alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jitt napisał/a:
_dla mnie_ sprawa jest jasna i nie ma sensu dyskusja

To po co sie udzielasz?

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
zapytany odpowiem - "...dyskusja o matówkach" wyrwałeś cytat z kontekstu
matówka nie jest przedmniotem sporu

:-B na uspokojenie i historia OT z dzisiaj
kupiona na allegro z wysyłką kurierem karta Nvidii pod PCI-E przyszła do nas po 2tygodniach ze złączem AGP i dostarczona paczką pocztową
sprawę udało się załatwić jednym telefonem i bez dyskusji na forum

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ok, sorki, rzeczywiscie wyrwalem :->

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Markus napisał/a:
Matb tochę przesadzasz z tym cudzym dziełem.

1. Nie Matb, tylko ja,
2. To nie jest kwestia widzimisię, tylko obowiązujących zasad,
3. To nie jest specyfikacja, tylko bardzo długi opis aparatu skopiowany ze strony sklepu internetowego, specyfikacja jest jego małym fragmentem
4. Najwyraźniej nie zajrzałeś na tę aukcję, skoro piszesz o jakiś "skopiowanych parametrach", proponuję to jednak zrobić, bo inaczej dyskusja jest bezprzedmiotowa.

Cała reszta dyskusji jest już niestety nie na temat. Co ma za związek z tematem, co ja czy ktoś by sobie pomyślał. Nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić, bo znamy za dużo szczegółów i już nigdy nie spojrzymy na tę aukcję okiem kupującego. Błąd w opisie jest oczywisty, kupujący ma oczywiste prawo wycofać się z transakcji. Przecież on nie chce już tego obiektywu - nie odniesie teraz żadnych korzyści, więc najwyraźniej naprawdę myślał, że obiektyw jest - logika.

Co ciekawe, siwyyy77 sam najpierw rozważałeś dokupienie kita (stówa jak nic), potem obniżenie ceny o 60zł, a teraz pienisz się o 50. Konsekwencja godna podziwu, naprawdę. Czyżbyś obawiał się, że następnym razem tak dobrej ceny już nie uzyskasz?

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
bEEf napisał/a:
Czyżbyś obawiał się, że następnym razem tak dobrej ceny już nie uzyskasz?

Jako, że lubię i cenię szczerość powiem tak... masz rację w tym co zacytowałem ;-)
Dlatego zaproponowałem umowne 50% ceny szkła ;-)

Wiesz, dopowiem jeszcze... kasa dla mnie to nie wszytko, i liczę się z tym, że na następnej aukcji będzie stówa, dwie nawet trzy mniej ;-) ale nie mam zamiaru płacić allegro dwukrotnej prowizji, ew jednej (obecnej)za przedmiot którego nie sprzedam za jego pośrednictwem ;-)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
matb napisał/a:
sprzedający nieudolnie przywłaszcza sobie prawa autorskie do cudzego dzieła.

Specyfikacja techniczna nie jest dziełem w rozumieniu ustawy o prawie autorskim :D W innym przypadku wszystkie portale piszące o nowym obiektywie 16-85mm (element specyfikacji) musiałyby płacić za wykorzystanie utworu.

Poza tym, żeby udowodnić plagiat, należy wskazać co jest oryginałem, a w polskim prawie obowiązuje jeszcze domniemanie niewinności.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
siwyyy77 napisał/a:
ale nie mam zamiaru płacić allegro dwukrotnej prowizji, ew jednej (obecnej)za przedmiot którego nie sprzedam za jego pośrednictwem

Rety... Przecież dostaniesz zwrot prowizji... Wystarczy, że kupujący potwierdzi, że nie doszło do sprzedaży...

romeoad napisał/a:
Poza tym, żeby udowodnić plagiat, należy wskazać co jest oryginałem, a w polskim prawie obowiązuje jeszcze domniemanie niewinności.

Tylko w sprawach karnych. W cywilnych niewinność musi udowodnić pozwany ;) W przypadku naruszeń praw autorskich już samo ustalenie stanu faktycznego jest imo sankcją bo żeby "organy" mogły to ustalić to zabierają np sprzęt który mógł być do tego użyty ;)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
izbkp napisał/a:
W cywilnych niewinność musi udowodnić pozwany

No nie tak jednoznacznie. Pozywam Cię, że pozyczyłem Ci 100 tys. zł. Udowodnij, że nie.. :-P

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Kosmo, Spodziewałem się takiej odpowiedzi ale myślałem, że pozwiesz mnie o to, że rzuciłem urok na Twoją kurę przez co ta zamiast jajek zaczęła znosić lustrzanki ;P

Skocz do: