zmazur  Dołączył: 03 Lis 2009
  P50
To mój pierwszy post na forum :-) Jest to chwila podniosła i jakże ważna, korzystając z niej chciałbym przekazać wszystkim forumowiczom wielkie CZEŚĆ!
Na forum zarejestrowałem się już jakiś czas temu ale jak do tej pory tylko obserwowałem co się tu dzieje ;-)
Od razu mam pytanie: czy ma ktoś z was P50? Bo ogólnie zauważyłem że o serii P mało można się u was(czy tam u nas :)) dowiedzieć... A moim pierwszym analogowym Pentaksem był P30n i mimo tego że to korpus bardzo "amatorski" dobrze się dogadujemy :-) Teraz używam go jako korpus pomocniczy do mesa i myślałem żeby zmienić go własnie na P50. No i chciałem się dowiedzieć czy ma ktoś z nim jakieś doświadczenie.
Pozdrawiam

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Zaraz pewnie przyjdzie tu Iza i opowie Ci o P30t.
To bardzo fajny aparat. Sam wiesz. Nie wiem dlaczego chcesz się przesiąść na P50?

[ Dodano: 2009-12-08, 22:43 ]
PS zmieniłem tytuł wątku, zeby byl jednoznaczny. Dla potomnych.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
tref, ale kolega ma P30n. Poza tym ja nie gadam nie na temat, więc nie będę opowiadać o P30t, jak kolega chce się dowiedzieć czegoś o P50.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Mam. :-D Doprecyzuj, co chcesz wiedzieć. Na szybko : taka sama migawka,jak w P 30,bardzo fajna matówka w wizjerze - pole mikrorastra jest oooooogromne,to nie wąki pierścień jak na większości matówek,a prostokat. Czasami "gubię" na nim kliny. Dwa programy do wyboru plus A,M; także brak TTL-flesza jak w P 30, możliwość dołączenia windwera,odkręcany mini grip. Całości dopełnia przycisk pamięci pomiaru, możliwość dokręcenia wężyka spustowego i elektroniczny samowyzwalacz.

[ Dodano: 2009-12-09, 08:47 ]
Ma też PGO,o czym nie napisałem od razu.
Ze swojej strony sugerowałbym nabycie pentaxa super A. Chociaż poza funkcją TTL-flash( dla mnie użyteczna),trochę "szybszą" migawką, i podświetleniem w wizjerze nie oferuje niczego wiecej. I łatwiej go kupić - ostatnio nawet w niskich cenach go widywałem.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Też mam P50. Matówka jest miodna. Podświetlane cyferki w wizjerze bardzo wygodne. Bardzo przyjemny korpusik, ale mój egzemplarz ma strasznie głośne kłapnięcie lustra. Wszystkie znane mi możliwe miejsca amortyzacji gąbkowej doprowadziłem do stanu miękkości i energochłonności, ale nadal brzmi jak talerz w orkiestrze symfonicznej.

tref napisał/a:
Nie wiem dlaczego chcesz się przesiąść na P50?

Choćby dla możliwości korekcji ekspozycji, P30n tego nie potrafi.

MarWoj, a można w nim manualnie wybierać czułość filmu? Czy jak P30 z DX-a sczytuje
tylko? No i chciałbym jeszcze wiedzieć czy kliny układają się po skosie czy poziomo?

Zmazur, klin jest poziomy, czułość odczytywana tylko automatycznie z DX.

thrackan, dzięki :-) A jak to jest z silniczkiem? Do Motor Drive A trzeba dokupić Battery Pack A? I w ogóle wie ktoś jak jest z dostępnością tych bajerów?

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
zmazur napisał/a:
Choćby dla możliwości korekcji ekspozycji, P30n tego nie potrafi.

Sam P30 tego nie potrafi, ale fotograf powinien potrafić - w trybie manual po prostu niedoświetlasz lub prześwietlasz tyle ile chcesz :-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
zmazur napisał/a:
Do Motor Drive A trzeba dokupić Battery Pack A?

Motor A i Batery Pack A to integralna całość. Motor bez tego pojemnika nie działa.
Co do dostępności : tylko Alledrogo. Był okres,że był ich "wysyp" tzn. w ciagu miesiaca pojawiły sie dwa. Jak jest teraz nie wiem,bo juz mam więc nie szukam. :-)

Yeti napisał/a:
Sam P30 tego nie potrafi, ale fotograf powinien potrafić - w trybie manual po prostu niedoświetlasz lub prześwietlasz tyle ile chcesz

Teraz tak to robię, ale przecież gdybym miał korekcję ekspozycji to wygodniej z niej korzystać :-)

Dzięki wszystkim za zainteresowanie, fajnie tu u was :-)

Aha, a co do:
zmazur napisał/a:
MarWoj, a można w nim manualnie wybierać czułość filmu? Czy jak P30 z DX-a sczytuje
tylko?

To:
1. Można manualnie wybrać czułość filmu za pomocą markera http://www.bythom.com/dxcodes.htm
2. Myślę, że oprócz sczytowania potrafi też pracować bez chędożenia się po kątach :-P ;-)
zmazur napisał/a:

Dzięki wszystkim za zainteresowanie, fajnie tu u was :-)

To zostań na dłużej :-D

Skocz do: