piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
karmazyniello napisał/a:

dzwoniłem do serwisu i fakt, af będzie się tak zachowywał. mają teraz takich telefonów na pęczki. tylko dzisiaj parędziesiąt :shock:

to kicha ten nikon... dzisiaj fotografowałem przy chyba -12 stopniach.. bez problemu k200d :]

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
piotrek0001 przeczytałeś dalej ? http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=612313#612313

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
gezeb, a przeczytałeś dalej :?: :-P (skoro przywołujesz ten post)
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=612313#612313

A dokładnie to które dalej ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
gezeb, przecież podałem linka :-|

Nom tego co ja :-) Czyli sprostowanie tego co zacytował piotrek0001 .

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Przeczytałem wątek od A do Z i nasuwa mi się propozycja dla Nikona ;-) Może w instrukcji obsługi zrobili by diagram z wykazem Krajów i miesięcy w jakich aparat będzie działał poprawnie :lol: :lol: .Bo skoro jest np.dostępny w sklepie foto np.na Alasce,to albo wspomniany wcześniej diagram,albo na czas niskich temperatur powinni wycofywać ze sprzedaży ;-)
A odnośnie serwisu Nikona to nie wierzę żebyście nie wiedzieli jak działa w Polsce ;-)

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Dzisiaj rano (-15) 2 godzinny spacer przetrwały bez problemu 50D, D300 i K-20. Sigma 70-200/2.8 zapięta do pentaxa przestała ostrzyć, ale to ewidentnie wina tego szkła bo z innym puszka ostrzyła normalnie.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
no_name napisał/a:
2 godzinny spacer przetrwały bez problemu 50D, D300 i K-20

Ale chyba nie dźwigasz 3 puszek na zimowy spacer? :-P

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dziś około południa ponad 30min. spacer na mrozie około -10 przetrwały D700 + 85/1.8 oraz K-x z kitem. Żadnych problemów nie odnotowano.

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Zajrzalem z ciekawosci do exifa jednego ze zdjec robionych na mrozie (ok -4 stC) i w exifie stoi +15C - ciekawa roznica - widac sie w 15 minut aparat (K200D)nie zdarzyl schlodzic.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
no_name, ja sie dziwie ze ty przetrwales az dwie godz.
Puszka puszka ale ja to do 15 min na tym mrozie i uciekam ;)

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
elgreen napisał/a:
Zajrzalem z ciekawosci do exifa jednego ze zdjec robionych na mrozie (ok -4 stC) i w exifie stoi +15C - ciekawa roznica - widac sie w 15 minut aparat (K200D)nie zdarzyl schlodzic.

3 godziny na mrozie od -14 do -18 z K200d. Wg PhotoME temperatury w zakresie 10-15. 30 C cieplej! Nie wiem, co ten czujnik mierzy, może temp. procesora?

Z bateriami i działaniem aparatu żadnych problemów - 8 Eneloopów (w korpusie i gripie).

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Jak czytam o tych 30minutowych spacerach to się trzęsę. Jakoś nie wychodzi mi wzięcie poprawki na to, że ludzie mają jakieś buty zimowa, a nie biegają w trampkach, bo nie mają kiedy kupić butów, bo "piecz pierniki chłopaku", bo święta, bo... Brrr.
*puf*

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
jorge.martinez napisał/a:
no_name napisał/a:
2 godzinny spacer przetrwały bez problemu 50D, D300 i K-20

Ale chyba nie dźwigasz 3 puszek na zimowy spacer? :-P

Aż tak bardzo kolegów nie lubię żeby im puszki nosić 8-)

grabber napisał/a:

no_name, ja sie dziwie ze ty przetrwales az dwie godz.
Puszka puszka ale ja to do 15 min na tym mrozie i uciekam ;)

Widzisz, bo cała tajemnica tkwi w magicznych płynach rozgrzewających :mrgreen:

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Dzisiaj 1,5 godzinny spacer na -13 stopni. Canon EOS-1 (analog) + Canon 50 1,8 + Tokina 19-35, wszystko chodziło bezbłędnie natomiast EOS 40D po godzinie wyzionął ducha (bardzo szybko bateria padła), ale zanim to nastąpiło ostrzenie i cała reszta ok.

Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
Dzisiaj k200d z gripem + Tamron70-300 pół godziny na dworze przy -15 stopniach. Nic się nie stało chociaż zauważyłem, że AF szybciej kręci pierścieniem ostrości niż w normalnej temperaturze. :-)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Półtorej godziny na spacerze z K-7 w ręku ( temperatura aparatu: 2 stopnie C wg PhotoMe - akumulator nadal trzyma na maxa pomimo 400 fotek strzelonych dzień wcześniej i nie wykazuje oznak zużycia . Co ciekawe, w takich warunkach lekko "zamraża się" się ruch cyferek na górnym wyświetlaczu ( przeskakują dosyć leniwie) ;) No i DA 55-300 stawia większe opory przy zoomowaniu.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Wczoraj śmigałem z Nikonem D3000 plus kit na -15 i nic się nie działo. Może to taki felerny egzemplarz?

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Blesso napisał/a:
lekko "zamraża się" się ruch cyferek na górnym wyświetlaczu ( przeskakują dosyć leniwie)
normalka. Wszak to ciekłe kryształy.

Skocz do: