Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Choroba, szkoda że nie masz zapisane. Bo mi się podoba. (znaczy efekt wołania; tj. Ewczak też, ale ona już zajęta.. ;-) )

Ja notuję wszystko jak głupi, ale może się kiedyś przyda.. :-)

EDIT: czekaj, piszesz 1+50, więc wyglada na Rodinal, jedyne co to czas merdania trzeba by ustalić - masz jakieś swoje preferencje R09 1+50 dla 400@1600? Może sobie cosik przypomnisz?..

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
tmaxa 400@1600 w 1+50 robilem ostatnio cos jak 17min... z innymi filmami zrobilbym 18-19 tak na oko.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kosmo napisał/a:
masz jakieś swoje preferencje R09 1+50 dla 400@1600?

Hehe, gdzie indziej to by pewnie powiedzieli, że się nie da forsować w Rodinalu, że się toto nie nadaje do czułych filmów, że duże ziarno. iwogóle :-P

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
alkos napisał/a:
Od wczoraj znowu prowadze notatki co do wolania, bo juz mnie trafia z tymi kombinacjami

poszedlem za radą Ansela... robię nawet notatki z "powiększalnika" :-)

jeśli zaś chodzi o połączenia, to jakoś tak się złożyło, że w ramach oszczędności no i szukania efektu naprawdę starego filmu (nie ma to jak dorabiać sobie filozofię :evilsmile: ), wykorzystałem Fomapana (100 i 400). 100 wolalem w Rodinalu, 400 w Fomadonie. Rodinal wyszedl całkiem znośnie i efekt dał zadowalający (podobnie jak przy innej okazji wołałem IlfordPana 100), ale znowu Fomadon jakoś tak zadziałał, że mi się nie spodobało...
w najbliższym czasie będę testował Deltę 400 i Pan 400 . Albo w Rodinalu, albo w D76. Jeszcze zobaczę, co mi na film wejdzie :D.

a ci co gadaja to robili, czy tylko gadaja? :-P

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
alkos napisał/a:
Od wczoraj znowu prowadze notatki co do wolania, bo juz mnie trafia z tymi kombinacjami.

a jednak posłuchałeś mnie :-)

:-P

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
No nie wiem, ale nie nie zdziwiłbym się, gdyby to drugie było prawdą. :-P

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Moje próby z rodinalem zakończyły się po dwóch rolkach Fomapana 400, gdyż wtedy zupełnie nie odpowiadał mi efekt. Teraz mocno się zastanawiam nad przesiadką, choćby na parę rolek ;-)

a, to Sylwii, mojej żony :-D

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
karmazyniello napisał/a:
a, to Sylwii, mojej żony

niesamowite, zairno świetnie się wpasowało!

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
karmazyniello zdjęcie Twojej żony już widziałem, ale Twoje widzę 1-szy raz :-D

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
karmazyniello napisał/a:
Moje próby z rodinalem zakończyły się po dwóch rolkach Fomapana 400, gdyż wtedy zupełnie nie odpowiadał mi efekt. Teraz mocno się zastanawiam nad przesiadką, choćby na parę rolek ;-)

Mimo wszystko zachęcam: Foma 400@400 + Hydrofen 1+1/9 min. Mnie się podoba.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Coś takiego mi się nawinęło. http://www.filmdev.org/film_brand/show/7 Jako poglądowa informacja na temat zestawienia film -wywoływacz jest wygodne, aczkolwiek informacji jest ciut mało co do procesu wywołania, a skanowanie też swój wpływ ma. Ale ponieważ wcześniej tego linku nie widziałem, więc podaję.

No wlasnie - nic na temat procesu pozytywowego. Nie da sie wyciagnac zupelnie zadnych wnioskow oprocz tego, ze dziala.

Co to znaczy "najlepsza kombinacja"? Najlepsza pod jakim względem? Może się zdarzyć tak, że film "X" z A-49 da najmniejsze ziarno, ale "położy" ostrość konturów. Z kolei Rodinal pięknie wyciągnie tony, ale "położy" ziarnistość. Xtol da ładne ziarno i ostrość, ale za duże kontrasty. To wszystko przykłady - może być inna kombinacja "za" i "przeciw". Ten sam film można wołać w różnych wywoływaczach w celu uzyskania zupełnie odmiennych efektów - jak komu pasuje. Podobno Kodaki TMX i TMY nie lubią się z Rodinalem. Wierzę na słowo i nie próbuję tej kombinacji. Sam już wiem, że inną taką nieodpowiednią (dla mnie) kombinacją jest Rollei Retro 400s i Xtol. Za to ten sam film, pomimo większego ziarna pięknie (dla mnie) współpracuje z Rodinalem. Chociaż w niektórych sytuacjach na pewno zapragnę wywołać go w Xtolu dla efektu, który sobie obmyślę. Na to nie ma reguły. Ważne by wiedzieć jak co w czym wychodzi, jaki daje efekt i świadomie to wykorzystywać.
Przykład: Polypan wywołany w xtolu i D-76 daje efekt rozświetlenia bieli. Tak samo działa w Rodinalu 1:25 i 1:50 z poruszaniem 10 s co minutę. Ale ten sam Polypan wywołany w Rodinalu 1:100 bez poruszania już nie daje tego rozświetlenia (albo niezauważalne). Z kolei Foma 400 z D-76 jest jakaś mydlana, jakby nieostra, ziarno jak paprochy. Wystarczy ją wrzucić w Hydrofen 1:1, a nawet fachowiec nie odróżni jej od APX 400. Co kto lubi.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
technik219 napisał/a:

Przykład: Polypan wywołany w xtolu i D-76 daje efekt rozświetlenia bieli. Tak samo działa w Rodinalu 1:25 i 1:50 z poruszaniem 10 s co minutę. Ale ten sam Polypan wywołany w Rodinalu 1:100 bez poruszania już nie daje tego rozświetlenia (albo niezauważalne)

Polypan zawsze tak samo roztacza aurę w około bieli z powodu braku warstwy przeciwodblaskowej. Rodzaj wywołania zmienia tylko kontrast, dlatego teoretycznie przy 1:100 jest lepiej.. ale jak się doprowadzi odbitkę do podobnego stanu to nie ma zmiłuj, leika glow jak się patrzy ;-)

guerilla napisał/a:
Polypan zawsze tak samo roztacza aurę w około bieli z powodu braku warstwy przeciwodblaskowej. Rodzaj wywołania zmienia tylko kontrast, dlatego teoretycznie przy 1:100 jest lepiej..

zapominasz o wpływie efektu brzegowego :-P Różnica jest widoczna gołym okiem.

technik219 napisał/a:
zapominasz o wpływie efektu brzegowego

Pokaz mi efekt brzegowy :-P

A wywołaj sobie film w Rodinalu 1:100 bez poruszania to sam zobaczysz :-P

Widzialem raz jakies plamy. Klasycznego efektu brzegowego nigdy.

Skocz do: