dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Cytat
Dlatego przestawiłem się na M i Tv.

czyli k-x zmusza do rozwoju umiejętności i wiedzy :)i tak trzymać

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
kwrom napisał/a:
Kiwak napisał/a:
przysłoną steruj, jak w Av
i k-x ustawia 1/15 do 1/30
Przecież napisałem
Cytat
to daj M, ustaw 1/180s, przysłoną steruj, jak w Av
. W M nic Ci Kiks nie ustawi.
kwrom napisał/a:
auto pic nie używam
Wiesz, nie bawiłem się Kiksem, ale szczerze wątpię, żeby w programie zielonym z podniesioną lampą przyjmował parametry ekspozycji jak dla AV, czy inne dziwolągi robił. Moja żona nie cierpi kombinować z aparatem, bierze kadychę, podnosi lampę, włącza zielone i wszystko jest ok. To samo z zewnętrzną lampą.
Tak czy tak, trzymaj się M.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
kwrom napisał/a:
Chciałbym aby czasy przy podniesionej włączonej lampie przy trybach Auto, Av,Sv,P nie były dłuższe niż np.1/60 (chyba że tego chcę).
A nie masz przypadkiem włączonego trybu "Slow speed sync" albo "trailing curtain sync"?

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
Gwiazdor napisał/a:
A nie masz przypadkiem włączonego trybu "Slow speed sync" albo "trailing curtain sync"?
nie nie mam nadmienię że w trybie M po włączeniu lampy i przyciśnięciu przycisku zielonego (P LINE) wraca ustawienia 1/15 do 1/30 (czyli taka jest wartość domyślna oprogramowania K-x).
Przestawiłem się ustawiam trybach M i Tv ręcznie czas krótsze(ale wolałbym czasy domyślne inne niż są).
arob pisał "Zauważyłem że robiąc lampą k-x często przepala czyli prześwietla mi twarze"
cytat z instrukcji że aparat "Ustawia czas migawki i wartość przysłony, aby
uzyskać właściwą ekspozycje zgodnie z linią programu (ustawienie domyślne)" + najsłabszy błysk(doświetlenie) = się lekkie przepalenie.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
kwrom napisał/a:
aby
uzyskać właściwą ekspozycje zgodnie z linią programu (ustawienie domyślne)" + najsłabszy błysk(doświetlenie) = się lekkie przepalenie.

to tak nie działa.

Skocz do: