mardziu  Dołączył: 21 Sie 2009
[obiektyw] Problem z obiektywem Pentax F 28-80
Chciałbym podpytać znawców tematu:) Otóż problem jest taki: nie łapie mi autofokus na dalsze odległości (tzn. blokuje się mechanizm, słychać, że silnik AF pracuje, ale nie ustawia ostrości), z bliska ostrzy dobrze i szybko. Sprawdzałem na innych szkłach i wszystko OK. Używam K 10D. Może jakiś trybig się już wyrobił? Byłbym wdzięczny za podpowiedź, bo tej klasy obiektyw do naprawy serwisowej się nie nadaję. Ale chętnie bym przyjął jakieś namiary na jakiegoś zapaleńca serwisanta Pentaxa w Warszawie. Pozdrawiam:)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
A jak potrząsasz obiektywem to słychać, że coś tam w środku grzechocze? Wydaje mi się, że gdzieś na forum widziałem wątek o plastikowym zoomie, w którym ukruszył się jakiś element w środku i coś przy okazji blokował ale było to tak dawno, że nie pamiętam niestety co to był za wątek ani jakiego szkiełka dokładnie dotyczył :oops: . Kojarzy mi się, że chyba nie udało się tego naprawić :-/ .
Wątek z namiarami na dobre serwisy

Dzięki Piotrek za reakcję:)
Nic a nic nie grzechocze. Przejdę się do jednego z człowieka z listy, bo nie tyle zależy mi na obiektywie, ale ciekawość mnie zżera, co tam mogło nawalić.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
To dobry ostry obiektyw lekka beczka przy 28mm , spora aberracja chromatyczna . Jednak koloryt zdjęć niesamowity . Miałem ten sam problem . Wysłałem obiektyw do Rendaszki i zaśpiewał za remont 260zł . Zostawiłem mu go i kupiłem sprawny egzemplarz . Zanim kupiłem sprawny przez moje ręce przewinęło się ich ze sześć z defektami

Podobnie uważam. Za tą cenę i z tą jasnością oraz takim zakresem nie ma nic lepszego. Wczoraj na allegro taki sam poszedł za niecałe 130 PLN. Mam jescze F 35-70, zdecydowanie lepszy, ale brakuje mi tej dziesiątki z przodu i z tyłu. Nie wierzę w naprawę, bo usługi dziś drogie, ale przejdę się do jakiegoś znawcy, bo jestem ciekaw co tam się stało. A to samo ci się działo: obiektyw ustawia sie na nieskończoność do końca, ale nie ma ostrości i silnik AF dalej pracuje?

Pozdrawiam

Skocz do: