marcinez  Dołączył: 26 Mar 2008
Dzięki za odpowiedź. To jest jakieś rozwiązanie. Chciałbym aby zdjęcia barwami jak najbardziej odpowiadały rzeczywistości.

grub  Dołączył: 22 Mar 2006
a ja nie mam "pentax"...?

davidxxx  Dołączył: 24 Mar 2008
Najnaturalniej oczywiście wyglądają fotki wołane w PPL, ale jak poszukasz w google to znajdziesz profile kolorów pentaxa do LR. Ja znalazłem kilka i wybrałem moim zdaniem najbardziej naturalny. Choć i tak dla purystów PPL będzie nie do pobicia :P

marcinez  Dołączył: 26 Mar 2008
Dzięki @davidxxx. To właśnie miałem na myśli. Dzięki podpowiedzi @jitt przeprowadziłem trochę testów i moim zdaniem PPL daje najbardziej zbliżone kolory do tych otrzymywanych bezpośrednio z puszki. W lightroom-ie najbardziej pasuje mi profil ACR 4.4, bo te teoretycznie profile standard adobe K10D lub standart camera są zbyt niebieskie lub zbyt zielone, ale wszystko to kwestia gustu :)

athomer  Dołączył: 26 Lip 2007
Wiem że ten temat już się przewijał przez forum ale zasadniczo nie było jasnej odpowiedzi. Mam problem z PEF z K200d w Silkypixie. Problem nazywa się kolokwialnie "plastelinowe ludki" - przy jakiejkolwiek próbie wyostrzania (zarówno ustawieniami Silkypixa jak i przy ustawieniach Unsharp Mask przy wołaniu do JPG) Silky "zjada" mi szczegóły. Obraz przy cropie 100% jest jak namalowany pędzlem, tracę strukturę np włosów, trawy itp. Testowałem bardzo wiele ustawień wystrzania. Mam nawet wrażenie że zupełnie nie wystrzając też czasami to zjawisko ma miejsce. Czy może mieć na to wpływ podciąganie kontrastów, krzywych itp? Macie jakiś patent wyostrzania RAW w Silkypixie? Ktoś ma podobny problem?

Zasadniczo mocno mnie już to irytuje, a Silkypix ogólnie najbardziej mi odpowiada od strony obsługi i nie chcę z niego rezygnować.

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
Odpowiedni temat na moje pytanie :)

Jak się obsługuje PPL? Właczylam sobie program, ukazaly mi sie takie trzy okna funkcyjne. Kliknęłam na file->open->wybralam PEFa i co? i nic... Ukazał mi sie tylko histogram, a zdjęcia niet. No nie mówcie, że mam wołać zdjęcie po omacku :mrgreen:

Coś się gdzieś włącza, żeby pokazał się podgląd wybranego pliku? Czy też chodzi o to, że Pefy były Samsungowe?

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
w menu "View" włączasz sobie odpowiednie okienka ;-)

dzieki :)

a moze mi ktoś organoleptycznie wyjaśnić o co chodzi w sterowaniu poziomami?
Kiedy mam poprawiać input a kiedy output?
i czy jak zmienie input (np na zakres 7-240) to output mam dopasowac tak samo?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
ladyhawke napisał/a:
Kiedy mam poprawiać input a kiedy output?
pokaż printscreena bo nie kumam tego outputa. :shock: - chodzi o suwaki w zakładce TONE ?

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
ladyhawke, poziomy input wpływają na ciemne i jasne tony
przesunięcie input black "zaokrągla" tony to czerni /odcienie bliskie czerni, po zwiększeniu input black stają się czarne/

output dotyczy wyświetlania na monitorze lub wydruku
ciemne tony można rozjaśnić jasne przyciemnić by oddać dobrze szczególy na drukarce

pisałem na przykładzie GIMPa SZOPA
tu chyba podobnie będzie

Ok, dzieki juz kojarze.

Kolejną zagwozdkę mam taką, że dłubię sobie w PSie -zdjęcie wygląda super. Natomiast po zapisaniu do jpg i otworzeniu na tym samym kompie (oraz innym też) w ACDsee, zdjęcie jest o jakieś 0,3 EV zbyt jasne.
Logicznym się zda, że mam coś poprzestawiane z profilami kolorów w PSie, ale co???

Na laptopie, gdzie obraz z Psa odpowiada obrazowi z Windowsowskiej przegladarki
mam do wyboru dwa profile sRGB i AdobeRGB (w Image-Convert Color Profil), przy czym convert to sRGB jest niemozliwe do wybrania. A w Color przeferences mam No Color Management.

Na kompie gdzie były te róznice miałam opcję Allow me to choose.

JackDeJack, tu masz printscreena:

gawon  Dołączył: 07 Lip 2009
witam
zrobiłem pierwszy raz zdjecia w raw(DNG) niestety nie widać dziadostwa
mam PS CS zwykłego bez 2 czy 3 czy jak coś do niego dociągne to da rade coś z nimi pomajzdrować??
albo jakiś inny program najlepiej darmowy,może być bardzo prosty i najlepiej po polsku nie mam niestety CD od aparatu i jeszcze jedno lepiej robić w DNG czy PEF??
ps jako że jestem zielony nie kumam skrótów typu LR czy CR wiec proszę całe nazwy lub (najlepiej)linki

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
gawon napisał/a:
albo jakiś inny program najlepiej darmowy ... proszę całe nazwy lub (najlepiej)linki

http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
Mam pytania odnośnie RAWTherapy:
-jak zwiększyć nasycenie kolorów
- Jak rozciagnać histogram
-jak sie bawić kolorami-poszczególnymi kanałami -jak je ustawiacie-czy wogóle je ruszacie

charfa  Dołączył: 03 Maj 2009
pinus napisał/a:
Mam pytania odnośnie RAWTherapy:
-jak zwiększyć nasycenie kolorów
Zakładka "Color", sekcja "Color Boost", suwaczek na plus.
Cytat
- Jak rozciagnać histogram
Bawiąc się suwaczkami w sekcjach "Exposure" i "Luminance Curve" na zakładce "Exposure". W sekcji "Exposure" masz guzik "Auto Levels", który mniej więcej próbuje rozciągać histogram.
Cytat
-jak sie bawić kolorami-poszczególnymi kanałami -jak je ustawiacie-czy wogóle je ruszacie
Zakładka "Color", sekcja "Color Mixer". Trudny to temat, przynajmniej dla mnie, opanować to trzeba chyba metodą prób i błędów. Ja czasem ruszam te suwaczki, jeśli regulacja balansu bieli nie wystarcza do osiągnięcia poprawnych kolorów albo przy sprowadzaniu do cz-b, żeby wybrać, co ma być czarne a co białe. Ale to raczej rzadkie sytuacje.

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
dzieki no własnie z tym MixeremColorow to fajna sprawa-ale jak sie nie umie to ciezko to uzywac

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Przeczytałem ten temat, temat z linku gezeba i strasznie problemowe te PEFy dla mnie.
Może mnie ktoś oświecić jak to wogóle zobaczyć w Photoshopie. Mam coś takiego jak Adobe Photoshop 7.0 CE. Pościągałem aktualizacje i nie mogę otworzyć PEFa, ani DNG w żaden sposób :oops:

Proszę o łopatologiczny przekaz co ściągnąć najpierw i skąd :roll:

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Adobe Photoshop 7.0 nie obsługiwał jeszcze Camera Raw. Aktualizacja do 7.0.1 dopiero współpracowała z Adobe Raw 2.3 (chyba). Ale w tej wersji oczywiście jeszcze pefów z K-x nie ma.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Dzięki za odpowiedź, czyli moje kombinacje z tą wersją Photoshopa dobiegły końca :-P

Czy z PS CS3 da radę wywołać PEFy?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
rey napisał/a:
Czy z PS CS3 da radę wywołać PEFy?
Najlepiej sprawdzić na stronach adobe z jakim ACR-em współpracuje CS3 i czy tenże ACR wspiera PEFy z K-x.
Np. PEFy z K10 czyta PS CS2 z ACR 3.7. Do CS3 będzie pewnie wersja 4.x

Skocz do: