joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
  bateria RICOH TLS 401
|Potrzeba mi baterie do ww aparatu Ciężko to dostać?
Może są jakieś zamienniki?
Wygląda ona dokładnie tak:

Varta V 625 PX (PX625) Battery
i takowy podpis znalazłem pod nią na jednej z zagramanicznych stron :-B

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Inaczej LR9. Typowa bateria do światłomierzy. Dostępna choćby tu : http://www.allegro.pl/ite..._alkaiczna.html

Dada napisał/a:
Inaczej LR9. Typowa bateria do światłomierzy. Dostępna choćby tu : http://www.allegro.pl/ite..._alkaiczna.html

dzięki wielkie :-B bałem się że jakieś kombinacje trzeba będzie robić
na jutro by się przydała myślisz można ją dostać w sklepach jakichś większych RTV czy u zegarmistrza ?

U zegarmistrza wątpię. Możesz spróbować. W większych sklepach RTV powinna bywać.

Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
Dada napisał/a:
U zegarmistrza wątpię. Możesz spróbować.

Można trafić u zegarmistrz, czasem się zdarza. We Wrocławiu u jednego taka bateria była za 15 zł, 150 m dalej kupiłem za 6,50 lub 7,50 i do tego jeszcze kilka min rozmowy na temat fotografii ponieważ przypomniałem mistrzowi jego dawne dzieje z analogowym Olimpusem ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dada napisał/a:
Inaczej LR9

Tylko jesli chodzi o wielkosc.

To dawno juz nie produkowana rtęciówka - tony juz o tym napisano, czym ja zastapic i z jakim skutkiem. Ze wzgledu na charakterystyke rozladowania, najlepszym zamiennikiem IMHO jest dopasowana kawalkiem "dopychacza" duża bateria do aparatów słuchowych, cynkowo-powietrzna, do dostania w aptekach - rozmiar #675.

alkos, będzie światłomierz żle wskazywał z ww powodu?

alkos napisał/a:
Tylko jesli chodzi o wielkosc.
No nie jest tak do końca. Wg norm międzynarodowych IEC oznaczenie LR dotyczy baterii alkalicznej. Numer zaś oznacza wymiar (wg tej samej normy rtęciowa, o której piszesz miała oznaczenie MR9). Zresztą całe życie baterie paluszki miały oznaczenie R6, a w wersji alkalicznej LR6, te cieńsze R03, albo alkaliczne LR03 i nigdy nic wspólnego z rtęcią nie miały. Ostatnio wraz z pełną amerykanizacją życia przyjęło się nazewnictwo wg standartów ASA i stąd jakieś baterie AA, albo AAA i tego typu wynalazki. Zaś do tego wszystkiego każdy producent baterii pastylkowych oznacza swoje baterie innym kodem i jest tylko wielki bałagan. Dla ułatwienia życia przy okazji podam wszystkie kody najpopularniejszych baterii pastylkowych ( srebrowych i alkalicznych) stosowanych w naszych pleśniakach.

IEC Spec. - SR44 - SR44 - LR44
Skład chemiczny -AgO - AgO - Alkal.

Bulova -228
Duracell - D357 - MS76 - PX76A
Eveready - 357 - EPX76 - A76
Kodak - KS76 - KA76 - KX625
Maxell -SR44W - SR44P - LR44P
Panasonic -SP357 - G13 - LR44
Rayovac - 357 - RS76 - LR44
Renata - 357
Seiko -SR44W
Timex -- J
Toshiba - SR44W - SR44 - LR44
Varta - V357 - V76PX - V13GA

Co do zastąpienia rtęciówki (o napięciu nominalnym 1,35 V) baterią cynkowo-powietrzną, jest to nieco dyskusyjne, jako że one dość szybko padają i charakterystyka rozładowania też nie jest taka dobra- tyle, że one mają napięcie niższe 1,4 V. Lepszą metodą jest zastosowanie baterii srebrowej (1,5 V) i włączenie w obwód zasilania diody Schottky'ego, która akurat ładnie obniża napięcie o 0,2 V i wszystko działa jak trzeba.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dada napisał/a:
Lepszą metodą jest zastosowanie baterii srebrowej (1,5 V) i włączenie w obwód zasilania diody Schottky'ego, która akurat ładnie obniża napięcie o 0,2 V i wszystko działa jak trzeba.

Owszem, to najlepsza opcja, ale dosc trudna. Srebrowe poza tym maja blizej 1,6V.

Dada napisał/a:
Co do zastąpienia rtęciówki (o napięciu nominalnym 1,35 V) baterią cynkowo-powietrzną, jest to nieco dyskusyjne, jako że one dość szybko padają i charakterystyka rozładowania też nie jest taka dobra- tyle, że one mają napięcie niższe 1,4 V.

Owszem, padaja dosc szybko, ale w dokladnie okreslonym momencie - do ktorego dzialaja w porzadku. Z doswiadczenia pisze. A charakterystyke maja podobna do rteciowek...

joker333 napisał/a:
alkos, będzie światłomierz żle wskazywał z ww powodu?

Na poczatku nie, potem coraz bardziej. Nie zauwazysz kiedy - w tym problem.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
The Small Battery Company

Troche na ten temat

Skocz do: