izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Strasznie łatwo dajesz się prowokować ;) Za stary już jestem na wojny systemowe ;P

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
To żeby nie zaczynać nowego tematu to też się zwrócę z prośbą o poradę. Ponieważ od kilka lat korzystam z laptopa kompletnie wypadłem z obiegu znawców hardware-u stacjonarnego.

Jak by mi mógł ktoś doradzić co teraz warto wziąć pod uwagę składając peceta. Jakie podstawki są teraz "na topie" a jakie najbardziej przyszłościowe? Jakie procesory, pamięci, płyty, grafiki? Komputer ma być standardowo "do wszystkiego".

I może ktoś może polecić jakiś sprawdzony sklep z częściami albo sprzedawcę na alledrogo?

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Jka przyszlosciowo to nie ma sie co pchac w starsze podstawki procesorow. Czyli wchodz w AM3 lub 1156 (1366 ajk kasa pozwoli). Pamiec ddr3 juz nie jest tak tragicznie droga, zwlaszcza, ze ddr2 ostatnio idzie w gore.
Procek to min 2 rdzenie, ale to oczywista oczywistosc. Wreszcie pojawiaja sie programy wykorzystujace >2 rdzeni, wiec moze quad. Grafika, jak nie grasz, to nie ma wiekszego znaczenia, jak grasz to cos od ATI, lepsiejsza jakosc/cena niz w nvidii.

O i tyle :)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Z grubsza tak jak kolega wyżej napisał. A tak ode mnie to wiele zależy od pieniędzy ... jak coś szybszego ale droższego to Intel ... jak nieco wolniej ale oszczędniej to AMD. Intel bardziej miesza podstawkami niż AMD z tego powodu AM3 moim zdaniem posłuży dłużej. Tak samo w kwestii ilości rdzeni - jak tanio to raczej dwa rdzenie ... jak drożej to raczej 4-ry. Coraz więcej jest oprogramowania korzystającego z 4 rdzeni. Ważny jest zasilacz ... szkoda tracić pieniędzy na szajs (czyli tracery, IBOXY, Codegeny i inne wyroby zasilaczopodobne omijamy szerokim łukiem). Co do pamięci ... gdybym kupował zestaw od podstaw to już na DDR3 .

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
A te i5/i7 to jakieś nowsiejsze od quadów są?

BuR-ToN napisał/a:
A te i5/i7 to jakieś nowsiejsze od quadów są?
Tak ... 750,8x0 to nowsze odpowiedniki Q9xx0 . W "Q" już bym się nie ładował.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Kuzyn Mygosi napisał/a:

Poza tym ich ceny "robią się" całkiem przyjazne (dotyczy to, póki co, i5). A szybkie jak jasny gwint :shock:

komtur napisał/a:
Kuzyn Mygosi napisał/a:

Poza tym ich ceny "robią się" całkiem przyjazne (dotyczy to, póki co, i5). A szybkie jak jasny gwint :shock:
... a ceny "Q" poszły w górę .

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
ggdh napisał/a:
Grafika, jak nie grasz, to nie ma wiekszego znaczenia
A te całe CUDA?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Pytałem niedawno na liście dyskusyjnej DTP o konfigurację komputera do różnych programów graficznych: Adobe Illustratora, QuarkXPress-a i między innymi Photoshop-a i powiedzieli mi, żebym CUDA-mi się nie zajmował, bo to nie ma sensu, podobno zbyt mało funkcji Photoshopa to wykorzystuje.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
gebi napisał/a:
powiedzieli mi, żebym CUDA-mi się nie zajmował, bo to nie ma sensu, podobno zbyt mało funkcji Photoshopa to wykorzystuje.

Ma to się podobno zmienić z początkiem sprzedaży CS5.

Skocz do: