LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Kłopot z balansem bieli w Lightroom
Mam problem z poprawnym ustawieniem balansu bieli w LR 3 beta , nie działa ani automatyczne ustawienie balansu bieli (to jestem w stanie zrozumieć) ani ręcznie wskazanie fragmentu zdjęcia o białym kolorze.

Odpowiedni balans bieli udało mi się ustawić w PPL poprzez wskazanie białego fragmentu zdjęcia,

ale nie potrafiłem w tym programie skopiować ustawień balansu bieli i wkleić ich do reszty zdjęć, więc zdecydowałem się na użycie LR.

Mam prośbę do posiadaczy LR2: czy możecie sprawdzić czy w tej wersji programu da się ustawić taki balans bieli jak w PPL?
Przykładowy plik z którym mam te problemu znajduje się pod adresem:
http://ldevil.pentax.org.pl/K-7/WB/IMGP0448.pef
Co prawda miejsce w którym było robione te zdjęcie zalatwywało na niebiesko, ale chciałbym, żeby osoby na zdjęciach miały skórę w normalnym kolorze.

rafal_ski  Dołączył: 09 Maj 2009
Witaj,
ściągnąłem Twojego pefa i zaimportowałem go do LR3 beta, ustawienie manualnego balansu bieli na rękawie działa, przynajmniej u mnie. Uzyskałem zbliżony BB do Twojego z PPLa.
Pozdrowienia z Nowym Rokiem :-B

rafal_ski, a możesz podać wartości Temp i Tint jakie zaproponował LR?
Bo mi po wskazaniu rękawa pokazuje Temp: 50000, Tint:+95
Pozdrawiam noworocznie :-B

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
mi po wskazaniu rękawa pokazuje Temp: 50000, Tint:+95
LR3 beta. Tak samo, tint = +94. 50000 to maks, co można ustawić suwakiem.

Co to za światło było?

temp to jest max 50000 i bardziej już się nie da :evil:
tint: +136 a więc bardziej w róże, wszystko zależy w które miejsce rękawa się kliknie...
spróbuj pobawić się jeszcze suwakami z działki camera calibration

To były zwykłe jarzeniówki, tylko nie zwróciłem uwagi jak uzyskali taki dziki kolor - prawdopodobnie użyli jakiś kolorowych odbłyśników w lampach.

ciekawe jak wyglądałoby to zdjęcie w raw therapee, niestety nie mam możliwości sprawdzenia...

Wywołałem ten plik w RT, i wygląda on tak:
balans z rękawa:

balans z kamery (coś kłamie, bo w aparacie wyglądał ten plik inaczej):

no RT się nie popisał

[ Dodano: 2010-01-02, 18:54 ]
sprawdziłem trial CaptureOne, balans wyszedł lepiej niż LR3 ale gorzej niż PPL, wobec tego spróbuj sciągnąć triala SilkyPIX developer edition, powinna dać radę, działa przez 30 dni, więc zdjęcia wywołasz.

Może aktualna wersja RT działa lepiej, ale niestety wszystko nowsze niż 2.4 RC2 wywala się w kosmos przy próbie otwarcia zdjęcia.
Czy oni tam żadnych testów nie robią?

Aż ściągnąłem RT 2.4.1, przy czym w ogóle sobie nie radzi z Twoim zdjęciem. Uruchamia się (mam Windows 7), można zmienić balans bieli, ale to co się otrzymuje w przypadku automatu albo manualnego wybrania,to jest jeszcze gorsze od tego co pokazałeś ze swojego RT, no niestety czasem tak z darmowym softem jest, że jest dobry bo tani. Więc zostaje Tobie:
zabawa jedno zdjęcie po jednym w PPL
ściągnięcie DEMA SilkyPIX

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
50000 to maks, co można ustawić suwakiem.
W Silky do 90000.

A tak wyszło po wskazaniu pipetą na bluzkę.

No to trzeba będzie ściągnąć tego SilkyPIXa..
Dzięki za pomoc.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
RT sobie nie radzi bo jest oparte na dcraw nie wspierającym K7 , UFRaw z nowszym dcraw daje już lepszy efekt , nic więcej tylko pipeta na rękaw :

Skocz do: