wojtal  Dołączył: 07 Wrz 2006
odbitki
Witam, niejednemu z Was bracia Pentaxiarze zdarzyło się pewnie, że pliczek z Waszej wspaniałej cyfranki miał finał w postaci odbitki. Stąd moja prośba, aby każdy z was podzielił się swoimi sposobami co do "miętolenia " pliku, aby obraz na odbitce był maxymalnie zbliżony do odbitki z (nieodżałowanego :-( ) negatywu. Nie mam tu na myśli żadnych wyrafinowanych metod którymi posługuje się wytrawni graficy czy inni profesjonaliści, tylko kilka (kilkanaście) niezbędnych czynności w podstawowych programach do obróbki (rsp, ppl, ps). Pozdrawiam. :-B

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
hahaha skoro dla Ciebie PS nie jest zaawanswoanym programem dla grafików, lecz amatorskim softem, zatem polecam profilowanie ICC :mrgreen: pod maszynę w labie

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
No właśnie - macie na kompie ustawiony profil barwny maszyny z labu, czy "normalnie" robicie w sRGB?

wojtal  Dołączył: 07 Wrz 2006
chyba nie zrozumieliśmy się, nie miałem na myśli zaawansowanych programów tylko metod obróbki 8-)

[ Dodano: 2007-04-02, 17:57 ]
matb napisał/a:
No właśnie - macie na kompie ustawiony profil barwny maszyny z labu, czy "normalnie" robicie w sRGB?

jak ma pliczek spaść na odbitkę to mam profil labu

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wątek http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=49250
ostatnie trzy posty

Używanie profilu labu do czegoś innego niż proofing (podgląd) w PS nie ma większego sensu.

Spikającym w lengłydżu jeszcze raz polecę świetną stronę:
www.drycreekphoto.com

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ustawiasz sobie monitor wg ogólnie dostępnych kalibratorów na oko. Miętolisz fotkę. Kończysz w momencie, gdy stwierdzasz, że jesteś w ten materii geniuszem. Oddajesz tę fotę do labu (mozesz jedną, ale jeśli będziesz miał więcej, tym lepsza będzie analiza). Odbierasz fotę, porównujesz z tym, co masz na monitorze. Na tej podstawie dokonujez korekty ustawień monitora.
Co do samego miętolenia.
Najważniejsze, to odpowiednio ustawić balans bieli i ekspozycję. Trochę pobawić się kontrastem. Zreeztą najlepszą szkołą jest Raw Chellenge Jarosława. Powinieneś stanowczo skorzystać. Prócz zabawy można się też wiele nauczyć.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Wątek http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=49250
ostatnie trzy posty

Używanie profilu labu do czegoś innego niż proofing (podgląd) w PS nie ma większego sensu.

Spikającym w lengłydżu jeszcze raz polecę świetną stronę:
www.drycreekphoto.com

Ja np odbijam na Fuji Frontier i papierze Supreme. Zgralem profil tego labu i papieru i jest roznica miedzy sRGB z PS a nim. Moim zdaniem b warto to zrobic, latwa sprawa , zainstalowac ICC w Windows i juz. Korzysci sa naprawde duze.
Al

oyo555  Dołączył: 02 Wrz 2006
Cytat:

Jezeli skonwertujesz zdjecie do profilu Frontier [drukarki] wtedy operator musi wylaczyc profil na drukarce, w przeciwnym razie zdjecie zostanie sprofilowane podwojnie. To oznacza ze Twoje zlecene musi byc traktowane osobno od wszystkich innych i wydaje mi się ze w wiekszosci przypadkow nie otrzymasz efektu ktorego oczekujesz. Sprzet zaklada ze zdjecie jest w profilu sRGB [to wlasnie mialem na mysli - sprzet ignoruje profil zapisany w pliku] i konweruje kolory tak aby zostaly poprawnie wydrukowane. Jezeli poprosisz o specjalne traktowanie [tj. wylaczenie konwersji kolorow w drukarce], jest calkiem mozliwe ze wcale go nie otrzymasz.

Bardzo przepraszam, jeżeli kogoś urażę, ale to jest jakaś totalna bzdura :evilsmile:
1. Frontier, to nie żadna drukarka tylko naświetlarka
2.Co to znaczy, że operator musi wyłączyć profil na drukarce???!! Tam się nic takiego nie włącza i nie wyłącza. Lab nie czyta żadnych profili.
3.Co to znaczy sprofilowane podwójnie? Ten kto to pisał nie ma zielonego pojęcia, o CMS. Nie ma czegoś takiego, plik można tylko przekonwertować, bądź przydzielić z jednej przestrzeni do drugiej.
Laby rzeczywiście zakładają, że pliki są przygotowane w sRGB, ale to wcale nie znaczy, że zepsują plik z podpiętym ich profilem ICC. Jest wręcz odwrotnie, wszyscy mówią o konwersji ale tam nic się takiego nie dzieje, to jet zwykłe przydzielenie. Wszystko trzyma się kupy, bo sRGB jest niewiele szersza od przestrzeni papieru.
Alek ma 100% racji, że konwertuje zdjęcia do profilu maszyny i papieru, to wcale nie jest takie trudne, a różnica jest znaczna.
Nie chcę za bardzo wszystkiego gmatwać, bo CMS to temat na wielotygodniowe wykłady, ale jężeli chcecie mieć dobre rezultaty, to konwertujcie zdjęcia do przestrzeni labu i papieru. Jeżeli jest to dla Was za trudne, to rzeczywiście najlepszym wyjściem jest pozostawienie ich w sRGB. Nie posyłajcie tylko zdjęc w Adobe RGB, bądź szerszej przestrzeni, bo otrzymacie wyblakły plik z fatalnym kontrastem. Chociaż też nie jest do końca tak, bo we Frontierach jest na stałe włączona tak zwana autokorekcja i tylko w niektórych labach mają ją wyłączoną i operator włącza ją sam kiedy uzna to za stosowne.
Ufff...teraz to już chyba nic z tego nie wiecie ;-)

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Michu napisał/a:
Ustawiasz sobie monitor wg ogólnie dostępnych kalibratorów na oko
najlepiej znaleźć sobie kogoś "w sąsiedztwie " z kalibratorem sprzętowym. Ja swój pożyczyłem już 2 razy ;)

[ Dodano: 2007-04-09, 21:38 ]
oyo555 napisał/a:
1. Frontier, to nie żadna drukarka tylko naświetlarka
2.Co to znaczy, że operator musi wyłączyć profil na drukarce???!! Tam się nic takiego nie włącza i nie wyłącza. Lab nie czyta żadnych profili.
3.Co to znaczy sprofilowane podwójnie? Ten kto to pisał nie ma zielonego pojęcia, o CMS. Nie ma czegoś takiego, plik można tylko przekonwertować, bądź przydzielić z jednej przestrzeni do drugiej.
weź nie denerwuj mnie, powyższe to tylko moje nieudolne tłumaczenie z ang. - mam jakieś pojęcie o color management (podręcznik Fraser & Murhpy & Bunting), ale o polskim słownictwie już nie.
co do 1. pełna zgodna, błąd tłumaczenia (mój)
co do 2. i 3. jest coś takiego jak color space conversion (w/w podręcznik strony 94-97) oraz własna przestrzeń barwna urządzenia (czyli jego gamut). Frontier (i każda inna naświetlarka) ma swój indywidualny gamut, zależny od masy czynników (np. gatunku papieru) i musi wykonać konwersję z przestrzeni barwnej zdjęcia (jak przetłumaczyłem powyżej, urządzenie zakłada że jest to zawsze sRBG) do swojej własnej przestrzeni (gamutu) po to aby zdjęcie wydrukować zachowując kolory jakie widział klient. Ta konwersja jest zawsze wykonywana, chyba że operator ją wyłączy dla jakiegoś indywidualnego zdjęcia - z czego wnioski że:
1. trzeba to operatorowi powiedzieć
2. on to musi zrozumieć i wykonać w odpowiednim momencie
3. zdjęcie musi zostać zapisane w przestrzeni barwnej urządzenia (nie sRBG) bo inaczej kolory wyjdą do niczego.
Najczęściej spotykana sytuacja do której odnosi się powyższy cytat jest taka że 1. i/albo 2. nie wystąpią, i nawet jeżeli klient zadbał o 3. to zdjęcie zostanie w efekcie podwójnie skonwertowane do przestrzeni urządzenia (pierwszy raz przez klienta, a drugi przez głupie urządzenie które nie wie że zdjęcie wcale nie jest w sRGB). I z tego powodu nie warto się fatygować wykonując 3.

[ Dodano: 2007-04-09, 22:00 ]
oyo555 napisał/a:
Chociaż też nie jest do końca tak, bo we Frontierach jest na stałe włączona tak zwana autokorekcja
a to jeszcze coś innego ... coś a'la AWB albo nawet automatyczne ustawienia w ACR. Jeżeli to jest włączone, to w ogóle nie ma sensu robienie zdjęcia po swojemu, bo dodatkowe "zgadywane" ustawienia zrobione przez maszynę pod gust masowej klienteli i tak zmasakrują Twoje ustawienia.

[ Dodano: 2007-04-09, 22:03 ]
aaa, jeżeli przestrzeń barwna urządzenia jest bardzo zbliżona do sRGB (w sumie, czemu nie?) to rzeczywiście, zamiast konwersji urządzenie może traktować zdjęcie jako zrobione w jego własnym profilu (przecież to "prawie" sRGB) i wtedy wykonanie konwersji do przestrzeni maszyny da lepsze efekty - przeciwnie do tego co tłumaczyłem powyżej :mrgreen: I tak wniosek, że dla najlepszych efektów trzeba swój lab dobrze poznać, albo drukować samemu (sprofilowaną drukarką!)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ja sie juz zagubilem w waszej dyspucie.....
Opowiem za to rozmowe z laborantem z profilabu.
JA - mam klopot z waszym profilem - daje dziwne efekty na podgladzie.....
ON - oo jakie...?
JA - jak wlaczam podglad foty w PSie z waszym profilem to brakuje przejsc tonalnych ale tylko na niektorych zdjeciach.....
ON - faktycznie dziwne.......ale konwertowal pan w tym profilu zdjecia na tej plycie (ktora przynioslem)
JA - nie....sa tylko w sRGB.....
ON - a to bardzo dobrze........nie ma co konwersji robic.....

to do zdjec 30x40 na dzikiej

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
czy mi sie wydaje, czy te profile z labu tylko do proofa sluza?

Bronek, sorki wcale nie chciałem Cię denerwować, to trochę prowokacja była, żeby rozkręcić dyskusję :-) Poznanie labu i dogadanie się z obsługą, klucz do sukcesu i zabezpieczenie przed wywaleniem kasy. W 100% się z Tobą zgadzam. Dlatego tak nadaję na noszenie fotek do supermarketów http://manufactura.home.p...721dc69223c19e9 Od jednego z serwisantów słyszałem, że w jednym takim punkcie obsługa miała wszystko poblokowane, oprócz guzika ENTER. Zdjęcia puszczał ten kto był wolny, czasem pani z mięsnego, czasem magazynier.
Jest jednak sposób na ominięcie autokorekcji, (usuniecie exifa z jpeg lub tiff nie zawsze przynosi efekty, wystarczy, że zostaną jakieś szczątkowe informacje, a ta już chce korygować) trzeba zdjęcie zapisać w bmp. Ten format nie przenosi żadnych dodatkowych informacji, autokorekcja przy nim nie działa. Pliki testowe na Frontiera są właśnie w bmp.

[ Dodano: 2007-04-10, 22:58 ]
Autokrekcja nie działa, też w trybie PD.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
oyo555 napisał/a:
Bronek, sorki wcale nie chciałem Cię denerwować, to trochę prowokacja była, żeby rozkręcić dyskusję
spoko, tak podejrzewałem ;-) Przydało się do skorygowania błędów mojego tłumaczenia (nie drukarka tylko naświetlarka, nie profiowanie tylko konwersja przestrzeni barwnej)

Fafniak, jakie masz ustawienia przy podglądze?
Ta nasza dyskusja, konweruje, czy tylko przypisje ma duży wpływ na ustawienia soft proofa. Bo jężeli konweruje to w jaki sposób? Jeżeli przypisuje, to trzeba zaznaczyć opcję: ZACHOWAJ NUMERY RGB.
Z tego co wiem , to raczej przypisuje.
Ale może być jeszcze tak, że profil mają do d....
To się wcale tak rzadko nie zdarza.
Poszukaj w necie pliku Granger Rainbow. Otwórz, to to w PS i podepnij profil, który dostałeś w labie, jeżeli jest walnięty i posteryzuje, to od razu to zobaczysz.
Tylko nic nie konwertuj, a po prostu przydziel.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
oyo555, wlasnie jestem po przesiadce na "nowy" system i sam mam klopot z odtworzeniem tych wszystkich ustawien w szopie i kalibracji..... :-|
na poprzednim kompie mialem wszystko poustawiane wedlug wskaz. od ludzi z pl.rec.foto -ale gdzies zgubilem zalecenia
teraz dotego zainstalowalem jeszcze ten panel kontrolny windows (do kolorkow) i kolejna zagwozdka czy musze ladowac plik kalibracji czy nie....
kuuuurde... :evil:

nic tam ładować mie musisz, jak zrobisz sobie profil monitora, obojętnie czy na oko za pomocą Adobe Gamma (chłop na to w szpitalu umarł, ale jak się nic lepszego nie ma...), czy za pomocą sprzętowego kalibratora, to on Ci po prostu pokaże jaki jest aktualny profil w systemie i ewentualnie przypomni, o terminie kolejnej kalibracji. To jest taki panel informacyjny. Polecam go wszystkim, którzy jeszcze nie mają, można w nim oglądnąć i porównać profile w trówymiarze.

[ Dodano: 2007-04-11, 10:15 ]
czy mógłbyś mi podesłać profil labu, o którym mówiłeś?

akdar  Dołączył: 10 Paź 2006
oyo555 napisał/a:
Jest jednak sposób na ominięcie autokorekcji, (usuniecie exifa z jpeg lub tiff nie zawsze przynosi efekty, wystarczy, że zostaną jakieś szczątkowe informacje, a ta już chce korygować) trzeba zdjęcie zapisać w bmp.

I to wystarczy? Zapisuje w bmp i zdjecie bede mial wydrukowane tak jak ja chce ?

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
akdar napisał/a:
oyo555 napisał/a:
Jest jednak sposób na ominięcie autokorekcji, (usuniecie exifa z jpeg lub tiff nie zawsze przynosi efekty, wystarczy, że zostaną jakieś szczątkowe informacje, a ta już chce korygować) trzeba zdjęcie zapisać w bmp.

I to wystarczy? Zapisuje w bmp i zdjecie bede mial wydrukowane tak jak ja chce ?

A jeśli zapisze do png????? Laby robią odbitki z PNG czasem trochę się dziwią że nie w jpg ale robią...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
GIF polecam. Z opcją 4 kolorów najlepiej. Z całą pewnością wydrukują Ci jak byś o tym marzył.

akdar  Dołączył: 10 Paź 2006
Michu napisał/a:
Z opcją 4 kolorów najlepiej

a cos szerzej... bo pojecia nie mam co to jest
I jeszcze jedno czym roznia sie te formaty png, bmp,gif tzn ktory wybrac jesli chce zdjecia drukowac i jakie sa ich wady moze kolory obcinaja, moze jakies straty w jakosci...bo jesli to jest takie proste i nie ma nic drobnym druczkiem to po co sa profile icc po co przekonywac laboranta ze nasze foty naprawde nie beda wygladaly lepiej po "ulepszeniu" przez durna maszyne jesli wystarczy zapisac zdjecie w odpowiednim formacie
pozdrawiam

Skocz do: