marcinp  Dołączył: 29 Lis 2009
Jeśli tak się bawimy to powinno być dokładnie Pentax KA. Jeszcze jedna fotka od strony bagnetu:
http://Nie linkujemy/mor0/Galeria/IMGP0848.JPG

szewczenkowa  Dołączył: 12 Sty 2009
Cytat
szewczenkowa, każdy z mocowaniem PENTAX ma pozycję A i styki.

sęk w tym, że już 4 sprzedawców powiedziało mi, że nie ma tej wersji, jeno wersję gołą. w tym także foto-tip. a nikt nie potwierdził, że ma to, czego szukam.

pomijam milczeniem fakt, że jeszcze nigdzie w żadnym sklepie czy aukcji nie widziałem zdjęcia takiego egzemplarza. i bądź tu mądry - są same zdjęcia od producenta a pudełek to już nikt nie otworzy sprawdzić. już zacząłem wątpić, czy wersja z pozycją A istnieje; chociażby optyczni mogli by sobie zadać ten dodatkowy wysiłek i conieco wspomnieć by rozwiać wątpliwości.

no ale przynajmniej na forum się ktoś zna:)[/quote]

[ Dodano: 2009-12-15, 20:29 ]
dziękuję hanos za ten link

hasos napisał/a:
http://www.foto-tip.pl/sklep/samyang_8_mm_f_3_5_aspherical_if_mc_fish_eye_do_aparatow_pentax-p-1360.html

Firmę znam, ale zauważ, że nawet na stronie foto-tipa nie ma ani słowa czy jpga, że wersja z A i stykami istnieje, ponadto dziś rano dostałem od nich maila, że takich nie ma.

Rozumiecie więc, skąd się moje zagubienie bierze...

[ Dodano: 2009-12-15, 21:08 ]
i jeszcze jak ktoś szuka odpowiedzi na pytanie - czym prostować fisheye.

mam służbowego photoshopa cs2, dokupiłem plugin "fisheye-hemi"

składa się z 3 osobnych pluginów:
1. circle (nie używać)
2. full frame (wykonuje zadanie w 100%, wszystkie linie są proste, ale obiekty w narożnikach, no... sami wiecie... rozciągają się nieco)
3. crop (prezentuje liberalno-naturalne podejście, sporo prostuje a i sporo krzywizn zostaje.)

pozwoliłem sobie ściągnąć i przerobić sampelki zapodane tu dzisiaj.

do ściągnięcia plik zip
http://www.vrajd.republika.pl/samyangtest.zip

są oryginalne pliki, pliki z literą f to plugin drugi a z literką d to plugin trzeci.
jak dla mnie to rewelka.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
szewczenkowa, kupiłem fisheye'a żeby zakrzywiać... prostować?! Nigdy w życiu!

[ Dodano: 2009-12-15, 21:56 ]
A oto i pozycja A na moim FishEye'u:

PS. Więc nie wiem skąd Twoje "zagubienie" szewczenkowa ;-)

szewczenkowa  Dołączył: 12 Sty 2009
Cytat
PS. Więc nie wiem skąd Twoje "zagubienie" szewczenkowa ;-)

a z tego, że każdy jak dotąd sprzedawca twierdzi, że nie ma tej wersji, albo nie wierzy że taka jest, albo nie sprawdził jaką ma, albo po prostu nie chce mu się. Często nawet pisząc, "że na tej aukcji do P." i że "real foto" a tam jak byk wersja do sony, przeklejony tekst i zdjęcia oficjalne. 'rence opadywujom'.

tylko na tym forum pokazano dowody na jego istnienie :mrgreen:

więc będę szukał dalej. zobaczymy co jabba jutro odpowie.

[ Dodano: 2009-12-15, 23:02 ]
Cytat
szewczenkowa, kupiłem fisheye'a żeby zakrzywiać... prostować?! Nigdy w życiu!

a bo co rusz ktoś pyta; w tym wątku też widziałem, że się to przewija, toć zapodałem moje eksperymenty

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Wersja A istnieje sam taką posiadam.
Foto-tip sugerowałem aby jasno o tym napisali ale ich chyba nie nudzi odpowiadanie 1000 razy na to samo pytanie..... :-)
Zdjęcia też nie są właściwe naszemu mocowaniu.
Jedyną nowością są dwa rodzaje mech. przesłony stara ze skokową zmianą (sprawdzona i działa) oraz nowość dla filmowców z płynną zmianą (brak zapadek problemy z ostrością u pierwszych kupujących).

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
Tak patrze na te sample... czy rzeczywiście na zdjęciu jest pokazane pełne 180 ??

Spoglądam jeszcze na :
Falcon 14 mm F/2,8 Aspherical IF ED MC
Tak się zastanawiam czy te f2,8 naprawde coś daje... i czy warto było by akurat to szkło kupić zamiast 8mm
??

Bez pośpiechu, czy jest pełne 180 stopni to nie sprawdzałem ale nie raz zrobiłem sobie zdjęcie butów przy okazji :-)
Gięcie też zależy od sposobu kadrowania i trzymania aparatu.
Czasem drobna zmiana kąta daje zupełnie inny od pierwotnego efekt na zdjęciu.
Fiszka jest dobra do HDR wewnątrz pomieszczeń i panoram 360 góra i dół.
Do robienia zdjęć ludziom raczej się nie nadaje :-) .
14 jako zamiennik Sigmy 10-20 będzie pewnie bardziej do niej zbliżona...
Wykonanie jest solidne jak na obiektyw za 800 zł.

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
Markus napisał/a:

Wykonanie jest solidne jak na obiektyw za 800 zł.

Czy aby zrobić obiektyw jasny trzeba naprawde aż tyle nakładu ? Czy koszty wyprodukowania są aż takie duże ? Widziałem obiektywy za kilka tysiecy złotych..
NIe dało by się zrobić jasnego obiektywu za 1000 zł ??

er_es  Dołączył: 26 Maj 2009
Koszty wyprodukowania to drobny ułamek całości. Musimy też zapłacić za Lexusy przedstawicieli handlowych.

k.kowalski  Dołączył: 20 Mar 2010
Pozwolę sobie odgrzać ten wątek, jako że mam dylemat Samyang 8mm vs Pentax 55-300. Obiektywy są diametralnie różne :D, ale fiszaj mnie trochę zainteresował, głownie za sprawą ceny (2000 zł nie wchodzi w grę). Problem polega na tym, że nie jestem w stanie wyrobić sobie na jego temat opinii. W internecie znalazłem pełno testów i wątków odnośnie tego obiektywu i bardzo się od siebie różnią. Dlatego pozwolę sobie zapytać wprost: czy kupować Samyanga 8mm [chodzi mi tylko o jakość zdjęć (czy po przeglądaniu zdjęcia na pełnym ekranie monitora będzie mydło) i awaryjność szkła].

Z góry dzięki za pomoc

Awaryjność znikoma mało się ludziom psuje i jeszcze nie widziałem żeby ktoś narzekał.
Ostrość na 3,5 słaba od 5,6 robi się znośna.
Większość i tak cykam na F 8.0 czy 11.
Moim zdaniem warto go kupić.
Leczy na pewien czas chęć zakupu Sigmy 10-20 czy czegoś podobnego... :-)

Samyang V-DSLR 8 mm F3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS
Cytat
Firma Samyang Optics odpowiadając na potrzeby filmowców, prezentuje kolejną generację - superszerokokątnego obiektywu Samyang Video-DSLR 8 mm F3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS przystosowanego do systemów Follow Focus.

http://www.optyczne.pl/33...sh-eye_CS_.html

Znalazłem też taką nowość. Nie wiem jaki jest jej koszt (na skapiec.pl podali, że taki sam co pierwotnej wersji, ale chyba im się coś pomyliło), ale ma mieć lepsze osiągi. Zastanawiam się czy taki obiektyw pasowałby do K20D i czy nie lepiej poczekać

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
k.kowalski, jest to optycznie ta sama konstrukcja co stary Samyang:
optyczne.pl napisał/a:
Samyang V-DSLR 8 mm F3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS oparty jest na tej samej konstrukcji optycznej, co cieszący się rosnącą popularnością i uznaniem wśród fotografów na całym świecie obiektyw Samyang 8 mm F3.5 Aspherical IF MC Fish-eye.

A nowa budowa może utrudniać korzystanie z niego przy normalnej fotografii.
Pozdrawiam

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
k.kowalski napisał/a:
Pozwolę sobie odgrzać ten wątek, jako że mam dylemat Samyang 8mm vs Pentax 55-300. Obiektywy są diametralnie różne :D, ale fiszaj mnie trochę zainteresował, głownie za sprawą ceny (2000 zł nie wchodzi w grę). Problem polega na tym, że nie jestem w stanie wyrobić sobie na jego temat opinii. W internecie znalazłem pełno testów i wątków odnośnie tego obiektywu i bardzo się od siebie różnią. Dlatego pozwolę sobie zapytać wprost: czy kupować Samyanga 8mm [chodzi mi tylko o jakość zdjęć (czy po przeglądaniu zdjęcia na pełnym ekranie monitora będzie mydło) i awaryjność szkła].

Z góry dzięki za pomoc

Ujmę to tak. W systemie Pentaxa miałem Samyanga 8 mm i tele FA 80-320 (całkiem niezły obiektyw). Po zmianie systemu nie miałem dylematu, czy kupować 8 mm, czy tele. Bez zastanowienia wziąłem fisha, bo to szkło powinno byc w każdej torbie. Chociażby dla tego, że uczy myślenia przy komponowaniu kadru. Poza tym zdjęcia są zupełnie inne, ciekawsze. A co do mydła na pełnej dziurze- Samyangiem nie robi się takich zdjęć, bo ciężko trafić z ostrością. Ustawia się pierścień na pół metra, przesłonę od 5,6 do 11 i jazda- wszystko ostre. Nawet sobie z kumplem żartujemy, ze ten obiektyw ma najszybszy AF z dostępnych szkieł. Więc żadnego mydła nie zobaczysz. Co do awaryjności- legendy o rozwalonych przesłonach, czy pierścieniach ostrzenia, które mają źle naniesiona skale odległości to zdecydowana przesada. Poza tym ciężko jest kupić nawet używanego Samyanga/Falcona, który już nie jest na gwarancji.

A tele nie kupuje, bo może jest fajne, ale średnio mi przydatne.

Właśnie liczyłem, że ktoś będzie kombinował w taki sposób :) Dzięki wielki za pomoc, będę zbierał się do kupna no chyba, że wypuszczą coś jeszcze... :D

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Odświeżam temat.

Orientuje się ktoś czy ta wersja różni się bardzo od tej nowej wersji UMC Fish-eye CS II ? Warto dopłacać prawie 100 zł czy różnicy praktycznie nie widać?

Stara wersja vs. nowa wersja

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Mam w tej chwili na canonie to szkiełko w nowej wersji, wcześniej na pentaksa miałem wersję pierwszą, ta mi się wydaje trochę jakby lepiej wykonana a odczepiany tulipan ułatwia mi "odkurzanie" przedniej soczewy. No i zakładam go czasem też na 5d bez tulipana, dzięki temu że da się go zdjąć mam mniej kadru do przycięcia.
Po za tym nie pamiętam ale czy do pierwszej wersji był dodawany woreczek na obiektyw? bo tutaj jest i to całkiem fajny.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
czy do pierwszej wersji był dodawany woreczek na obiektyw?

Tak.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Tak czy inaczej optycznie to pewnie to samo, na oficjalnej stronie nie piszą nawet czy powłoki poprawili, ale w sumie to szkiełko nigdy nie miało jakiś specjalnych problemów z flarami..
przedwczorajsze, centralnie w słońce.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Eldred, a powiedz, z jakim oporem chodzi pierścień ostrości? Tak jak w Samim 85/1.4, Sigmie 50/1.4 czy może jak w Tamku 17-50/2.8? Nie wiem czy masz porównanie do tych szkieł...

Skocz do: