kriskov  Dołączył: 10 Gru 2008
GX-20 szumy
Jestem /nie/szczęśliwym posiadadzem GX-20.Wielkim zaskoczeniem dla mnie jest występowanie znacznego szumu,przy ISO powyżej 400.Dla mnie jest to trudne do zaakceptowania.Proszę użytkowników takiego sprzętu o uwagi w tym temacie./może jestem przewrażliwiony.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Myślę, że trochę jesteś przewrażliwiony :-) . Dla mnie szumy zaczynają się od 1600ISO ale można z nimi sobie poradzić. Może daj jakieś przykładowe zdjęcie to będzie można coś konkretnie powiedzieć.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kriskov, robiłeś odbitki czy tylko oglądałeś na monitorze?

boober  Dołączył: 28 Wrz 2009
zdjęcia zdjęcia zdjęcia ! szumi trochę ale wcale nie odstaje jakoś specjalnie od konkurencji APS-C. do czego porównujesz?

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Ja jestem bardzo zadowolony z poziomu szumów w GX20. Kwestia poprawnego naświetlenia.

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
http://www.dxomark.com/in...Camera-rankings

http://www.dpreview.com/r...axk7/page16.asp

Wystarczy poczytać, przejrzeć i dobre samopoczucie powróci a i myśli o zmianie systemu też powinny zniknąć :-P

Cóż z tego, że konkurencja w jpegach szumi mniej, jak algorytmy odszumiania powodują dużą utratę szczegółów. Chyba lepiej samemu decydować...Pentaks\Samsung właśnie daje nam taką możliwość. Wystarczy dobrze naświetlony Raw plus np. Noiseware Professional Edition i można zdziałać cuda...

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Re: GX-20 szumy
kriskov napisał/a:
Jestem /nie/szczęśliwym posiadadzem GX-20.Wielkim zaskoczeniem dla mnie jest występowanie znacznego szumu,przy ISO powyżej 400...

Wrzuć jakieś zdjęcie z zachowanym exifem. Obawiam się, że mogłeś źle zdjęcia naświetlić albo skaszaniłeś trochę obróbkę. :lol: Nie chce mi się wierzyć, żeby powyżej ISO 400 GX20 szumiał "znacznie".

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
plwk napisał/a:
robiłeś odbitki czy tylko oglądałeś na monitorze?

Pewnie na monitorze na 100% powiększeniu. Na początku też tak miałem :-P

Gdy zmieniłem monitor z 15 na 22 to też początkowo doznałem szoku :mrgreen:

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Też mam 22-calowy monitor i właściwie wcale nie trzeba oglądać 100%-owych cropów żeby zauważyć szumy - przy kadrze poziomym wystarczy widok pełnoekranowy i już wszystko wyłazi...

I jeszcze pytanie do kriskov do czego porównuje "znaczny" poziom szumów generowany przez jego puszkę. Bo pojęcie to jest jak najbardziej względne. Jeżeli kolega naoglądał się w sieci sampli np. z FF to się nie dziwię że jest zaskoczony bo ISO 400 w GX-20 jest na poziomie ISO 1600 w D700.

GX-10 zsumy
Poprzednio miałem Samsunga GX-10.Sądziłem że nowy nabytek pod względem szumów będzie wyrażnie lepszy,ale okazało się że jest tak samo a nawet nieco gorzej.Chciałbym wrzucić jakieś zdjęcie ale nie wiem jak to zrobić./czy mogę przesłać komuś z forumowiczów bezpośrednio na skrzynkę/.

kriskov napisał/a:
Chciałbym wrzucić jakieś zdjęcie ale nie wiem jak to zrobić.

Instrukcja http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
GX-20 - szumy
kriskov napisał/a:
Poprzednio miałem Samsunga GX-10.Sądziłem że nowy nabytek pod względem szumów będzie wyrażnie lepszy,ale okazało się że jest tak samo a nawet nieco gorzej.

To dziwne, te 14-megowe CMOSy montowane w K20D/GX-20 już "z definicji" powinny szumieć słabiej. Może to kwestia niepoprawnego naświetlania tak jak to sugerował ktoś wyżej.

Spróbuj wprowadzić kompensację ekspozycji +1/3 EV. Ewentualnie lekko odszumić podczas obróbki. Powinno być dużo lepiej.

Ale przede wszystkim wrzuć sample według instrukcji plwk. Może faktycznie coś jest na rzeczy.

[ Dodano: 2009-12-12, 09:49 ]
kriskov, sprawdź jeszcze ten wątek, może to coś podobnego:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27250

GX-20
Dzisiaj ponownie wykonałem 2 fotki i o dziwo jest dobrze /ISO 800/,zupełnie zgłupiałem tym bardzej że złapała mnie grypa jelitowa,więc mam bardzo przesr..e.Dziękuję za wszelkie informacje.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
kriskov, wstawiłbyś sample, to byśmy wiedzieli co i jak

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dawno temu, kiedy na świecie nie było jeszcze cyfry a ludzie szum nazywali ziarnem, nie było jak oglądać cropów, bo i komputerów też nie było. Potem pojawiły się komputery i ludzie zaczęli skanować filmy żeby móc się potem podniecać widokiem ziarna (jeszcze nie nazywali tego szumem) z Fuji Press 800 albo z Kodaka Golda 200. Jednak to niezwykle pasjonujące zajęcie było zarezerwowane tylko dla nielicznych, tych którzy kupili sobie skaner albo zanieśli negatyw/slajd do labu w celu zeskanowania go. Z biegiem lat komputery trafiły pod strzechy w ilości wcześniej nie notowanej i pojawiły się też aparaty cyfrowe. Każdy mógł już z lubością oddawać się temu zajęciu, a gdy internet stał się czymś powszechnym, mogli zacząć dzielić się swoimi spostrzeżeniami z resztą świata. Trwa to do dziś i o dziwo wraz ze spadkiem szumu na zdjęciach spowodowanym udoskonalaniem matryc światłoczułych przez ich producentów, zjawisko zdaje się przybierać na sile. Dzięki coraz lepszym monitorom możemy się z lubością wpatrywać w kolorowy szum na naszych fotografiach. Dla szerokich rzesz wiele problemów wcześniej powszechnie istniejących w świadomości pasjonatów fotografii przestało istnieć. Mało kto już dzisiaj dostrzega źle skomponowane kadry, błędy w doborze ekspozycji, bylejakość tematyki swoich zdjęć itd. Wszyscy zaś widzą szumy, ogromne szumy, przerażające szumy! Czasem te szumy są tak dokuczliwe, że niektórzy muszą zmieniać sprzęt na lepszy, droższy. Ale takie kosztowne zakupy tylko na krótką chwilę rozwiązują problemy. Bardzo szybko tacy nieszczęśnicy dostrzegają, że aby móc robić zdjęcia z mniejszym szumem (nie bez szumu bo to chyba jeszcze niemożliwe) muszą wymienić swój sprzęt na jeszcze droższy i tak bez końca....

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Marek napisał/a:
ludzie zaczęli skanować filmy żeby móc się potem podniecać widokiem ziarna (jeszcze nie nazywali tego szumem) z Fuji Press 800 albo z Kodaka Golda 200

Ziarno - przez duże Z - to miała Konica 3200, albo Press 800 pchnięty do 3200 (też tak robiłem i miało nieco mniejsze ziarno niż Konica). Tak na marginesie, warto zauważyć, że ziarno Koniki 3200 jest na oko 4x większe niż 'szumy' ze *ist DS2/GX-1s ustawionego na ISO 3200.
Prawdę mówiąc to na skanerach domowych prędzej widziałem niedoskonałość optyki skanera niż faktyczne ziarno filmu. I wówczas też był pęd do zastępowania płaszczaka z opcją skanowania filmu prawdziwym skanerem do filmów, za prawdziwe pieniądze, a nieliczni mogli sobie poskanować na bębnach, zwykle w pracy bo nikt sobie takich maszyn do domu nie kupował.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Marek, Zgadzam się z każdym twoim słowem.Wielu dziś po wrzuceniu zdjęcia na kompa od razu robi sekcję zwłok każdego piksela zamiast zadbać o kadrowanie itd.Liczę że kiedyś ta szumofobia po prostu się ludziom znudzi.Znam przypadki,że ludzie na podstawie dznych EXIF oceniają wartość zdjęcia-Paranoja :roll:

Oosbiście bez żadnych krępacji focę czasem nawet na ISO 2500 czy wyżej i zdjęcia mnie satysfakcjonują.Podstawowy warunek-naświetlenie,bo póżniej przy wyciąganiu cieni wychodzą właśnie hocki klocki.

Tak jak zalinkował gregorisan, jakość matrycy ocenia się po Plikach RAW a nie jpeg,bo z tymi producenci robią czary mary.

19 miejsce w rankingu DxO to według mnie bardzo dobra lokata.

hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
polecam zakup nikona d3s, wtedy na 12500 szumieć zbytnio nie będzie ;)

ponciusz  Dołączył: 25 Lis 2009
Zobacz dosłownie chwilę temu zrobiłem szybki test parametry:

GX20+KIT
55mm
f8
1/60s
ISO 3200
włączona redukcja szumów oraz high noise na strong

PIERWSZE Z puszki przepuszczone przez irfana z kompresja na 80%
Drugie Po redukcji szumów w PS

Jak dla mnie szumy jak na iso 3200 są nikłe :)

Skocz do: