roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Mi jakoś te militaria nie podchodzą , ale mam trochę śmieci i jakoś bagnetu nigdy nie udało mi się pozyskać.

[ Dodano: 2009-10-28, 21:07 ]
W tym miesiącu coś się szykuje ;-) jakaś optyka ,właściciel stwierdził jak się dokopie w graciarni to mi "to" da.

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
Witam po przerwie.
Jakiś czas temu dostałem od wujka jakiś dziwny stary obiektyw (znaleziony w jego garażu :-D , walał się z miejsca na miejsce i w końcu wujek sobie o nim przypomniał jak jakiś czas wcześniej powiedziałem, żeby szukał foto-staroci dla mnie) ale dopiero teraz mnie natchnęło żeby się elektronicznie podzielić informacją z faktu jego posiadania.
•Obiektyw z gwintem ø45mm
•dookoła przedniej soczewki opis: HUGO MEYER & CO-GöRLITZ TELE-MEGOR NR.401373 (tak nawiasem do Görlitz z mojego miasta mam około 20-25km)
•na korpusie, przy pierścieniu przysłony znajdują się liczby: 5 10 15 20 z kropkami wskazującymi
•po przymknięciu przysłony daje piękne koło
•liczba listków przysłony: 14 (dwa dni się męczyłem żeby po czyszczeniu włożyć je na miejsce :evil: ... a może to był inny obiektyw.... nie, w tym nie wyciągałem bo nie mogłem rozebrać przysłony :lol: )
•całość wykonana z mosiądzu lub brązu (nie jestem specjalistą w rozpoznawaniu metali kolorowych ale mosiądz brzmi sensownie :mrgreen: ), jeszcze są resztki pięknej, super czarnej farby
Sprawdzałem co się stanie jak przyłożę go do mojego aparatu i....... nic a właściwie jeden wielkie, bardzo mocne mydło :mrgreen:
Tak się zacząłem zastanawiać czy nie jest on jakiegoś projektora..... ale czy w projektorze jest przysłona??
Dobra, koniec pisania czas na fotki średniej jakości :roll:

całość

przód

tył

Jak wiecie co to może być, to proszę o jakieś informacje.... dobrze by było wiedzieć co się ma :lol:

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Ja mam z dziadkowej Praktici 50/1.8 Meyer Optik Oreston, też z Görlitz ale już bardziej standardowo M42 bo i nowszy sporo zapewne.

No widzisz pawcio, ty możesz podaj jakieś parametry a ja nie wiem z czego to jest i jak się to je :-D

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008

coś się obrazek zablokował

Wygląda na obiektyw od mikroskopu.

Od mikroskopu :?: :-/ bo ja wiem...

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Albo jakiś okular od lunety?

pawcio napisał/a:
od lunety?

z przysłoną?

Jak się patrzy od strony gwintu to obraz jest pomniejszony, czysty, prosty bez żadnych zakrzywień, zniekształceń i nie jest odwrócony. Jak się spojrzy w standardowy obiektyw do aparatu to raczej tak nie jest.
Ciężka sprawa z tym szkiełkiem. Dość dziwaczne jest.... chyba, że jest częścią czegoś większego....
A może jest to szkło od jakiejś starej kamery :?:
Jak możecie to pogrzebcie gdzie się da :roll: bo mnie bardzo zaciekawił ten obiektyw. Może jakiś wasz dziadek się zajmował sprawami związanymi z optyką i ma jakąś wiedzę.
:-B dla ciekawskich poszukiwaczy :mrgreen:

Przypadkiem znalazłem coś podobnego.
Konstrukcyjnie podobne, obraz w środku taki sam.

Skocz do: