water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
lsnk, Venice miał wbudowany kontroler pamięci i to było jedną z jego podstawowych zalet, czyli to o czym piszesz. Nie potrafię wyjaśnić konkretnie na przykładzie Venice, wiem że dwie kości taktowane na 400 Mhz w dualu dają kopa na tym procesorze. Wydaje mi się, że jest to spowodowane szybszym dostarczaniem danych do cache L1 i szybszą komunikacją na drugiej (już nie pamięci) magistrali Wejścia/Wyjścia (800 Mhz). To jednak z pamięci pobiera procek dane, za bufor mając cache.

bossini, jak mogę jeszcze jakoś pomóc, wal śmiało! Jak masz trochę wolnego czasu to spróbuj pobawić się nLite i przykroić system na miarę.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
water-drinker napisał/a:
Venice miał wbudowany kontroler pamięci
Wszystkie Athlony64 mają wbudowany. Opterony i Semprony pasujące do gniazd 754, 939 oraz 940 również.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
water-drinker napisał/a:
I różni się czymś szczególnym?

Na pewno nie ma aż takiej różnicy, która usprwiedliwiałaby przepaść cenową między tymi systemami :evilsmile: .

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Chciałem przy okazji spytać o pamięci do notebooków. Jak poznać, czy pamięć pracuje w dualu? Mam w lenovo 1 kość hynixa 1GB i chciałem dokupić drugą identyczną, mając nadzieję na dual. System - na razie XP Pro, ale w komplecie mam też Vistę Business.
W materiałach ze strony hynixa nic nie piszą o dualu.
Dane z kości:
1GB 2Rx16 PC2-5300S-555-12
HYMP112S64CP6-Y5 AB 0831
Te ostatnie cyfry, to chyba rok i tydzień produkcji :roll:

EDIT: pisząc "pracuje" miałem na myśli oczywiście, czy może pracować.

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
Nie da się tego sprawdzić przed. Najlepiej kupić drugą taką samą kość lub sprzedać tą, którą masz i kupić 2X1GB (np to ).

lsnk, Moja kość wyląda prawie identycznie, jak te z podanego przez ciebie linku, i znalazlem drugą taką samą. Jak przetestować pamięć, czy pracuje w dualu, nawet po zainstalowaniu?
Czyżby kości były parowane, jak dawniej tranzystory przeciwsobne?

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
Tryb pracy pamięci można sprawdzić jakimś programem diagnostycznym (np. CPUZ - zakładka "Memory"). Na Twoim miejscu brałbym tą pamięć - u mnie w blaszaku w dualu pracuje 512 A-Data Vitesta 566 i 2X256 Geil 400 ULD (pamięci zbudowane na różnych chipach), więc kompatybilność jest dość spora .

lsnk, Dzięki. Kość już kupiona. Programik przydatny, na razie pokazuje -jak można się było spodziewać- Single Channel. Po zainstalowaniu drugiej sprawdzę.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
emigrant napisał/a:
Czyżby kości były parowane, jak dawniej tranzystory przeciwsobne?

Tak, do dualu sprzedawane są w dobranych parach.

plwk napisał/a:
do dualu sprzedawane są w dobranych parach.
Wygląda na to, że to tylko wygodnicka metoda sprzedawców. Mają gwarancję, że u klienta wszystko będzie chodziło OK i nie będzie żadnych pytań, ani zwrotów, a nieświadomi kupują tylko te tzw. pary.
Z tego, co wyczytałem od użytkowników, którzy stosowali to w praktyce, to do "dualu" mogą być użyte pamięci pochodzące nawet od różnych producentów. Istotny jest dokładny typ (parametry i konstrukcja) pamięci. Niestety zwykli użytkownicy oraz większość sklepów podaje jedynie wielkość pamięci, typ modułu (DDR, DDR2 itp) oraz czasem prędkość szyny. To jednak nie jest warunkiem wystarczającym, aby dana kość chodziła prawidłowo w danym laptopie, a tym bardziej w dualu z drugą.
Jeśli jednak zajrzymy do środka, spiszemy dokładne dane z kości lub sczytamy dane korzystając z dobrego programu diagnostycznego i dokupimy kość o takich samych parametrach, to obie powinny hulać.
W moim przypadku dowiem się na 100% w najbliższych dniach.

Mam kolegę prowadzącego sklep komputerowy i twierdzi, że często klienci się upierają na nieparowane (bo tańsze) i z tych pozytywnie testy po zainstalowaniu przechodzi tylko około 30% par.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Odnowie wątek ,chce dorzucić RAMU moja płyta to MSI K9N Neo V3 , 4 sloty pamięci ,pamięć to DDR2 1 x 1GB , no i właśnie chciałbym dorzucić jeszcze 2 x po 512 ,czyli było by w 3 slotach , jak to się ma do dual-channel , czy lepiej zamiast 2x512 dać 1GB ale to droższe rozwiazanie.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
roket napisał/a:
jak to się ma do dual-channel

nie ma się ;-)

roket napisał/a:
czy lepiej zamiast 2x512 dać 1GB ale to droższe rozwiazanie.

lepiej ;-)

Czyli muszę teraz wydłubać te stare 1GB TwinMos i zobaczyć co to jest dokładnie i szukać takiej samej kośći, czy nie koniecznie .

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
z tego co pamiętam, ale pewien nie jestem, żeby dual-channel rzeczywiście było, trzeba kupić kości sparowane przez producenta, także trzeba kupić dwie razem. druga taka sama wcale nie da dual-channel...

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
zorzyk napisał/a:
No właśnie, tez czytałem, że powyżej 3 GB (albo 7 GB, jak się zamontuje 8 GB) to idzie na kartę graficzną, ale czy to nie znaczy, że mając np. równo 3 GB (lub mniej) to ten bufor nie ma wpływu na pojemnosć?

wystarczy przestawić w biosie i już nie idzie i używać visty lub 7 lub linuxa 64bit,
bo 32 bitowy system nie umiał wiecej ramu zaadresować niż 3,5gb
ja mam viste pro 64 bity i 6giga ramu adata ddr2,
jak dla mnie to 2 giga to niezbędne minimum
slot 1i2 2x 2gb
slot 3i4 2x 1gb
pamięci muszą mieć podobne czasy i być od tego samego producenta najlepiej jak z tej samej serii
ale lepiej jest użyć pamięci sparowanych fabrycznie niż potem kombinować
jak powiedział plwk 30% to mogę stwierdzić że i tak dobry wynik :D

tatsuo_ki napisał/a:
trzeba kupić kości sparowane przez producenta, także trzeba kupić dwie razem. druga taka sama wcale nie da dual-channel...
A u mnie dała :-) To, co pisałem 23.09.2008 okazało się prawdą. Kupiłem drugą kość z takimi samymi parametrami, co zamontowana w lapku - z drugiej ręki, przetestowałem wszystko softem GoldMemory i działają w dualu.
Wniosek jest następujący: Kupowanie sparowanych kości daje gwarancję pracy w dual channel, ale wcale nie jest do tego konieczne.

Dużo większe prawdopodobieństwo, że się uda jest przy procesorach Intela.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
emigrant, jak widać minęły już czasy, kiedy miałem czas i siły, by być na bieżąco i w szczególe ze wszystkim w komputerze :-D
na szczęście nadrabiam specjalizacją w innych dziedzinach :-D
no i dobrze, że zawsze jest kogo zapytać!

Tylko na cholerę ten dual chanel , moja kość to TwinMost PC2-4200 1GB U-DIMM/CL4 , chce mieć 2GB a nie chcę inwestować max 100zł [używki] wiec co mam kupić .

Skocz do: