jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
CZy ktoś pamięta coś z DOS'a?
Jest taki problem.
Zrobiłem sobie dyskietkę (!) startową zdosową (pod konkretną grę) i mam problem. Komp ładnie startuje ale poza napędem A: nie widzi żadnego innego dysku. Czy ktoś pamieta jak to zrobić żeby widział pozostałe dyski? Bo ja już niestety zapomniałem...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jacekh, a musi być z dyskietki startowej :?:

próbowałeś DOSBoxa :?:
http://www.dosbox.com/

[ Dodano: 2009-12-07, 20:57 ]
jacekh napisał/a:
Komp ładnie startuje ale poza napędem A: nie widzi żadnego innego dysku.

a jaki masz typ partycji :?:
bo jak NTFS, to nie dziwota, że pod DOSem nie widać dysków ;-)

Próbowałem, ale strasznie muli, nie ma płynnej grafiki i gra przycina się :-(
Mogę napisać nawet jaka to gra - TIE Fighter.

[ Dodano: 2009-12-07, 20:58 ]
opiszon napisał/a:
a jaki masz typ partycji
bo jak NTFS, to nie dziwota, że pod DOSem nie widać dysków

A o tym to nie pomyślałem... Normala winda zainstalowana wiec NTFS

Coś się da zrobić?

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
hehe :) Zostałem generałem Imperium i jak dobrze pamiętam to grałem w wersję działającą pod XP ;P

izbkp napisał/a:
hehe :) Zostałem generałem Imperium i jak dobrze pamiętam to grałem w wersję działającą pod XP ;P

A wiesz i XWING i TIE przeszedłem całe i zdobyłem co było do zdobycia. Ale pod XP nie uruchamia się TIE wic próbowałem naokoło a tu ZONK!

A chciałem se popykać...

jacekh napisał/a:
Próbowałem, ale strasznie muli, nie ma płynnej grafiki i gra przycina się

spróbuj tego rozwiązania

Cytat
When you’re at the DOSBox command prompt, try using the ctrl+F12 key combination. This will increase the number of CPU cycles available to DOSBox. By default I believe it’s set at 3000, but you’ll probably want to up it to 15000 at first, and adjust it later depending upon the performance of your individual machine.

czyli po polskiemu

jak jesteś w linii poleceń DOSBox, użyj kombinacji klawiszy CTRL+F12. Przy jej pomocy zwiększa się ilość cykli CPU procesora przydzielonych do DOSBoxa. Standardowo jest to prawdopodobnie wartość 3000, jednak radzę ustawić na 15000 za pierwszym razem, a potem ustalić odpowiednią wartość, zależną od wydajności twojego komputera.

[ Dodano: 2009-12-07, 21:03 ]
OT - ja pykałem tylko w X-Wing - Alliance - ale też wymiatała - specjalnie dla niej kupiłem joy'a z przepustnicą :-P

to były czasy ;-) (grałem na 21 calowej bańce CRT :!: ha :!: )

opiszon napisał/a:
to były czasy (grałem na 21 calowej bańce CRT ha )

Ja gram na bańce 17"z słuchawkami

opiszon, pomogło to co napisałeś! Kurka próbowałem tego wcześniej ale coś mi nie wychodziło!

Dzięki! Wiedziałem, że na Ciebie można liczyć... :-B :-B

jacekh napisał/a:
opiszon, pomogło to co napisałeś! Kurka próbowałem tego wcześniej ale coś mi nie wychodziło!

Dzięki! Wiedziałem, że na Ciebie można liczyć...

nie ma sprawy, wypijemy razem przy następnym spotkaniu ;-)

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
genialną grę gdzie się jaskiniowcem chodziło

Prehistoric (chyba tak to się pisało) - fajne czasy :)

w Prehistorica to ja na Amidze ciąłem, a nie na jakimś tam piecu z biedną grafiką :-P

moja pierwsza gra w którą cięłem na piecu, to Tomb Raider 1 ;-) dokładnie to pamiętam - była już na kompie jak go kupiłem :lol:

Jasiek Matacz napisał/a:
Pamiętam ale to był później bo grałem w to już na 600 czy 800 MHz( )I Windowsie 95(98 miałem koło 2001 roku)

ke :?: (coś ci się myli ;-) )
Tomb Raider I miałem na Pentum 133 MHz w 1997 ;-) (komp kupiony 14 listopada - znam dokładną datę, bo ojciec wracając z kompem z Gorzowa natknął się na wypadek w którym zginął jego wujek - chcąc nie chcąc, mam datę zakupu pierwszego pieca wyrytą na kamieniu :roll: )

Jasiek Matacz napisał/a:
a że grałem na mocniejzym kompie... cóż może miałem najwyższe ustawienia grafiki

eeee, nie, to nie były te czasy - wtedy było fajnie i mogłeś grać na max ustawieniach ;-)
akcelerator musiałem dokupić dopiero do Tomb Raidera 2

jedynka chodziła na renderowaniu softwareowym (no w sumie miałem taki akcelerator miro Media 3D na chipsecie S3 Virge )

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Jak sobie przypomnę te hektolitry juchy w DOOM (1) XX lat temu na komputerze kuzynki (486 DX2/66 , 4 MB RAM ... później rozbudowała do 8 MB) to aż się łezka w oku kręci :lol:

Kuzyn Mygosi, oj rąbało się
Wolf, Doom I i II, Heretic, Hexen, Duke Nukem 3D - to były moje gry :-P
najpierw po znajomych i rodzinie (za czasów posiadania Amigi), a potem już na swoim sprzęcie :-D

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
lat temu na komputerze kuzynki (486 DX2/66 , 4 MB RAM .

To o mnie - jakbyscie nie wiedzieli :mrgreen:

Jasiek Matacz napisał/a:
Typowa krwawa jatka....

nieeee

krwawa jatka - tak

typowa :?: nieeeeee

"come get some"
"yeah, piece of cake"
"damn, i'm good !"
"hail to the king, baby"
"who want some ?"
"shit happens"
klasyki :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Się - kurde - rozmarzyłem. Aż mi się przypomniał mój pierwszy komputer z prockiem 286, 1 MB ramu (już rozszerzonego, bo w standardzie było 640 kb) i 20 MB HDD, FDD 5,25''. Ale za to monitor miałem kolorowy - 14'' Philipsa - gdzieś na początku lat 90-tych.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
full wypas. A C64 pamiętacie?

Witek  Dołączył: 07 Lis 2008
Atari 800XL + kasetowiec + multum czasu aby wgrać jedną cholerną grę. River RAID, ROAD RACE, BoulderDash....... Gry kupowało się lub wymieniało się na Skrze w W-wie
Potem "Stacja Dysków" niewyobrażalny postęp technologiczny.
No i nastała era PC - PC/XT 8088 + 1xFD 5.25" 360KB, HD 20MB + najnowszy monitor bursztynowy + karta Hercules - najlepsza. Tetris pomykał na tym że hej.
Pierwsze zlecenia na program,pieniądze i niedługo przeskoczyłem w hiperkosmiczną erę : PC/AT 286 640RAM,2xFD 5,25" 360KB+40MB HD.
Następne zakupy: FD 3.5" 1.44, FD 5,25 1.2MB, Monitor EGA, ........... 386DX .........
/Koniec odcinka 10 o czasach przed preeeeepre historycznych/

Skocz do: