nim laserem, a wyłącznie zamontowaną w środku matrycą.

Przeanalizowałem i zrozumiałem
Chwilowo jestem za granicą, ale jak tylko wrócę to będę testował. Możliwe że rzeczywiście jestem troszkę przewrażliwiony, ale chciałbym mieć pewność...;)

Skocz do: