pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
RAW Therapy błękit nieba
Witam
Mam pewien problem-jak wRAW Therapy zwiekszyc nasycenie (chodzi mi o uzyskanie błekitu nieba.NIby są trzy kanały RGB ale jak je ustawić by mieć niebieskie niebo?
Czy z tego rysunku poniżej da sie zrobic niebieskie niebo??

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A niebo było niebieskie ? Bo jak było bure to moim zdaniem blękit będzie wygladał dziwnie , nawet jeżeli się uda go zrobić w jakimś programie ;-)

Niebo było takie średnie. Ale czasem nawet jak jest niebieskie to nie wiem jak zwiększyć nasycenie lub zrobić by było lepsze.
Gdzies sie spotkałem z takim określeniem jak rozciaganie histogramu -nie wiem jak to robić.
Ja tylko bawie sie z cieniami i swiatłami i EV

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
pinus, wrzuć gdzieś rawa i daj link do niego.

Czemu tiff, a nie raw lub dng?

[ Dodano: 2010-01-03, 17:52 ]
Obawiam się, że pamiętasz kolor nieba w okolicach zenitu. Nisko nad horyzontem prawie zawsze jest taka szarówka, a to dlatego, że patrzysz przez kilkaset kilometrów powietrza, a patrząc w zenit - jedynie paręnaście kilometrów powietrza.

nie tiff tylko pef byłumieszczony.Nie wiem dlaczego pokazuje tiff.
Ale idzie cos z tym zrobic??
Wogóle co mozna z tym zdjeciem zrobic

Obawiam się, że oddanie niebieskiego koloru nieba, bez grubszej obróbki jest niemożliwe, bo przy prostych zmianach balansu bieli śnieg także staje się niebieski. Poza tym nie sądzę, aby niebo było tam bardzo niebieskie. Zdjęcie nie jest prześwietlone. W sumie to daleko do prześwietlenia.
Jeśli faktycznie było dość niebiesko nad horyzontem, to następnym razem może spróbuj użycie filtra polaryzacyjnego?
Mi wyszło coś takiego:

Wołane w PSE7, ale wyszło wszystko za niebiesko, więc wygiąłem jeszcze krzywą kanału niebieskiego w GIMPie w S i potem poziomami lekko rozjaśniłem. Naturalnie to nie wygląda.

[ Dodano: 2010-01-03, 18:35 ]
Właśnie wpadłem na pomysł - podeślij ten plik do RAW Challange :evilsmile:

no mozna spróbować.
Dzieki za próbę

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
pinus, jesteś pewien, że to niebo nie było zachmurzone? Nawet z cieni pod drzewami widać, że niebieskiego nieba to tutaj nie było (a w zasadzie to słońca).

Twój raw jest w tym odcinku RC, ale ja tutaj większych szans na niebieskie niebo (i normalny śnieg) nie widzę.

Danin  Dołączył: 10 Gru 2007
Trochę chmurek nawet było ale ukrytych w czeluściach rawa...
Jako mały trening mi wyszło coś takiego:

Jak oceniacie tony na tym zdjęciu na swoich monitorach, chciałbym się dowiedzieć czy mój monitor jest g.. wart..

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Danin, wyszło całkiem klawo, na minus tylko centralnie na niebie za duzo bieli ale to już nie Twoja wina :evilsmile:

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Re: RAW Therapy błękit nieba
pinus napisał/a:
Witam
Mam pewien problem-jak wRAW Therapy zwiekszyc nasycenie (chodzi mi o uzyskanie błekitu nieba.NIby są trzy kanały RGB ale jak je ustawić by mieć niebieskie niebo?
Czy z tego rysunku poniżej da sie zrobic niebieskie niebo??
Też miałem taki problem niegdyś ... a dokładnie nie mogłem uzyskać odpowiedniego błękitu. Problem rozwiązał się po zakupie monitora szerokogamutowego. Wąskogamutowiec pewnych barw nie wyświetli - jest to fizycznie dla niego nie możliwe.

[ Dodano: 2010-01-04, 14:04 ]
pawelek-79 napisał/a:
Obawiam się, że oddanie niebieskiego koloru nieba, bez grubszej obróbki jest niemożliwe,
... a nawet powiem więcej ... oddanie lazurowego błękitu nieba jest możliwe bez jakiejkolwiek obróbki ;) (jeśli oczywiście owy błękit na prawdę był kiedy zdjęcie było do tego RAW'a robione)

dzięki wszystkim-zobaczymy co z tego mozna wycisnac. Powiem ze całkiem fajnie to wyszło u Danina.
Niebo niebem -moze za błekitne nie było,ale te drzewa u Danin sa super.
A w czym to zrobiłeśDanin,

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
takie rzeczy albo w gimpie albo w fotoszopie , górę trzeba wyciąć i dłubać narzędziami, na kanałach RGB albo poziomami , albo cholera wie jeszcze czym . W necie gdzieś widzałem fajny tutek , jak go znajdę to ci podrzuce.
PS w wykręcaniu fotoszop jest nie do pokonania(jak się wie co robić)

pinus, no toś ładnie narobił i teraz bedziemy w RAW czelendżu bawić się Twoją fotką :mrgreen:

venice  Dołączył: 05 Mar 2008
A dla mnei wersja Danina jest mało akceptowalna. Takie wyciągnia na siłe rzeczy, których prawdopodobnie w naturze wtedy nie było jest lekko śmieszne.

I tak oto mamy wode, która na ciemno łososiowy kolor na dole kadru, zielony po środku, nawet jakieś niebieskosci przy śniegu.

Niektóre cienie pod drzewami są niebiesko-zielone co wygląda równie śmiesznie.

Widać, że zdjęcie zostało zrobione w pochmurny dzień i wyciąganie z niego jakiś kolorowych kolaży wygląda co najmniej dziwnie. Takie moje odczucia :-B

Zbyma72age  Dołączył: 22 Kwi 2008
dlugas1982 napisał/a:
pinus, no toś ładnie narobił i teraz bedziemy w RAW czelendżu bawić się Twoją fotką :mrgreen:

Proponuję nie męczyć się skorzystać z SNS-HDR i mamy:

Zbyma72age napisał/a:
Proponuję nie męczyć się skorzystać z SNS-HDR i mamy:

Do błękitnego nieba to tu jednak daleko. Wyszło mocno zachmurzone niebo. Zresztą od początku na to wyglądało, patrząc się na odbicie w wodzie. Wydaje mi się, że w wodzie ten błękit powinien być widoczny, gdyby był.

Ja na dzień dzisiejszy uważam, że nie wydrze błękitu nieba z tej fotki, ale poczekam do końca czelendżu. Obym się mylił ;-)

Skocz do: