gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
IMHO ważne jest też ziarno. Daje przyjemniejsze wrażenie w odbiorze.
Szybka zabawa w PSie.
1. Zdjęcie z cyfrówki

2. To samo zdjęcie - pociągnąłem krzywą za środek trochę w dół i dodałem ziarno (prawie jak superia 400 :mrgreen: )

3. To samo zdjęcie - wymieszałem kanały wg. zestawienia Thadeus - Agfapan 400 i dodałem ziarno

pozdrawiam
gilby

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Zdjęcia jak z kliszy.
Witam.

Czy istnieje jakiś program pozwalający na postproces symulujący błonę fotograficzną? Jeśli jest to czy ktoś może podrzucić jakieś linki? A może da się to osiągnąć w programie graficznym, ręcznie?

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
sprobuj photoscape

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Niektóre wywoływarki rawów mają predefiniowane ustawienia dla filmów. Są takie ustawienia wbudowane do Bibble Pro, są również presety do Lightrooma symulujące filmy analogowe.

Photoscape oferuje taką funkcję, ale jest tam tylko symulacja jednej kliszy. Zobaczę jeszcze co oferuje Bibble.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Ja widziałem takie filtry w Silkypix.

sever  Dołączył: 07 Maj 2008
nie wiem jakich konkretnie efektów oczekujesz,
ale Alien Skin ma fajny zestaw
Exposure

Asmod  Dołączył: 28 Sty 2008
Zestaw pluginów do PS-a SilverEfexPro i ColorEfexPro firmy NiK Software ma całkiem niezły zestaw takich filtrów. Nie licząc innych dodatkowych efektów.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007

MohawkCore  Dołączył: 26 Cze 2008
Imagenomic RealGrain http://www.imagenomic.com/rg.aspx

mi.in Velvia i Provia :)

Dzięki za odpowiedzi. Te pluginy do PSa są super, podobnie jak DXO. Wszystko niestety płatne, no ale pobawię się trialami i zobaczę, czy kręci mnie to, czy nie.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
W Gimpie też można. I to za darmo :)

Proponuję połączyć z poniższym wątkiem:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=25118

Ijon napisał/a:
W Gimpie też można. I to za darmo :)

W jaki sposób?

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Marcinicus,
Kytutr napisał/a:
Mam na dysku krzywe dla Gimpa symulujące Portrę, Provię, Velvię i crossa. Ściągnałęm je skądś, ale nie mogę sobie przypomnieć skąd. Pamiętam, że nie były obarczone jakimiś restrykcjami, więc wrzucam: http://w289.wrzuta.pl/sr/f/6OxKviSVnYt/gimp_curves

Trzeba ten plik rozpakować do katalogu .gimp-2.6/curves

Efekty, niestety, nie były szczególnie zachwycające. Używałem też darmowego programu Photoscape, ale ciągle nie mogę uzyskać DSLRem kolorów takich jak z floodowych slajdów :-(

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Marcinicus napisał/a:
Photoscape oferuje taką funkcję, ale jest tam tylko symulacja jednej kliszy.
??? przecież tam jest Portra, Provia, Velvia, Cross-process, Agfa, Cinema i coś tam jeszcze.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Marcinicus napisał/a:
Czy istnieje jakiś program pozwalający na postproces symulujący błonę fotograficzną?

bosz... co za czasy nastały... :-)
(a do mnie właśnie listonosz wniósł powiększalnik.. :-)

Cytat
bosz... co za czasy nastały... :-)
(a do mnie właśnie listonosz wniósł powiększalnik.. :-)

Eee...staroświecki jesteś ;-)

Cytat
przecież tam jest Portra, Provia, Velvia, Cross-process, Agfa, Cinema i coś tam jeszcze.

Ja tam znalazłem tylko filtr "Film effect" z ustawieniami "low, middle, high".

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Marcinicus, hmm sprawdź czy nie pominąłeś gdzieś wejścia w szczegółowe ustawienia tej funkcji, bo trzy poziomy tam ma każdy z tych "filmów".
Nie sprawdzę tego teraz o w pracy siedzę na linuksie ale w domu go odpalę i zrobię Ci obrazkowy tutorial, jeśli oczywiście wcześniej nie odkryjesz co i jak. ;-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Marcinicus napisał/a:
Eee...staroświecki jesteś

nie, tylko wolę autentyzm
nie znaczy, że w Gimpie nie operuję krzywymi, i takie tam..

[ Dodano: 2009-12-30, 11:07 ]
chodzi mi o to, że przysłowiowe 99% ludzi zachłystuje się przyciskiem "imituj ziarno" itp i nawet słabe zdjęcia "podrasowuje" w ten sposób..
ale jest pewnien odsetek artystów używających tego jako narzędzia a nie fajnego przycisku w fotoszopie, świadomie tworzacych w ten sposób i to tworzących wspaniałe rzeczy.. życzę Ci znaleźć się w tym 1%.. :-)

ale fakt, najpierw trzeba popróbować..

Eldred
No nie, nie znajdę, nie widzę tam tego, więc gdybyś to wyszperał, daj znać.

Kosmo
Cytat
życzę Ci znaleźć się w tym 1%.. :-)

No, ja myślę :-) Osobiście uważam tradycyjne metody obróbki za wspaniałe doświadczenie, głębsze niż podkręcenie suwaczka :-)

Skocz do: