radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
alkos napisał/a:
W sensie ze kiedy nie ma ziarna. Z ziarnem mozesz se ruszac do woli ;-)

Pewnie ci chodzi o obiekt w ruchu a nie o ruszone zdjecie (bo takie to w wiekszosci kupa).
I ze wyglada to jak na cyfrze..

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Alkosie - zgodnie z http://www.covingtoninnovations.com/xtol/ mogę potwierdzić, że wywoływałem Trixa i Tmaxa 10,5 minuty (lub krócej po skompensowaniu temperaturki)

Pytanie nie do końca związane: czy mogę wywoływać dwa różne negatywy w tym samym koreksie na raz, jeśli mają wywoływać się tyle samo? Bo tak se robię...

[ Dodano: 2009-11-27, 12:08 ]
radekone napisał/a:
Pewnie ci chodzi o obiekt w ruchu a nie o ruszone zdjecie (bo takie to w wiekszosci kupa).

Bezedura na resorach, nie generalizuj, ja non stop poruszam bo lubię :)

wojtekk napisał/a:

Bezedura na resorach, nie generalizuj, ja non stop poruszam bo lubię :)

Ruszone bo zle zrobione a nie bo ci sie to artystycznie widzi :-)

---

Cytat z linka dzerrego:
(...)Further, most of the failure reports seem to involve Kodak T-Max 100 film.

Czytalem na necie zwierzenia jakiegos typa ktory uczestniczyl w pre-testach tmaxa dawno temu i pisal, ze Kodak testowal go przede wszystkim z D76 wiec to chyba dobrana para.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
radekone napisał/a:

A jest jakas roznica?

Cytat
I ze wyglada to jak na cyfrze..

Ano :-P

wojtekk napisał/a:
Pytanie nie do końca związane: czy mogę wywoływać dwa różne negatywy w tym samym koreksie na raz, jeśli mają wywoływać się tyle samo? Bo tak se robię...

Tak.

alkos napisał/a:
Tak.

No to fajnie. Co wciąż nie tłumaczy mych doświadczeń z trix/tmax. Może mi się oko omskło. :D

wojtekk napisał/a:
Co wciąż nie tłumaczy mych doświadczeń z trix/tmax.

Chodzi wojtku o to, ze nawet producenci daja czasy dla roznych materialow nie dajace jednolitych wynikow, gammy, kontrastu i takich tam.

Zeby poznac material, trzeba miec:

doswiadczenie - 20 rolek co najmniej, wolanych w takich samych warunkach

albo:

porownanie - z poprzednim filmem. Jak opracujesz sobie w glowie jeden, nastepny zlapiesz duzo szybciej, po 3-5ciu.

alkos napisał/a:
doswiadczenie - 20 rolek co najmniej, wolanych w takich samych warunkach

Myślę, że Trixa wywołałem około 20 rolek i mniej więcej dwa razy tyle Tmaxa. Wiem, niedużo... Wydaje mi się, że wywołuję tez mniej więcej jednakowo, choć czasem znacznie różni się czas, bo woda mi wychodzi zazwyczaj około 24 stopni więc se skracam wg. ilfordowskich tabel.

A może mi się po prostu to wszystko wydaje, co też jest jak najbardziej możliwe.

wojtekk napisał/a:
A może mi się po prostu to wszystko wydaje, co też jest jak najbardziej możliwe.

Oh yes.

alkos napisał/a:
wojtekk napisał/a:

Tak.

A przez przypadek znalazlem w instrukcji od D76, z innymi moze byc analogicznie:

To extend the useful capacity of D-76 Developer diluted 1:1 - when processing two 36-exposure rolls in a 16-ounce tank (473 ml) - increase the recommended time by about 10 percent.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Wołał ktoś z Was tego Tmaxa400@1600 w XTOLu 1+2 albo 1+3?

Od biedy wezmę czasy z DT, ale zaczynam coraz mniej im ufać.

jorge.martinez napisał/a:

Wzialem ostatnio i niedowolalem! Wez czasy z Neopana 400 i na wszelki wypadek zrob w 1+2 (czytalem costam...)

alkos, dzięki, dzięki, spadłeś mi z kosmosu :-)

Wołał ktoś z Was tego Tmaxa400@1600 w XTOLu 1+2 albo 1+3?

Ja wołałem i działa ładnie. 1+2.

wojtekk napisał/a:
Ja wołałem i działa ładnie. 1+2.

Odbijales czy skanowales? Moze to mi sie cos rabnelo w procesie...

alkos napisał/a:
Odbijales czy skanowales? Moze to mi sie cos rabnelo w procesie...

Skanowalem. Odbijac to ja se moge, nerki moze. :)

Ja po dziwnych efektach (przewołanie) z HP5+ w XTOLu zacząłem zachodzić w głowę o co chodzi, no i zacząłem mierzyć temperaturę wywojki w czasie wołania (jakoś wcześniej na to nie wpadłem, wołam bowiem w temperaturze łazienkowe) no i odkryłem, że temperatura mi wzrasta o niemal stopień w porównaniu z temperaturą wyjściową. Powoduje to, że mam mętlik.

Chyba muszę zacząć lepiej kontrolować cały proces (od odmierzania, poprzez temperaturę, aż po kondycję chemii) bo mam wrażenie, że się cofam. XTOL mi płata figle. A może to ten Ilford?

Za dużo niewiadomych.

[ Dodano: 2009-12-24, 11:47 ]
wojtekk napisał/a:
Odbijac to ja se moge, nerki moze.

Nie czyń tego. W darkroomie to nerki lepiej filtrować, dobrym :-B

[ Dodano: 2009-12-24, 11:48 ]
Muszę zacząć trzymać temperaturę 20 st. Bo co wołanie, to inna temperatura, co utrudnia porównanie i ewentualne korekty.

Ja po dziwnych efektach (przewołanie) z HP5+ w XTOLu

Mam to samo, ale inni do tej pory nie potwierdzali moich spostrzezen...

http://www.apug.org/forum...-dev-times.html

Zwroc uwage jak bardzo czasy do HP5+ roznia sie od innych... mniej wiecej tak samo jak tmaxa400 tylko w druga strone ;-) Spróbuje jutro zrobic Hp5+@800 wg. czasow neo400 albo delty i zobacze co wyjdzie.

wojtekk napisał/a:
Skanowalem. Odbijac to ja se moge, nerki moze. :)

Eee, to nie miarodajne. Pod skanerem+PS cuda mozna wyciagac z niedowolanych negatywow.

Muszę zacząć trzymać temperaturę 20 st.

Ja robie tak:

1. ustalam temp. wolania pod temperature pokoju i koryguje wg. tabelki Ilforda / xtola.
2. jesli nie moge, bo chce wolac w wyzszej/nizszej a skoro temperatura wolania wzrasta/spada mniej wiecej rownmiernie, sprawdzam tmeperature w koreksie w polowie czasu wolania i koryguje odpowienio do niej czas. W sensie ze jesli na poczatku mamy 24st, a pod koniec spadnie do 22, prawidlowy czas powinien byc dla 23st, nie? :-)

alkos napisał/a:
Zwroc uwage jak bardzo czasy do HP5+ roznia sie od innych...

Różnią się do tego stopnia, że brakuje mi tebelki ilforda, gdybym 1600 chciał wołać w 1+3. Dlatego robię w rozcieńczeniu 1+2 :-)

Nie wykluczone, że efekt przewołania wzmaga się u mnie dlatego, że trafiły mi się bardzo silnie naświetlone klatki. Do tego robiąc zdjęcia MX-em dodawałem 1EV no i mi negatywy prawie czarne wyszły :-)

Ale oczywiście skaner i PS czynią cuda.

Paradoks jest tym większy, że wołając za jednym posiedzeniu parę HP5+ i perę Neopanów/Legacy pchanych na 1600 te pierwsze są corne jak wungiel, a te drugie mdławe nieco.

Ale ok, to wątek o Kodaku.

Mam dwie rolki naświetlone jak 1600. Może by tak je rozdzielić i wołać jedną z Neopanem, a drugą... Nie wiem z czym.

Paradoks jest tym większy, że wołając za jednym posiedzeniu parę HP5+ i perę Neopanów/Legacy pchanych na 1600 te pierwsze są corne jak wungiel, a te drugie mdławe nieco.

ale hp5 to na 400, a reszta 1600? No to norma.

alkos napisał/a:
Ja robie tak:

No, wczorajsze odkrycie sprawiło, że włączę do mojego postępowania punkt drugi.

Jeszcze tylko wcielę w życie błyskawiczne suszenie z wykorzystaniem izopropanolu i już nic nie będę zmieniać (choć zastanawiam się nad dedykowanym przerywaczem w miejsce octu, ale to chyba nie jest warte zachodu) w swym procesie wołania.

Skocz do: