KilliChilli  Dołączył: 06 Maj 2008
  [ K10D] Aparat przestał robić zdjęcia.
Włączyłem przed chwilą aparat i zobaczyłem, że coś z nim się stało. Nie mogę zrobić zdjęcia. Aparat ma "czkawkę". Objawia się to tym, że podczas przytrzymania spustu, co około 1s włącza się jakiś silniczek i tyle. Nie podnosi się lustro. Normalnie nic. Do menu mogę wejść, ale gdy przytrzymam przycisk, żeby przejść np. w dół w menu to przejście następuję dokładnie wtedy, gdy zaczyna działać ten silniczek. Aparat działa jakby miał wielkiego "laga". Zupełnie nie wiem co się stało. Może miał ktoś już taki problem i wie co zrobić. Będę wdzięczny za rady.
Pozdrawiam

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Akumulator słaby albo nie styka? Naładuj go i na wszelki wypadek przeczyść styki (w korpusie też) - może pomoże.

KilliChilli  Dołączył: 06 Maj 2008
Próbowałem i niestety nic nie pomogło.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
KilliChilli, spekuluje żeawarji uległ czujnik stanu naładowania aku ,który ma za zadanie chronić aparat np żeby lustro nie zatrzymało sie w połowie drogi ,cz migawka się nie zamkła. był taki przypadek że wskażnik naładowania przy kilku różnych w pełni naładowanych zestawach aku na wejsciu pokazywał połoew naładowania i bardzo szybko wyłączał body pomogła naprawa z zakładzie

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Całkiem niedawno ktoś tu miał podobny zonk - chodziło chyba o włącznik AF; sprawź, czy robi na MF, rusz parę razy tym switchem, a nuż....

Skocz do: