mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
K-7 + Sigma EX DC 30/1.4
Witam,

pożyczyłem sobie ostatnio od znajomego Sigmę 30/1.4 aby przekonać się przed zakupem ile warte jest to szkło.
Jeżeli szkło trafi, to jest naprawdę ostre nawet na 1.4, no właśnie, jeżeli trafi...
Próbowałem wszelakich korekt focusa z poziomu body, jak trafia w jednym świetle to w innym już nie, jak trafia w odległości 1m to na 3m już pudło, itd.
Zauważyłem jednak, że jak zmienię minimalnie odległość przedmiotu i ponownie przycisnę przycisk migawki to body potwierdza ostrość bez ruchu obiektywem. Odległość zmiany jest nieduża, ale na tyle duża, że wypada z GO.
Zastanawiam się teraz, czy aby z moim body wszystko w porządku skoro nie reaguję na zmianę odległości ponownym doostrzeniem.
Czy te sigmy tak mają, czy mam jakiś pechowy egzemplarz?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
mac_27, to jeden z powodów mojej zmiany systemu, brak jasnego standardu Pentaksa i brak stałej celności Sigmy pomimo ciągłych korekcji. Ale np. ustawiona pod światło dzienne będzie w nim trafiać ładnie.
No i fakt Af potwierdza nawet pomimo zmian ostrości, może to kwestia tego że np. canon ma specjalny czulszy punkt centralny af aktywujący sie przy szkłach 2.8 i jaśniejszych a Pentax najwyraźniej nie, i w/z/w z tym trudniej mu idealnie trafić w jasnymi szkłami, to by tłumaczyło też dlaczego Pentax produkuje tylko dwa szkła z 1.4 (a może już tylko jedno?)

Eldred, a nie miałeś przypadkiem wrażenia, że AF szczególnie gubił się, gdy próbowałeś ustawić ostrość na oku fotografowanej osoby, gdy było one w cieniu?
cóż będę musiał się jakoś nauczyć z tym żyć, chociaż pozostałe parametry tego szkiełka bardzo mi pasują.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Miałem 30/1.4 i pudłowała straszliwie, nawet po kalibracji w serwisie. Sprzedałem po dwóch miesiącach.

P.S.
Eldred napisał/a:
mac_27, to jeden z powodów mojej zmiany systemu, brak jasnego standardu Pentaksa

Mijasz się z prawdą Eldred. Pentax ma szkła typu FA 35/2, czy FA 31/1.8. O innych obiektywach które dałoby się podciagnąć pod standard nie będę wspominał.

Zresztą mijasz się po dwakroć. Zmieniłeś system, bo brakowało ci budżetowej 85mm z AF oraz celnego AF w puszce. Ja pamiętam twoje wynurzenia, a ty o nich zapomniałeś? :-P

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Dziwne. Mnie Sigma 30 trafia bezbłędnie z K200 w każdym świetle. Z DS-em też trafiała.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dadowa sigma z DL-em też trafiała :-D

Dada napisał/a:
Dziwne. Mnie Sigma 30 trafia bezbłędnie z K200 w każdym świetle. Z DS-em też trafiała.

Może my nie potrafimy tak dobrze przycelować...
:mrgreen:

Cytat
Zresztą mijasz się po dwakroć. Zmieniłeś system, bo brakowało ci budżetowej 85mm z AF oraz celnego AF w puszce. Ja pamiętam twoje wynurzenia, a ty o nich zapomniałeś? :-P

Między innymi ze względu na obawę przed obrazą Twoich uczuć nie pisałem o wszystkich powodach. A f2 i f1.8 to nie to samo co 1.4.

Eldred napisał/a:
A f2 i f1.8 to nie to samo co 1.4.

Rili? :-P
Problem w czym innym - jeśli przyjąć twoją logikę, trzeba uznać szkło z jasnością f1.8 lub f2 za ciemne. A to już zakrawa na drwinę ze zdrowego rozsądku.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Dobra Benek, dajmy już spokój. Zmienił, to zmienił. Napisał, że to jeden (ale nie główny) z powodów dla którego zmienił. To nie jest wątek o atakowaniu Eldreda innowiercy ;-) Niech każdy kto ma lub miał to szkło ma szansę się wypowiedzieć.

Moja logika jest taka, że crop trochę zmienia właściwości takiego f2.

Chciałem odpowiednik ~50mm z f1.8, tylko sigma coś takiego zaprezentowała i to z niezbyt ładnym bokehem.

p.s.
Benek, stary, ja naprawdę nie chcę się z tobą kłócić, nie reaguj tak ostro na to co piszę, bo nie piszę tego wszystkiego z jakimś świętym przekonaniem czy oburzeniem, jakiś rok temu pewnie podobnie bym reagował na kogoś kto się tak wypowiada na tym forum, dlatego staram się hamować ale też rozumiem ciebie, peace :-) :-B :-B

p.s.2 Canon nie ma takich pięknych szkieł jak Limitedy i nigdy nie będzie miał (prawdopodobnie), po prostu każdemu w/g potrzeb.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ehhh sigma produkuje fajne i ciekawe szkła.Niestety ich "użytkowość" jest mocno ograniczona wybrykami AF.

Aha dodam jeszcze, że SIGMA 30/1.4 jest świetnym szkłem, i te nietrafienia najbardziej mnie wkurzały w okresie jesienno-zimowym, kiedy było mało światła a jak już było to bardzo zmienne i mieszane. Po za tym miałem bardzo ostry egz. (teraz go ma DSK i potwierdza). Przestrzegam jednak przed braniem szkła w ciemno, jeśli ktoś ma możliwość radzę wybrać sobie najlepiej ostrzący (bez bf-ff) i najostrzejszy egzemplarz jaki można dostać. Nie żeby była szansa na trafienie jakiegoś bardzo złego ale można trafić na taką perełkę jaką ja miałem, ostrość na poziomie falcona 85/1.4 na pełnej (czyli super).

Ale fakt, brzegi miała gorsze co i tak mi nie przeszkadzało w używaniu czasem tego szkiełka jako pejzażowego. (nawet mi się ostał filtr połówkowy na nie ;-) )

[ Dodano: 2009-12-22, 09:15 ]
Fafniak, własnie, ale nie jest aż tak źle, tyle że czasem potrafią mocno wkurzyć.

Wczoraj podpiąłem s30/1.4 pod 5d, winietka rodem z LOMO, ale plastyka ładna, rozmycie ładniejsze niż na aps-c (wiem wiem nie powinienem tego pisać, ale po prostu tak jest), mogę coś wrzucić popołudniu ;-)

Cytat
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
popieram, klikam codziennie w pracy (strona startowa) i wrzucam do stopki :-)

Eldred,

ta sigma którą użytkuję teraz jest też naprawdę ostra na F1.4, w każdym razie dużo bardziej niż FA 50/1.4. Problem jednak, że trafianie w punkt to dosyć loteryjna sprawa.
Nie wiem już sam czy to wina bardziej body czy szkła.
A jak wygląda ostrzenie z FA35/2 czy 31 ltd? Czy trafia 100% w punkt?

Dodam jeszcze, że z ostrością rzadko myli się, gdy fotografuję płaską scenę, w miarę równomiernie oświetloną. Gdy natomiast część sceny przed GO ma inne kontrasty niż część sceny w GO lub za GO, wówczas ustawianie ostrości najczęściej głupieje.

Może to wina bardzo dużego centralnego czujnika AF. Ze względu na jego wielkość trudno mieć pewność na co on ostrzy i przy bardzo małej głębi ostrości może to sprawiać wrażenie nietrafiania.

plwk, też tak sobie pomyślałem i dlatego robiłem też próby na bocznych czujnikach, efekt podobny niestety.
Jak sobie porobiłem testy na bateryjkach czy tablicy testowej wtedy trafia w 90% poprawnie.
Chyba najgorsze efekty są na nierównomiernie oświetlonej twarzy.

mac_27 napisał/a:
Chyba najgorsze efekty są na nierównomiernie oświetlonej twarzy.

Ostrzy tam gdzie znajdzie największy kontrast.

[ Dodano: 2009-12-22, 10:35 ]
Cytat
Jak sobie porobiłem testy na bateryjkach czy tablicy testowej wtedy trafia w 90% poprawnie.

Ma wyraźnie zdefiniowane kontrastowe przejścia.

plwk, dokładnie tak jest i to niezależnie od systemu, w Canonie mam baaardzo małą głębię na 85/1.8 i 50/1.4 i też muszę bardzo uważać na co ostrzę i czy nie ma obok czegoś co mogło by zmylić czujnik, nie ma łatwo przy tak małej GO,
Do tego nawet jeśli ostrzy w punkt to łatwo się pomylić, bo nawet najmniejszy ruch fotografa czy obiektu fotografowanego może zmienić położenie GO, ja działam tak, że wciskam spust od razu do końca, i zdjęcie jest robione od razu po ustawieniu ostrości, tak samo robiłem z k20d i to bardzo pomagało.

nic, pozostaje się przyzwyczaić, ale czasami szkoda, że najlepsze zdjęcie jest zepsute przez nietrafioną ostrość.
W K100D mam matówkę z klinem i strasznie pomaga mi przy pracy z Samyangiem.
Zakupię sobie jeszcze K7 i przynajmniej będę widział przed zrobieniem zdjęcia jakiego efektu mogę się spodziewać.
Ta sigma ma być do kupienia za niecały 1000zł, wiec chyba jednak się na nią skuszę.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Cytat
Zakupię sobie jeszcze K7 i przynajmniej będę widział przed zrobieniem zdjęcia jakiego efektu mogę się spodziewać.

:?:

Skocz do: