Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
mac_27, za taką cenę to bierz i się nie zastanawiaj, nawet jeśli musiałbyś ją na k7 kalibrować.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mac_27 napisał/a:
Zakupię sobie jeszcze K7

Czy ja źle odczytuję Twoją stopkę?

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
szczypiorrr napisał/a:
Cytat
Zakupię sobie jeszcze K7 i przynajmniej będę widział przed zrobieniem zdjęcia jakiego efektu mogę się spodziewać.

:?:

miało być jeszcze "matówkę do" K7 już mam :mrgreen:

Eldred popatrzę jeszcze jak zachowuje się w dziennym świetle.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
szczypiorrr, chyba o matówkę chodziło, bo przecież k-7 w podpisie ;-)

tak, tak, właśnie matówkę miałem na myśli

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Eldred napisał/a:
Aha dodam jeszcze, że SIGMA 30/1.4 jest świetnym szkłem, i te nietrafienia najbardziej mnie wkurzały w okresie jesienno-zimowym, kiedy było mało światła a jak już było to bardzo zmienne i mieszane. Po za tym miałem bardzo ostry egz. (teraz go ma DSK i potwierdza).

Ostrość : SIGMA w porównaniu do Pentax DA*55/1.4 jest hm... słabsza (sporo). W porównaniu do FA35/2 Michowego jest kiepska (naprawdę). Jasność to nie wszystko.
Właśnie odesłałem Sigmę 30/1.4 Dominikowi. Jakość wykonania - niezła. Natomiast AF z K7 dawał radę (ale powolność ostrzenia w porównaniu do FA35/2 jest bardzo widoczna).
Za kwotę 1800,00 zł uważam jednak, że jest to bardzo dobre, jasne szkło. Nie wiem jak na innych korpusach, ale na K7 AF działał całkiem rozsądnie. Bokeh całkiem przyzwoity. Ostrość w środku kadru - niezła, ale gorsza IMO od tego co daje FA35/2. Na brzegach natomiast niestety dość słabiutko. Natomiast gdybym miał osobiście porównać do FA31/1.8 czy też FA35/2 to wolałbym właśnie je. FA35/2 za szybkość, rendering kolorów i bokeh. FA31 dodatkowo za wykonanie i jakość. Zaletą SIGMY jest cena. Lepsza 30/1.4 Sigmy w bardzo dobrej cenie niż nic.
Ogólnie jako totalnym amator i nie znawca - mogę polecić ale z uwagami jak powyżej. ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
MacRayers, potwierdzam przemyślenia, FA35/2 był lepszy na brzegach, chociaż co do centrum to już bym mógł dyskutować.

Źle podpisałeś cytat ;-) , ja to pisałem.

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
MacRayers napisał/a:
W porównaniu do FA35/2 Michowego jest kiepska (naprawdę)

Po pierwsze: pewnie trafiles na kiepski egzemplarz.
Po drugie: sigma ma f1.4, a pentax f2,
Po trzecie : sigma kosztuje 1800zł, a o wiele gorzej wykonany, ciemniejszy pentax 3800 zł. Smiech na sali.

porównuj kundla z kundlem
http://www.cyfrowe.pl/apa...35-mm-f/20.html - 1760zł

to 3800 za Pentaxa, to też oczywiście najwyższa cena ze skąpca za ten obiektyw

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
studentmibm, FA35 zanim został wycofany kosztował tyle co obecnie jego klon Schneider-K.. 1800zł.

No, ale jak zwykle musiałeś podgryźć po swojemu. I jak zwykle niecelnie :-P

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
matth, a co to za argument? Sigma przed kryzysem kosztowała ok 1100. Jakbym patrzył na to co bylo kiedys to wiesz ;)

opiszon napisał/a:
porównuj kundla z kundlem

a co to za roznica czy kundel czy inny pies? Obiektyw to obiektyw.

studentmibm napisał/a:
a co to za roznica czy kundel czy inny pies? Obiektyw to obiektyw.

żadna oczywiście

dlatego dla mnie różnica to 1760zł (Samsung) vs 1800zł (Sigma)

za 3000zł sklepy oferują obiektyw wycofany z produkcji (Pentax FA 35mm f/2.0)

tak czy inaczej cena 1760 za ten obiektyw to cena lekko niestosowna.
Kupując stałkę oczekuję raczej światła na poziomie 1.4 - 1.8. Jedna działka światła więcej w stosunku to zoomów, które posiadam średnio mnie przekonuje. Gdyby kosztował 760zł to może tak...

P.S.
Znalazłem jeszcze inne super zastosowanie Sigmy 30/1.4 - filmy kręcone we wnętrzach.
Świetnie światło, mała GO, w miarę szeroki kadr

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
mac_27 napisał/a:
Kupując stałkę oczekuję raczej światła na poziomie 1.4 - 1.8.

no to ladne oczekiwania :lol: 30-35mm w ZADNYM systemie nie znajdziesz obiektywu o f1,4 za 1700 nie mowie tu o nikorze za 700zl z 1,8 ale jesli zobaczysz miedzy 1,8 a 2 roznice to stawiam ci karton piwa

dzis juz f2 to juz ciemne szklo dla ludzi...a prawda jest taka ze skoro mowimy o amatorskim fotografowaniu to ustalmy 90% korzysta z rynku wtornego..i tu pentax kosztuje 1200zl sigma troszke drozsza po co wypisywac ceny ze skapca, to cos udowadnia?

a skoro szukasz szkla o 1,4 to narazie masz tylko sigme (wszystkie systemy do 1700zl) oraz pozniej za klika miesiecy pewnie samyang

PS. porownaj stalke do zooma na pelnym...

bobek, nie mówię, że 1.4 ma być za 1700 zł, ale w cenie do 3000 powinno być coś z takim światłem i z bezkompromisową jakością. Cena limiteda 31 jest raczej zaporowa.
a 1700 kosztuje canon 28/1.8 z USMem w dodatku.

F/2 to w cale nie ciemne szkło, ale skoro ma się już zoomy ze stałym światłem 2.8 to jednak chciałoby się coś jaśniejszego więcej niż tylko o 1 działkę.

Nie oto jednak tutaj chodzi.
Największy problem to fakt, że jak już się trafi na szkło, w którym światło, kąt widzenia, cena pasuje, to nie można polegać na AF - to mnie najbardziej boli.

za sprowadzenie sobie 31/1,8 z usa zmiescisz sie w 3000zl dolkadnie z przesylka niecale 1100$ (B&H)

PS. fotografia to narkotyk, wciaga czlowieka i jego pieniadze...

bobek napisał/a:
za sprowadzenie sobie 31/1,8 z usa zmiescisz sie w 3000zl dolkadnie z przesylka niecale 1100$

myślałem o tym.
A cło i VAT?

napiszesz notke do nich zeby napisali wartosc 10$ albo cosik jakos ktos juz kombinowal z tym na forum chyba, moze ktos sie odezwie, zawsze cos sie wykombinuje...nawet z forum ktos w usa jest moze pomoze ;-)

bobek, no ostatnio takie rzeczy z towarami z USA nie przechodzą :-) (ostatnie 2 paczki z USA miałem oclone)

jak od polskiej ceny odejmie się jeszcze cashback to chyba nie wyjdzie dużo drożej niż zakup w USA + cło + VAT.
Niemniej jednak to i tak stanowczo zbyt wiele.

Skocz do: