noel  Dołączył: 15 Wrz 2006
300mm AF
Za jakiś czas będę przymierzał sie do syfry, najprawdopodobniej K10. Jednak podstawą do tego zakupu będzie dostępność szkła 300mm z f/4. Swego czasu używałem Sigmy 100-300/4 i uważam to szkło za rewelację, jednak z wiertarą kultura pracy pozostawia sporo do życzenia (przynajmniej z bagnetem A). Czy Pentax planuje wypuszczenie jakiegoś szkiełka 300mm z silnikiem ultradzwiekowym lub czy K10 ma na tyle mocny silnik AF żeby pociagnąć bez problemu szkło tego typu z wiertarą?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Tu jest rozpiska co planuje Pentax jeśli chodzi o obiektywy http://www.digital.pentax...ens/roadmap.pdf
300 mm ma być na jesieni.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: 300mm AF
noel napisał/a:
Czy Pentax planuje wypuszczenie jakiegoś szkiełka 300mm z silnikiem ultradzwiekowym?

tak, planuje, a ja planuję kupić go w chwili pojawienia się na rynku. Wreszczie mój wysłużony Tamronik 300/2.8 będzie mógł troszkę odpocząć. :>

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Pentagram napisał/a:
tak, planuje, a ja planuję kupić go w chwili pojawienia się na rynku. Wreszczie mój wysłużony Tamronik 300/2.8 będzie mógł troszkę odpocząć. :>

Ale 300/4 a 200.2.8...

Na 300/2,8 nie bedzie mnie stać, chyba że będę mogł wykorzystac jako lodówkę ;-) Interesuje mnie 300/4 lub 400/5.6. Będzie to podstawowe i jednyne szkło do syfry. Dzięki za wykaz, właśnie znalazłem tam coś co mnie interesuje. Pozostaje tylko czekać. Orientujecie sie jaka będzie cena 300/4?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
milo napisał/a:
Ale 300/4 a 200.2.8...

Tak, wiem ale będzie trochę lżejszy, ostatnio nie mam siły już tego mojego "klocuszka" targać po lesie, poza tym nie mam zamiaru pozbywać się go

Ja planuje 300/4 + TC1.4x, czasami 300mm to za mało a nie ma jak podejść bliżej. Mam nadzieję, że cena nie będzie znacznie wyższa od Sigmy 100-300/4.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Też się uśmiecham do tej "300". I również liczę na rozsądną cenę. Zwłaszcza po dość ludzkich cenach nowych gwiazdek.

Wiecie może jak z dostępnoscią TC1.4x będzie?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie wiemy. Ale skoro na roadmapie nie ma, to znaczy, że prawdopodobnie nie planują nowego TC. A jeśli starych nie ma np. w Pstryku, to z firmówkami może być cienko. Osobiście mam TC Tamrona x1.4 kupionego tutaj:
http://www.bhphotovideo.c...egoryNavigation
I o ile na jakość optyczną nie narzekam, o tyle AF z nim wyraźnie dostaje zadyszki.

Do zadyszki AFa, po pracy na D7D, nawet przy f/4 jestem przyzwyczajony ;-)
W takim razie ja pewnie będę mierzył w Kenko 300PRO. No ale poczekamy do premiery i wyceny tej "trzysetki".

Skocz do: