weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
MZ5N pozycja A
Udało mi się tanio kupić MZ5n. Sprzedawca poinformował mnie przed zakupem o wadzie korpusu. Mianowicie przy podłączeniu obiektywu z pozycją A, przy ustawieniu na tej pozycji, aparat zawsze pokazuje najwyższą wartość przesłony. W związku z tym nie działają tryby P i TV. Przy podłączeniu szkła bez styków, korpus poprawnie dobiera czas w trybie AV. Właściwie jedyną niedogodnością jest brak możliwości wykorzystania obiektywów bez pierścienia- chciałem poeksperymentować z kitem w trybie TV. W sumie i tak najczęściej używane przeze mnie tryby działają dobrze, ale byłoby fajnie, żeby działały wszystkie, chociażby dla komfortu psychicznego. Czy ktoś spotkał się z takim uszkodzeniem? Może niekoniecznie w takim korpusie, ale w jakimkolwiek innym ze stykami? Co może być przyczyną? Występ odpowiedzialny za mechaniczne przenoszenie wartości przesłony jest na miejscu, więc to na pewno nie jego wina. Raz nawet ruszając obiektywem w bagnecie udało się uruchomić tryb P, ale po naciśnięciu spustu aparat od razu przeszedł w tryb AV. Sprawdzałem na dwóch szkłach z pozycją A, które bez problemu działają w K200, a także z kitem. Baterie w korpusie są nowe.
I kolejne pytanko- w instrukcji wyczytałem, ze potwierdzenie ostrości nie działa przy obiektywach m42+ adapter, ale czy czasem nie powinno działać ze szkłem z bagnetem K bez styków? Na logikę nie powinno, ale może jest inaczej?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
weiss77, a oferowałem sprawnego SFXn :-P

sołtys napisał/a:
weiss77, a oferowałem sprawnego SFXn :-P
Zdawałem sobie sprawę z uszkodzenia i wiedziałem, że nie będzie mi to przeszkadzać za bardzo. Po prostu mam takie zboczenie, jeżeli coś może działać, to dlaczego nie działa? I tak 90% fotek robię albo na M, albo na AV, tutaj nie ma problemu. Ten korpus z nowymi Energizer Lithium kosztował mniej niż połowa twojego SFXn, więc przy tak niskiej cenie rozumiesz, ze grzechem byłoby go nie brać, nawet lekko uszkodzonego :mrgreen: Nie wykluczone, że jakoś uśmiechnę się do ciebie w sprawie SFXn, bo focenie analogiem wciąga jak chodzenie po bagnie. Marzy mi się spora kolekcja analogów, na razie muszę zapolować na, tym razem całkowicie sprawnego MX, a w perspektywie poszukam LX- tego na pewno muszę mieć. Mój skarb...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
weiss77, nie działa ci A na obiektywie, czy aparacie? Bo coś mi tu w tym opisie nie pasuje.

Arti napisał/a:
weiss77, nie działa ci A na obiektywie, czy aparacie? Bo coś mi tu w tym opisie nie pasuje.
Tak jak napisałem, korpus na szkłami ustawionymi w pozycji A oraz ze szkłami bez pierścienia przesłony pokazuje najwyższą wartość przesłony. Zdecydowanie jest to wina aparatu. "A" na aparacie działa o tyle, że w tym ustawieniu aparat przechodzi w tryb AV. Normalnie powinno być tak- szkło na A, korpus na A, aparat wyświetla tryb P- to nie działa, w takim ustawieniu aparat wyświetla AV, przy czym wtedy przesłona jest cały czas przymknięta. Przy ustawieniu aparat A, wybrana wartość przesłony pierścieniem, jest OK, aparat działa w trybie AV. Natomiast przy ustawieniu obiektywu na A i wybraniu czasu pierścieniem, puszka powinna być w trybie TV, a jest na M. Wniosek, że uszkodzona jest komunikacja body- szkło, rodzi się pytanie, co jest za to odpowiedzialne i czy uszkodzenie jest sprzętowe, czy programowe.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
weiss77 napisał/a:
potwierdzenie ostrości nie działa przy obiektywach m42+ adapter

Psinco prawda - działa. Potwierdzenie zależy od jasności obiektywu - mój, przy otworze 3,5 (Sonnar) potwierdza ostrość, powyżej różnie, w zależności od ilości światła.

[ Dodano: 2009-12-09, 14:57 ]
Arti napisał/a:
coś mi tu w tym opisie nie pasuje

mi tó

No więc właśnie przy Mirandzie K 50 f2 nie działa, ale sprawdzę z Heliosem.
Edit: Z Heliosem też nie bangla. W sumie skoro w instrukcji stoi, że nie powinno działać, to nie będę sobie włosów wyrywał.

Zauważyłem jeszcze jedną dziwna rzecz. Ustawiam na szkle na przykład F5.6. Wyświetlana w wizjerze przesłona zgodna jest z ustawieniem pierścienia, ale tylko przy ogniskowej 28 mm. W miarę wydłużania, wyświetlana przesłona zmienia wartość na większą, przy 80 mm osiąga aż f9.5. Jest to niezależne od sposobu pomiaru światła, na matrycowym, centralnie ważonym i spocie aparat zachowuje się identycznie. Nie jestem pewien, ale tak chyba nie powinno się dziać? Obiektyw to FA 28-80 f3.5-5.6

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Wygląda to na problem ze stykami. MZ5n czyta wartość przesłony z wychylenia dźwigienki po prawej stronie bagnetu (patrząc na korpus) gdy przesłona jest w pozycji innej niż [A], zaś sam zakres przesłon jest kodowany przez sygnał elektryczny na stykach. Na stronie Bożydara Dimitrowa jest nawet tabelka jak to odczytać samemu.

Potwierdzenie ostrości działa tylko wtedy, gdy są zwarte styki, np. przez obudowę obiektywu. W niektórych Heliosach obudowa nie zwiera styków (np. w moim), więc można się wówczas posiłkować kawałkiem folii aluminiowej. Oprócz tego jasność obiektywu powinna być większa niż 1:5.6.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
weiss77, w moim MZ-5n wszystko jest tak jak opisałeś jako prawidłowe reakcje korpusu (z Zenitarem K 16/2.8 i MIRem 47K 20/2.5). Potwierdzenie ostrości działa nawet po przymknięciu do f22. No, ale to jasne dosyć szkła.
weiss77 napisał/a:
Ustawiam na szkle na przykład F5.6. Wyświetlana w wizjerze przesłona zgodna jest z ustawieniem pierścienia, ale tylko przy ogniskowej 28 mm. W miarę wydłużania, wyświetlana przesłona zmienia wartość na większą, przy 80 mm osiąga aż f9.5. Jest to niezależne od sposobu pomiaru światła, na matrycowym, centralnie ważonym i spocie aparat zachowuje się identycznie. Nie jestem pewien, ale tak chyba nie powinno się dziać?

Z zoomem Tokina AT-X PRO 28-70 2.6-2.8 wyświetla poprawnie przysłony na każdej ogniskowej.
Na marginesie: K20D w exifie zapisuje to szkło jako jako Pentax F 28-80 3.5-4.5 :-/

A przy podlaczeni szkla z bagnetem bez stykow macie w wizjerze wartosc przeslony? Ja mam F--.

Też mam F--

Ja mam F-- ale to zapewne dlatego, że jedyny mój obiektyw bez styków to Rubinar 500mm, który przesłony nie posiada.

Z tego co pamiętam, to nawet w instrukcji jest napisane, że w obiektywach bez styków na wyświetlaczu nie będzie podanej przesłony.

Odnosze wrazenie, ze zachowanie obiektywu przy zmianie ogniskowej jest normalne. W koncu FA28-80 ma na pelnej dziurze zakres od f3.5 do 5.6, czyli prawie dwie dzialki. Zbyllu pisze o Tokinie, ktora ma prawie stale swiatlo, wiec przy tym szkle roznica przeslony w stosunku do ogniskowej moze byc niezauwazalna. Na stronie Bojidara wyczytalem, ze za przekazywanie wartosci przeslony jest odpowiedzialny ten wklesly styk na body, wiec zapewne z nim jest problem. Jedna rzecz mnie nurtuje. Bojidar twierdzi, ze w szklach z pozycja A jest styk, ktory wysuwa sie z bagnetu po ustawieniu na A. Tylko ani w Fa 28-80, ani w Fa 80-320 nie zauwazylem, zeby jakis styk sie wysuwal, wiec nie wiem, o co chodzi. W kazdym razie nawet, kiedy wyswietla F--, to czas dobiera dobrze.

weiss77 napisał/a:
Ustawiam na szkle na przykład F5.6. Wyświetlana w wizjerze przesłona zgodna jest z ustawieniem pierścienia, ale tylko przy ogniskowej 28 mm. W miarę wydłużania, wyświetlana przesłona zmienia wartość na większą, przy 80 mm osiąga aż f9.5.

weiss77 napisał/a:
Odnosze wrazenie, ze zachowanie obiektywu przy zmianie ogniskowej jest normalne. W koncu FA28-80 ma na pelnej dziurze zakres od f3.5 do 5.6...

Normalne byłoby, gdyby utrzymywana była przysłona 5.6. Obiektyw może przymykać w miarę wydłużania ogniskowej, ale do osiągnięcia wartości minimalnego otworu (czyli od 3.5 do 5.6). Automatyczne przymykanie podczas zumowaia do f9.5 szkła mającego światło 5.6 to raczej nie jest normalne.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
weiss77 napisał/a:
Ja mam F--.

zapomniałem wczoraj sprawdzić... ale chyba też.

Wniosek taki, ze musze rozkrecic bagnet i wyjac plytke ze stykami. Rodzi sie pytanie, czy ktos to kiedys robil? Boje sie, zeby jakas sprezynka, kulka itp nie wyskoczyla i nie poleciala w sina dal.

mygosia robiła sekcję MZ-M, ale reanimacji chyba nie było. ;-)
http://pentax.org.pl/view...ecb2bf1c#609049

zbyllu napisał/a:
mygosia robiła sekcję MZ-M, ale reanimacji chyba nie było. ;-)
http://pentax.org.pl/view...ecb2bf1c#609049

Dzięki. Foty się przydały bardzo. Rozkręciłem, wyczyściłem styki izopropanolem, złożyłem męcząc się przy okazji z dwoma sprężynkami przy pierścieniu przeniesienia przesłony i niestety, bez zmian. Czyli pewnie uszkodzenie jest gdzieś głębiej. Trudno, nie będę dalej grzebał, bo przestanie działać całkowicie. W końcu da się focić zarówno na AV, jak i na manualu, szkoda tylko, ze kita się nie podłączy- byłoby minimalnie szerzej, nawet z winietą. Nie ma co marudzić, bo przecież mam go niemalże w cenie P30, a pomimo wad i tak jest lepszym korpusem.

Przecież kit przestaje winietować przy 24mm, a ty masz Flektogona 20mm, który jest pełnoklatkowy. Prawdę mówiąc sporej różnicy między 18mm a 20mm nie ma, dopiero fisheye 16mm widzi wyraźnie więcej.

romeoad napisał/a:
Przecież kit przestaje winietować przy 24mm, a ty masz Flektogona 20mm, który jest pełnoklatkowy. Prawdę mówiąc sporej różnicy między 18mm a 20mm nie ma, dopiero fisheye 16mm widzi wyraźnie więcej.

Tylko jest jeden problem- Flektogon nie ma AF. A przydatne to jest, bo chciałem robić foty moim kotom w stylu Hana Deka, a bez AF nie ma szansy na szybką korekcje ostrości, bo kiedy kotek widzi obiektyw, to chociaż by był maksymalnie zaspany, to nagle odczuwa potrzebę ruchu. Flektogona mam na stałe przypiętego do ME- wygodniej się ostrzy z klinem. MZ5n kupiłem przede wszystkim dla tego, ze ma bardzo wygodny tryb M, a w ME tego nie ma.

Skocz do: