weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
[ analog] Reset fabryczny seria MZ
Czy istnieje jakiś prosty sposób na zrobienie resetu fabrycznego w analogach? Chodzi mi przede wszystkim o serię MZ. Może jakaś kombinacja przycisków? Czy do analogów były dostępne aktualizacje firmware? Jeśli tak, to czy jest możliwe wgranie ich w domu?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
weiss77, a co taki reset miałby powodować?

matb napisał/a:
weiss77, a co taki reset miałby powodować?

Usunięcie ewentualnych błędów oprogramowania, powstałych w trakcie eksploatacji. Pisałem jakiś czas temu o problemie z moim MZ5n- nie działają w nim tryby P i TV, a w trakcie zoomowania zmienia wartość przesłony w absurdalny sposób- z 5.6 na krótkim końcu robi się 9.5 na długim (FA 28-80 3.5-5.6). Nie jest to problem ze stykami, dźwignia mechanicznego przeniesienia także jest na miejscu, więc to zapewne coś z elektroniką. Może reset by pomógł.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
weiss77 napisał/a:
Usunięcie ewentualnych błędów oprogramowania, powstałych w trakcie eksploatacji.

Przeceniasz design mztek :-P

weiss77 napisał/a:
Nie jest to problem ze stykami, dźwignia mechanicznego przeniesienia także jest na miejscu

Skad wiesz?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
weiss77 napisał/a:
ewentualnych błędów oprogramowania
Nie jestem przekonany, czy w tej serii aparatów jest coś takiego jak oprogramowanie. Fakt posiadania elektroniki wewnątrz, AF-u i paru rodzai pomiaru światła nie jest równoznaczny z obecnościa mikroprocesora i firmware'u. Zwłaszcza patrząc na lata ich produkcji... Problemy z elektroniką niekoniecznie wynikają z błędów oprogramowania, może być po prostu uszkodzony jakis przełącznik, tranzystorek lub inne byle co.

alkos napisał/a:

Skad wiesz?

Sprawdziłem połączenie styków z płytką miernikiem. Oczywiście rozkręciłem obudowę.

weiss77 napisał/a:
Sprawdziłem połączenie styków z płytką miernikiem. Oczywiście rozkręciłem obudowę.

Ooo, zwracam honor :-)

A obiektyw dziala ok z innym body? Styki od pokretla czasów sprawdzales? Rezystor na obwodzie bagnetu?

alkos napisał/a:
weiss77 napisał/a:

Ooo, zwracam honor :-)

A obiektyw dziala ok z innym body? Styki od pokrętła czasów sprawdzałeś? Rezystor na obwodzie bagnetu?

Obiektyw jest w porządku. Mzetka zachowuje się podobnie z FA 80-320 i DA 18-55. Co do rezystora- przy szkłach ze stykami pokazuje wartość przesłony na drabince, po podłączeniu szkła bez styków tylko F--, ale czasy dobiera wg mnie dobrze- przymkniecie szkła o 1ev wydłuża czas o tyle samo. Natomiast pokrętła czasów nie ruszałem, nie wiem, jak się do niego dobrać. Co ciekawe, kilkukrotnie przeskoczył w tryb P, kiedy ruszałem pokrętłem korekty ekspozycji, ale po naciśnięciu spustu znów było AV. Przydałaby się instrukcja serwisowa, albo chociaż rysunek przekrojowy.

P.S. Nie chcę dublować tematów, o większości objawów pisałem tutaj:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27880
więc może uda się to jakoś spiąć?

weiss77 napisał/a:
Co ciekawe, kilkukrotnie przeskoczył w tryb P, kiedy ruszałem pokrętłem korekty ekspozycji, ale po naciśnięciu spustu znów było AV. Przydałaby się instrukcja serwisowa, albo chociaż rysunek przekrojowy.

No to mamy poszlake. Z tymi pokretlami to masakra, przyznam, nigdy nie wiedzialem jak je zdjac... Cos mi sie zdaje ze wykrecaja sie od spodu - po zdjeciu gory... W najgorszym przypadku zeby zdjac gore trzeba wyjac cale bebechy... :-/

Kurde, Nikony sa jednak duzo bardziej serwisant-friendly. Przynajmniej manualne.

No wlasnie przed chwila bylem w serwisie, niestety nie chcieli sie tego podjac, ale podpowiedzieli mi, ze na 99% jest to problem wlasnie z pokretlami. Ponoc to typowe w tym modelu. Zapewne go rozkrece, tylko musze film wypstrykac. W sumie moglbym go zwinac, ale chce sprawdzic, czy nie naklada klatek. Na razie bedzie chodzil z manualnymi szklami, szkoda tylko, ze w puszkach z AF nie ma klina na matowce, ale za to dziala potwierdzenie ostrosci.

Skocz do: