Ex3  Dołączył: 27 Sie 2009
Jak chcesz się nauczyć malowania to ja Ci najbardziej będę polecał farby akrylowe. Są tanie (dostępne w każdym empiku i sklepie art ), dobrze się mieszają, nie śmierdzą, pędzle myjesz wodą a jak zaschną to acetonem (zmywaczem do paznokci może być). Można nimi malować kryjąco jak olejnymi albo bardzo delikatnie jak akwarelkami. Co do papieru to możesz dosłownie na wszystkim co z papieru/kartonu. Dobrze jest sobie najpierw zagruntować taki papier np. cały pomalować na biało. Lepiej przyjmuje wtedy wodę i nie marszczy się.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Cytat
I co dalej?

I co dalej?
Umrzeć i sprzedać pośmiernie za miliony dolarów. :evilsmile:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Tak, takie rady na początek, dzięki którym naprawdę można uczynić malowanie przyjemnym, to:
1. na podkład używać grubszego papieru / kartonu / tektury.
2. przed malowaniem zagruntować go wałkiem, zwyczajną białą ścienną farbą emulsyjną (podkład nie będzie chłonął wody i się marszczył)
3. zaopatrzyć się w paletę, mieszać farby na palecie, a nie na obrazie – nie będzie się to na obrazie wszystko mazało, ułatwia to też podejmowanie decyzji nt. kolorów.
4. kupić farby wodne (tempery, akryle, plakatówki), w porządnych, sporych tubach. Nakładać nie rozcieńczając, wczuwając się masę, gęstość tych farb. Polecam akryle Daler-Rowney System 3 – akceptowalne cenowo, naprawdę dobrej jakości, dobre kolory.

5. kupić porządne pędzle, niech mają konkretną grubość, mogą być płaskie bądź okrągłe. Ja lubię płaskie. Z długim, drewnianym trzonkiem. Plastikowe pędzeleczki z zestawu akwarelek są nieakceptowalne!!!

6. kupić szpachelkę – tym też można malować, świetnie nakłada się farbę na większe powierzchnie i daje ogromną satysfakcję w zabawie fakturą/strukturą farby.

7. w trakcie malowania mieć pod ręką sporą bawełnianą szmatkę do dokładnego wycierania wody z pędzla po opłukaniu i pozbywania się zeń poprzedniego koloru.

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008

kup osiem puszek farby i paczke fajek.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
kapsel, :lol:
*puf*

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Zerknijcie na tę stronkę:
http://www.ramonaspainting.com/

Słonica maluje, to dopiero jest zabawa!

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
http://www.reuters.com/news/video?videoId=1284
w temacie malowania <ehm>że tak powiem<ehm> trąbą

wyobraziłem sobie tego pana co czyta w telezakupach mango jak czyta "Słonica maluje, to dopiero jest zabawa".

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Samp napisał/a:
Zerknijcie na tę stronkę:
http://www.ramonaspainting.com/

Słonica maluje, to dopiero jest zabawa!

I efekty lepsze niż tego pana powyżej ;-)

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Witam, Wrzuciłem w nasza forumową "Szukaczkę" frazy odnoszące się do rysunku malarstwa itp itd, lecz nic konkretnego nie znalazłem, chciałbym zebrać informacje, doświadczenia i porady forumowiczów na tematy związane z malarstwem, rysunkiem oraz twórczością w formie manualnej.

Prosiłbym aby osoby mające jakieś doświadczenie wypowiedzieli się na tematy takie jak:
Czym rysować/malować?
Jak zacząć ?
Jak ćwiczyć ?
na co zwracać uwagę ?
Jaką literaturę pomocniczą np. poradnik wybrać ?

Także Pozdrawiam :-) ! :-B

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
TomaSzSz, a co chcesz rysować/malować? Martwą, widoczki, portrety, abstrakcje? Z wyobraźni, z natury?
Czym, to też zależy od Ciebie. Ołówki, kredki, farby różnego rodzaju + pędzle, szpachelki, palce, węgle, pastele, tusz + piórko. Możliwości jest wiele.
Jak zacząć nie wiem. Jak ćwiczyć? Rysować/malować jak najwięcej. :P
Mi zawsze powtarzają, że najważniejsza jest kompozycja. ;)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Stachu napisał/a:
Mi zawsze powtarzają, że najważniejsza jest kompozycja. ;)

Najwazniejsza jest eks/impresja. Kompozycja to tylko narzedzie ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A impresja to efekt. Wiadomo, że efekt jest najważniejszy, ale jakoś go trzeba osiągnąć. Ważna jest też tzw. kreska, ale jej się raczej nie da nauczyć. Brak talentu można ratować kompozycją, ale złą kompozycją można też talent zdominować.

[ Dodano: 2009-12-23, 13:47 ]
O ekspresji nic nie napiszę. Moje rysunki powstają bez zaangażowania emocjonalnego. :P

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
alkos napisał/a:
Najwazniejsza jest eks
Spróbuj powiedzieć to swojej obecnej.
*puf*

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
można też kupić kilka puszek "szpraju" i :

Skocz do: