Pajkiewicz  Dołączył: 26 Paź 2009
potwierdzanie ostrości w samsungu GX 20
Robiąc zdjęcia w pomieszczeniach nawet dobrze oświetlonych światlem sztucznym, gdzie autofocus nie ma problemów, zauwazyłem iż przy manualnym ostrzeniu aparat ma problemy z potwierdzeniem ostrości. Czasami musze przekrecic pierscieniem kilka razy w jedna i druga stronę zanim zapali sie zielona lampka, która zresztą i tak zaraz znika, wiec nie mam pewności czy ostrośc jest dobrze ustawiona. Przy swietle dziennym nie ma takich problemów. Problem jest taki sam z kitem i i smc -a 50 f2 pentaxa. Tez tak macie czy moj aparat jest wyjatkowy?:)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
ten typ tak ma

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Tak szybko zapewne krecisz, że przeskakujesz moment gdy puszka by potwierdziła ostrość - po prostu body nie zdąża odnotować (i potwierdzić sygnałem) momentu gdy obiekt jest "ostry". W przypadku szkiełka o świetle f2 to wcale nie jest takie trudne (ono ma naprawdę malutką GO). Kit zaś ma tak duży skok przy MF, że nawet delikatne obrócenie pierścienia powoduje sporą zmianę (przesunięcie) płaszczyzny ostrości (pomaga to by AF szybciej pracował, jednak przy MF ewidentnie pzreszkadza). Czyli sugerowałbym wiecej delikatności.
Ewentualnie ostrzysz z na tak mało kontrastowym obiekcie, że aparat nie jest w stanie stwierdzić czy ostrość jest poprawnie ustawiona czy nie. Myślę, że możnaby przyjać zasadę że jeżeli AF nie byłby w stanie na coś ustawić ostrości to zapewne i potwierdzenie niezadziała (wszak to ten sam układ obsługuje). Szczególnie jak światło słabsze Pentax/Samsung może z tym być problem.

Pajkiewicz  Dołączył: 26 Paź 2009
RiddlerPL napisał/a:
Tak szybko zapewne krecisz, że przeskakujesz moment gdy puszka by potwierdziła ostrość - po prostu body nie zdąża odnotować (i potwierdzić sygnałem) momentu gdy obiekt jest "ostry".

Naprawde staram sie krecic wolno. Czasmi złapie ale po chwili mi znika (przy swietle dziennym jak mowilem jest naprawde ok). Generalnie nie mozna na tym polegac, pomimo ze af w takich warunkach spokojnie daje sobie rade.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
W K20D (De facto grat GX20) ja często ostrze manualnie w LV (Live View). Ekran niby ma słabą jakość, jednak po małym powiększeniu daje się to robić całkiem skutecznie. Może spróbuj tak?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Podstawa to dobra matówka i można zapomnieć o potwierdzaniu przez aparat , jak odpowiednio dobra to można ostrzyć w każdym punkcie kadru nie tylko na klinie/rastrze .

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
szkoda że nie ma jej w fabrycznym produkcje

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Szkoda , choć konstruktorzy (albo księgowi ) w dobie AF pewno nie myśleli o używaniu manualnych szkieł .

Skocz do: