Rafi083  Dołączył: 15 Cze 2008
Quantuum PT300 + K10D
Zacznę od początku zakupiłem ową lampe i nie umiej jej uruchomić, według mnie ona nie działa, naciskam przycisk test i nic.... :( Niestety dołączony kabel syn nie zda tu egzaminu bo w kadyszce nei ma takiego wejscia jeszcze pozostaje fotocela ale nie wiem jaki mam ustawić błysk w aparacie jak to zrobić.... :(

Pomocy....!!

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
Ja mam lampy z Anglii, które są dokładną kopią R+300 i u mnie fotocela działa normalnie przy standardowym ustawieniu lampy w aparacie. Dodam tylko, że jak kabel wyzwalający jest podłączony to fotocela nie działa.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Rafi083 napisał/a:
według mnie ona nie działa, naciskam przycisk test i nic...

Chyba udzieliłeś sobie odpowiedzi

Sprawdź jeszcze czy żarnik nie jest przepalony i czy jest dobrze osadzony (dociśnięty), tylko nie dotykaj gołym palcem oczywiście ;-)

Ku... ;/ No dobra ale jak ma zadziałąć ta fotocela nie kumam czegoś....

Normalnie lampa przecież błyska raz i wtedy jest wyzwolona migawka a to nei powinny być dwa błyski i lama z nią... Czyli jakiś sygnał i dopiero po jakimś czasie umownie blysk wraz z migawka aparaytu....?/

Rafi083 napisał/a:
Czyli jakiś sygnał i dopiero po jakimś czasie umownie blysk wraz z migawka aparaytu....?/

nie, bo przecież lampa nie jest podłączona z aparatem i aparat nie wie, że będzie wyzwalana lampa zewnętrzna. Po prostu w momencie błysku z aparatu fotocela wyzwala błysk lampy w momencie gdy migawka jest jeszcze otwarta. Z tego co wiem fotocela działa do konkretnej wartości czasu otwarcia przysłony.... potem zaczynają się zaciemnienia części lub całości zdjęcia.... tak mi się wydaję (nie sprawdzałem u siebie ale gdzieś coś takiego czytałem)
Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić :roll:

Masz racje powstaja czarne dziury.. Ten palnik sie lekko rusza na jednej z trzech jakby podstaw nie siwieci tyle jutro tam zadzwonie.... Ciekawe jak nbedzie z gwarancja i co tam wyslac zeby mnei nie oszukali.. :((((((

najlepiej samą lampę z osłoną żarników zapakowane w pudło i papiery

Fotocela może poprawnie działać z czasem dłuższym od czasu synchronizacji.

Otwiera się migawka, lampa błyska, fotocela odbiera i przetwarza sygnał, błyska lampa wyzwolona fotocelą, zamyka się migawka. Ile różnych zadań do wykonania podczas otwarcia migawki.

plwk napisał/a:
Fotocela może poprawnie działać z czasem dłuższym od czasu synchronizacji.

ale chyba do pewnej granicy

Musi zdążyć wykonać całą dodatkową robotę.

W moich lampach napisali, że czas trwania błysku to 1/1500-1/800s czyli powyżej tego czasu będzie czarno

Czas trwania błysku to tylko jedna ze składowych. Popatrz na mój opis kilka postów wyżej.

no tak ale jak mrygnę szybciej niż błysnę to ciemno będzie

[ Dodano: 2009-12-11, 20:56 ]
Tak, zgadza się...
A jeśli chodzi o kwestie techniczną, to czy jeśli ma się lampę firmy X o mocy 300W to można kupić palnik firmy Y o tej samej mocy?

Nie masz do tego instrukcji, prawdopodobnie graniczny czas będzie na poziomie 1/60 do 1/100.

mam ale nie podali..... tylko trwanie błysku.... kicha trochę

[ Dodano: 2009-12-11, 21:12 ]
Ale z tego co pamiętam to gdzieś czytałem...... 1/200 chyba, a drugiej wartości nie pamiętam.

a Jaki sposób wyzwalania takich lamp jjest najlepszy....? Najwygodniejszy....?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Rafi083, mam Quantuum R300. Z K10, K20 lampy dobrze się synchronizują z czasem 1/180. Jeżeli nie możesz wyzwolić lamp testem, to najnormalniej masz zwalone lampy.
Rafi083 napisał/a:
Jaki sposób wyzwalania takich lamp jjest najlepszy....? Najwygodniejszy....?
Wyzwalanie radiowe. Na rynku są wyzwalacze od 50 do nawet 1000 zł.
Pozatym, hm....patrz moja stopka.

Radiowo najlepiej, bo najwygodniej
Ja mam podobny zestaw i większych problemów z nim nie mam. Wyzwala nawet z odległości ok. 10m przez przedpokój (ściany, drzwi) z pokoju do pokoju

a jakiś zestaw do takiego wyzwalania z allegro czy od nas z polski jest ktoś w stanie polecić... Tylko dość tani poproszę ;) I czy ktoś używa takiej może lampy....? http://www.funsports.pl/p...jna+cy300k.html

[ Dodano: 2009-12-13, 14:02 ]
http://www.allegro.pl/ite..._gwarancji.html

Skocz do: