elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Jakim programem wbudowac/przedstawic parametry exif do jpg
Szukam programiku (najlepiej darmowy), ktory umozliwia wbudowanie parametrow expozycji w jpg'a.
Przyklad ponizej:

Przyklad jest z programu Lightroom.
Jest to niestety zrzut ekranu wiec problemem jest niska rozdzielczosc.

Szukam czegos co pozwoli mi pokazac na wydruku z jakimi parametrami fotka byla zrobiona.

Pozdrawiam :-B

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Irfanview, podejrzewam, że inne przeglądarki graficzne też.

W helpie jest wszystko ładnie objaśnione, co i jak.

Zartujesz ? Ale w ktorym momencie w irfanie ? podczas drugowania ?

edit: znalazlem - podczas drugowania jest pole do wpisywania znacznikow, mozna tam ustawic to samo co irfan wyswietla podczas przegladania zdjec na pelnym ekranie.

Chcialem by programik zapisal czas naswietlania oraz przyslone i iso w pliku jpg i gdzies w lewym gornym rogu tak by gdziekolwiek drukowany ten plik mial zawsze te parametry na wydruku. Ale poradze sobie tez z tym rozwiazaniem irfana - bede drukowal do PDF a potem na drukarce.

Strasznie krotka pilka - chyba wygasze watek.

Zaraz, Ty chcesz mieć te dane tylko na wydruku? A na zdjęciu pusto?
To nie wiem. Zawsze możesz sobie zrobić wersje tylko do wydruku, z wstawionymi parametrami.

Jarek Dabrowski napisał/a:
...Zawsze możesz sobie zrobić wersje tylko do wydruku, z wstawionymi parametrami.

No ja wlasnie chcialem tego sam nie robic tylko zatrudnic do tego jakis program.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
elgreen napisał/a:
No ja wlasnie chcialem tego sam nie robic tylko zatrudnic do tego jakis program.

Bede nudny: imagemagick :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-09, 17:12 ]
Nie wiem czy to jest dla ciebie jakas jednorazowa zabawa czy chcialbys to robic czesciej. Jezeli tak, to mozna by napisac taki skrypcik, ktory moznaby podpiac pod menu kontekstowe w windowsie (pod prawym myszki->wyslij do) i dopisywac to dla pojedynczych zdjec albo dla wszystkich zdjec w katalogu.
Bazowaloby to na tym systemie: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27060

Ja ciągle nie wiem, czy te dane mają się pojawić tylko na papierze (mają być "doklejane" do zdjęcia podczas drukowania). Bo jesli nie - to Irfan jest ciągle propozycją aktualną.

Dane maja sie pojawic na zdjeciu.

Imagemagic to do skryptow pisania - za leniwy jestem na skrypty :mrgreen:
No i czasu brak.

charfa  Dołączył: 03 Maj 2009
Jarek Dabrowski napisał/a:
[...] Irfan jest ciągle propozycją aktualną.
To ja może dokładniej, bo elgreen najwyraźniej nie może tego znaleźć :)

File -> Batch Conversion/Rename -> Advanced -> Add overlay text -> Settings. Pod przyciskiem Help można znaleźć kody dla różnych parametrów z EXIFa.

Dziala piknie - podziekowal :mrgreen: :-B

Skocz do: