morosa  Dołączył: 22 Paź 2006
[PS] Czy da się akcje z małego obrazka przenieść na duży?
Mam bardzo duże plik (koło 1GB) i praca na nim jest bardzo ciężka, dlatego też pomyślałem, że można byłoby pomniejszyć zdjęcie do 5%, zapisać jako kopie i nagrywać wszelkie akcje, by można było je przenieść do oryginału. Wszystko jest cacy do póki pracuję na całym zdjęciu, ale np. jak już chcę rozjaśnić jakiś konkretny element, to w oryginale nie zgadzają się proporcję położenia. Czy da się to jakoś zmienić?

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
400GB :?: :shock: :shock: :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
400 Gb to jakieś 50GB :-P

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
W ogóle to ciekawa sprawa – jak chcesz tworzyć akcje, które będą "rozjaśniały jakiś konkretny element"?

Dość interesująco kombinujesz. Możesz sobie zawsze wyciąć ten fragment pliku, który wymaga obróbki, a potem wkleić go sobie do starego pliku pełnowymiarowego.

W każdym razie bez problemu da się nagrać akcje dla pliku dowolnego rozmiaru i aplikować je na pliki o innych wymiarach.

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
opiszon napisał/a:
400 Gb to jakieś 50GB :-P

aaa, Wy tu o bitach, nie bajtach ;-)

morosa  Dołączył: 22 Paź 2006
Samp napisał/a:
Dość interesująco kombinujesz. Możesz sobie zawsze wyciąć ten fragment pliku, który wymaga obróbki, a potem wkleić go sobie do starego pliku pełnowymiarowego.
- chyba rozumiem o co Ci chodzi, jakkolwiek to i tak jest dość uciążliwe, w szczególności jak pewne elementy się nakładają (np. rozjaśniasz środek, a w któryś kolejnych etapach decydujesz się na przyciemnienie lewego boku z kawałkiem owego środka)

Samp napisał/a:
W każdym razie bez problemu da się nagrać akcje dla pliku dowolnego rozmiaru i aplikować je na pliki o innych wymiarach.
- no właśnie mi się nie udaje tak, aby zachować odpowiedni stosunek, tzn chodzi mi o to żeby rozjaśniając np. balonik na podglądowy zdjęciu i zrobić to samo w oryginale, a nie rozjaśniać małego piksela.

ps. błąd z rozmiarami poprawiony

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
morosa napisał/a:
chodzi mi o to żeby rozjaśniając np. balonik na podglądowy zdjęciu i zrobić to samo w oryginale, a nie rozjaśniać małego piksela.

morosa, no to nie ma takiej opcji. Z tego prostego powodu, że operujesz właśnie na pikselach, a nie na baloniku.

Niby skąd program miałby się domyślić, w jaki sposób operację retuszu obszaru – powiedzmy 50x50 px narzędziem np. 9x9 px – zastosować na zupełnie innym obszarze (z większą ilością pikseli, czyli danych) np. 1000x1000 px? Cudów nie ma, ręczne korekty trzeba robić... ręcznie.

Skocz do: