nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
romeoad napisał/a:
Ogólnie wygląda na to, że PT04 czasami nie zadziała. Na youtube jest kilka filmów gdzie człowiek naciskając test nagrywa reakcję kilku odbiorników, i co jakiś czas któryś z nich nie reaguje na sygnał.
Mój zestaw w warunkach studyjnych wyzwala zawsze. Ale w terenie zasięg nie jest zbyt duży. Powyżej 10 - 15m to już faktycznie loteria bo wystarczy trochę zasłonić i już kapa :( Zresztą nawet z kilku metrów jak chcę schować gdzieś lampę to mam problemy z wyzwalaniem. Ale to specyficzne warunki a tak jak pisałem w studyjnych próbowałem wyzwalać z pokoju obok (nie wiadomo po co :-) ) i działało za każdym razem.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
To może ja wrzucę kamyczek do tego ogródka. Miałem (de facto mam dalej) AF 40 FGZ z której byłem bardzo zadowolony. W trybie A i M działała w stopce ze wszystkimi puszkami w które dało się ją fizycznie zapiąć. Zarówno Canonem (sprawdzałem z S5IS i EOS 400D) Nikonem (z D300 sprawdzałem), a także i Olympusem (E400). Także na sucho (bez kliszy) sprawdziłem z Pentacon Six. Puszka wyzwalała stopką błysk, lampa dobierała w trybie A jego siłę do zadanych parametrów (oczywiście lampa nie pobierałą ich au tomatycznie - wsio trzeba było wprowadzić "z palca"). Czasami potrzebna byłą mała korekta, jednakże ogólnie wsio działało fajnie. W trybie M podobnie. Kumple mi zazdrościli. Potem lampa poszłą do serwisu (szybka dyfuzora zaczęłą się topić) i jak wróciła przestało być fajnie. Lampa przestała reagować na inne puszki niż Pentax.
Wniosek? Podejrzewam, ze w serwiie nie tylko wymienili szybkę, ale także zmienili firmware. Na nowsze które było mniej przyjazne konkurencji.
Może w tym masz problem? W sytuacji gdy lampa nie rozpozna 100% kompatybilnej puszki (a to urządzenie i jakim piszesz raczej do takowych nie należy) nie zadziałą i tyle.

Ale to takie moje totalne teoretyzowanie. Tak na prawde na pewno to nie wiem...

Skocz do: