romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Nie znam tego stylu, google też niewiele potrafi mi pomóc, ale domyślam się że chodzi o szeroko i z bliska. Fakt, wtedy AF może się przydać... ale nie zapominaj o pułapce ostrości: ustawiasz MZ5n w tryb AF z Flektogonem nastawionym na dość blisko, potem wciskasz spust i podjeżdżasz aparatem do kota. Jak czujnik stwierdzi, że jest ostro, to zrobi zdjęcie. Jedyny problem z Flektogonem w takim ustawieniu to praca na roboczej przesłonie, czyli często zadziałanie czujnika AF zanim tak naprawdę kot będzie ostry 'w punkt'.
Przed chwilą sprawdziłem na sucho z moją Cosiną 20mm - działa idealnie, jednak moja Cosina jest z bagnetem K, więc potwierdzenie ostrości otrzymuję z maksymalnego otworu przesłony.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
romeoad napisał/a:
Nie znam tego stylu, google też niewiele potrafi mi pomóc, ale domyślam się że chodzi o szeroko i z bliska.

http://www.hanadeka.com/english/index.htm
Ale pewnie trafiłeś już na ta stronkę. Pułapka ostrości to dobry pomysł, może zadziałać. Szkopuł w tym, ze korpus nie potwierdzał ostrości z manualami. Nie potwierdzał, ale już potwierdza- okazało się, że dupki obiektywów nie zwierają styków- już sobie z tym poradziłem, muszę tylko podłożyć folię aluminiową pod flektogona.

Skocz do: